Wanneer trekt een economie weer aan? Tekenen van herstel

Wanneer trekt een economie weer aan? Tekenen van herstel ‘Het zal nog jaren duren voordat er economisch herstel zal zijn’ is een vaak gehoorde opmerking tijdens minder gunstige tijden. We klagen als Nederlandse burger vaak snel, omdat we het altijd zo goed hebben gehad. De economie kan dermate slecht draaien, dat we het allemaal in ons portemonnee gaan voelen. Toch moeten we onthouden dat na minder goede jaren er ook weer goede tijden aanbreken. Waar wordt op gelet bij economische groei of daling en wat zijn de kenmerken van een aantrekkende economie?

Tekenen aantrekkende economie


Waar let het CBS op?

De economische groei wordt in ons land in de gaten gehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Belangrijke punten waarmee de ontwikkeling van het land in de gaten worden gehouden zijn:
  • het consumentenvertrouwen. Heeft men vertrouwen dan wordt er meer uitgegeven, is er verminderd vertrouwen dan houdt men de hand op de knip;
  • investering in vaste activa. Naar mate er meer vastgoed, woningen, bedrijfspanden en dergelijke in omloop zijn profiteert iedereen daarvan. Als ook kleine duurzame aankopen zoals wasmachines, computers enzovoorts uitblijven dan is dat een belangrijke indicator;
  • import en export;
  • hoeveel wordt er door de complete industrie geproduceerd en hoe verhoudt dit ten opzichte van voorgaande perioden;
  • wat is de rentevergoeding en hoe hoog is de inflatie daarbij. Een inflatie boven de rentestand houdt in dat waarde over gespaard geld minder wordt;
  • hoeveel mensen per tijdseenheid werkloos zijn.

Herkennen aantrekkende economie

Trekt een economie aan dan is het voor velen een startpunt om een bedrijf op te starten, een woning aan te kopen of om een investering te doen. Vaak blijft men afwachtend tot bepaalde marktomstandigheden voordoen. Let wel dat meerdere kenmerken een aanwijzing kunnen zijn voor een aantrekkende economie, de hierna vermelde punten zijn enkele aspecten welke verbetering moeten laten zien. Wat zijn zoal de herkenningspunten van een aantrekkende economie?

Arbeidsplekken

Het aantal mensen dat via een uitzend- of detacheringsbureau aan de slag gaat neemt sinds tijden weer toe. Speciaal in de bouw gaat het weer beter. Er kunnen weer meer mensen aan het werk gaan, doordat deze sector aantrekt. De bouw vormt een belangrijke economische stimulator, waardoor alles uit het dal kan komen.

De beurs trekt aan

De aandelenbeurs laat een beter beeld zien. Vaak zijn aandelen de motor van een aantrekkende of verhittende economie, maar ook bij herstel kan het verbeteringen laten zien. Magische grenzen worden doorbroken. Hierbij is een maar omdat gemoderniseerde bedrijven goede resultaten kunnen geven, echter niet extra mensen aan het werk houden. De aandelenkoersen kunnen dus een tegenstrijdig beeld geven zoals dat in Amerika is gebleken.

Betere wisselkoers

De koers van de Euro ten opzichte van de Dollar gaat weer stijgen, echter ook ten opzichte van andere valuta. Belangrijk is het vergelijk met relatief stabiele munteenheden, zoals de Bath of Kroon.

Meer uitgaven overheid

De overheid geeft voor het eerst weer eens een voordeeltje aan de minder bedeelden. Ook projecten voor sociale werkgelegenheid worden gepromoot. Er wordt weer geïnvesteerd in het land en de bevolking.

Aantrekkende woningmarkt

De woningmarkt lijkt uit het dal te komen. Een dalende woningmarkt is funest voor de economische groei. Indien de prijzen van woningen structureel te hoog zijn geweest dan volgt een correctie op de prijs. Zodra de woningprijzen de werkelijke marktwaarde van de woningen hebben bereikt dan zal een stabilisatie of mogelijk het aantrekken van de prijzen zichtbaar zijn.

De handel groeit

Er wordt weer meer verkocht dan dat er wordt ingevoerd. Zeker Nederland is ontzettend afhankelijk van de handel met het buitenland. Zondermeer Duitsland is essentieel voor onze economie.

Toename aantal bedrijfjes

Er komen steeds meer kleine bedrijfjes die her en der een gat in de markt zien. Het toenemende aantal ondernemers vormt een belangrijke bron van economische stabiliteit, omdat er ook weer mensen mee worden aangenomen.

Consumentenvertrouwen

De bevolking krijgt meer vertrouwen in de economie. Dit is uiteraard een algeheel beeld van alle voorgaande punten. Politiek, economische ontwikkeling, het hebben van wel of geen baan hebben er allemaal invloed op.

Hoe kan de economie ook extra worden gestimuleerd?

De economie is de batterij waarop de complete maatschappij draait. De grondslag daarvan is de economisch opgelegde standaard conjunctuur van recessie, opleving, groei, oververhitting, hoog conjunctuur en krimp. Om uit een tegenvallende economische recessie te komen dienen concrete stappen te worden ondernomen. Denk aan de volgende aspecten.

Bezuinigingen

Harde bezuinigingen moeten worden beperkt, primaire aandacht dient aan de ontwikkeling van de economie te worden gegeven. Harde Europese doelstellingen waardoor overheden alles kapot bezuinigen kunnen dus tegenstrijdig voor de algehele economie werken. Er dient ruimte te zijn voor bedrijven en consumenten om geld uit te geven. Geld moet rollen om de economie aan te kunnen jagen.

Investeringen

Om de bouw te stimuleren moeten grote investeringen worden gedaan. De bouw is in Nederland een belangrijke bron voor werkgelegenheid. Iedere investering in infrastructuur, bouwprojecten, utiliteitsbouw of civiele bouw is dus goed. Bouwprojecten zijn altijd gunstig om mensen aan het werk te krijgen.

Innovatie

Voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling moet altijd voldoende geld beschikbaar zijn. Het geeft onderneming, bedrijven en landen een strategisch voordeel boven concurrenten. Ontwikkeling zorgt ervoor dat betere kansen voor de toekomst worden gerealiseerd, waardoor herstel kan worden versneld. Dit geldt op het niveau van bedrijven als ook voor de complete economie.

Wie bestuurt het land?

Heldere politiek met daadkrachtige handelingen is primair noodzakelijk om een land overeind te kunnen houden. Door trage beslissingen of populistische politiek kunnen gunstige ontwikkelingen worden geremd.

Consumentenvertrouwen is essentieel

Om een economie compleet goed draaiende te houden vormt het consumentenvertrouwen wel als een zeer belangrijke graadmeter. Een combinatie van voorgaande maatregelen kunnen ervoor zorgen dat er een positieve stemming ontstaat, waardoor het vertrouwen toeneemt. Wordt het niet gestimuleerd en slechts naar bezuinigingen wordt gekeken dan kan het lang duren voordat economie herstel laat zien.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2022Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2022Wat gaat de woningmarkt in 2022 doen en wat is de prognose voor de huizenprijzen 2022? De woningmarkt is in veel gebiede…
Wat zijn conjunctuurindicatoren?Een conjunctuurindicatoren geeft aanwijzingen over de ontwikkeling van de economie. Uit de indicatoren kan je aflezen in…
Eigenwoningforfait 2022Eigenwoningforfait 2022Het eigenwoningforfait 2022 en 2023 is een dure eigenhuis-belasting. Bezit u een eigen woning dan is het eigenwoningforf…
Overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentOverdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentDe overheid heeft in 2011 besloten dat de overdrachtsbelasting op de verkoop van woningen van 6 naar 2 procent gaat. Daa…
Gas onder Groningen - gasveld van Kolham in SlochterenGas onder Groningen - gasveld van Kolham in SlochterenIn de gemeente Slochteren, bij het dorpje Kolham, werd in 1959 een gasveld aangeboord. Het bleef meer dan een jaar stil…
Bronnen en referenties
  • Basisboek Markt- en Micro-economie, Van Gend en Van Bergeijk, Wolters-Noordhoff BV, 1997, Derde druk, Groningen.
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/cijfers/extra/2008-cijfers-eu-vergelijking.htm
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3402977/2013/03/03/Herstel-economie-duurt-jaren.dhtml
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.