Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?

Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland? Er zijn in Nederland verschillende ondernemingsvormen. De bekendste ondernemingsvormen zijn natuurlijk de BV's en de NV's. Wanneer je een eigen bedrijf wilt oprichten, is het van groot belang om te weten welke ondernemingsvorm voor jouw bedrijf het voordeligst is.

Welke soorten ondernemingen zijn er in Nederland?

Als (startend) ondernemer in Nederland heb je de keuze uit een groot aantal ondernemingsvormen. Als bedrijfsleider zul je ongetwijfeld zoeken naar een bedrijfsvorm die het beste bij de onderneming past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit ondernemingsvormen waarbij je samenwerkt met andere ondernemers, ondernemingsvormen waarbij je wel- of niet een eigen rechtspersoonlijkheid bezit etc.

Er is een cruciaal onderscheid tussen twee groepen ondernemingsvormen. Dit is het onderscheid tussen ondernemingsvormen mét rechtspersoonlijkheid, en ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid.

Onderstaand zijn de belangrijkste soorten ondernemingen opgesomd:

Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid

 • Eenmanszaak
 • Maatschap
 • Vennootschap onder firma (VOF)
 • Commanditaire vennootschap (CV)

Ondernemingen mét rechtspersoonlijkheid

 • NV
 • BV
 • Vereniging
 • Coöperatie
 • Onderlinge waarborgmaatschappij
 • Stichting

Voor- en nadelen van ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid

Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de meest gekozen ondernemingsvormen voor startende ondernemers. Ze doen dit omdat ze dan in nagenoeg alle gevallen 100% controle hebben over het bedrijf, en het inkomen uit het bedrijf onder de gewone inkomsten belasting valt.

Een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid starten heeft echter ook een keerzijde. Bij deze ondernemingsvormen is de ondernemer volgens de wet zelf volledig aansprakelijk voor het bedrijf (hoofdelijke aansprakelijkheid). Dit houdt in dat wanneer er iets mis gaat in het bedrijf, de ondernemer hiervoor zelf aansprakelijk wordt gesteld, en wanneer nodig zelfs aanspraak op het privé vermogen van de ondernemer gemaakt kan worden. De ondernemer kan zich hiertegen met diverse regelingen verzekeren en indekken, maar nooit volledig! Je moet dus als ondernemer van een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid altijd goed rekening houden met de omzet binnen je bedrijf.

Voor- en nadelen van ondernemingen mét rechtspersoonlijkheid

Ondernemers geven vaak aan dat ze het niet prettig vinden dat ze bij een onderneming mét rechtspersoonlijkheid, niet 100% controle hebben over hun bedrijf. Dit is dan ook het grootste obstakel voor veel ondernemers om bijvoorbeeld een eigen BV op te richten.

Voordelen van de ondernemingen met rechtspersoonlijkheid is dat de onderneming zelf ten alle tijden aansprakelijk is voor alle gevolgen. Als ondernemer of eigenaar sta je volgens de wet los van het bedrijf. Je kunt hierdoor in de meeste gevallen niet aansprakelijk worden gesteld voor de handelingen die het bedrijf uitvoert. Dit betekent ook dat eventuele schuldeisers niet aan het privévermogen van de eigenaar of ondernemers kunnen komen.

Publieke ondernemingsvormen

De bovenstaand besproken ondernemingsvormen zijn zoals gezegd de belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen. Er is echter nog een derde categorie van ondernemingsvormen, namelijk de publieke ondernemingsvormen.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze ondernemingsvormen opgericht door de staat. Je kunt hierbij denken aan waterschappen of gemeenten. Deze vormen hebben verder geen rol van betekenis voor de gewone burger, omdat deze vorm van ondernemen alleen voor de overheid beschikbaar is.
© 2012 - 2020 Randy1991, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eenmanszaak: voordelen & nadelenEenmanszaak: voordelen & nadelenDe oprichting van een eenmanszaak is eenvoudig, zonder veel formaliteiten. U bent zelf eigenaar en kunt uw beleid naar e…
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…
Rechtsvorm: de EenmanszaakDe meest eenvoudige rechtsvorm is de eenmanszaak: behalve inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn er weinig lastig…
Eenmanszaak als ondernemingsvormEenmanszaak als ondernemingsvormVoor welke ondernemingsvorm je kiest, is een vraag die je als startende ondernemer bezighoudt. Iedere ondernemingsvorm h…

Ondernemen voor beginnersWat is belangrijk om een eigen bedrijf te beginnen? Wat voor keuzes moet u maken? Voor het starten van een eigen bedrijf…
De energierekening van bedrijven is vaak hoger dan nodig isDe energierekening van bedrijven is vaak hoger dan nodig isDe energierekening is vaak een flinke kostenpost. Niet alleen voor burgers, maar ook voor bedrijven. Het loont dan ook o…
Bronnen en referenties
 • Inleiding in het Nederlandse recht, hoofdstuk 'ondernemingsrecht'.

Reageer op het artikel "Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Georgette, 05-03-2017 22:14 #1
Vraagje;
in het artikel staat "niet 100% controle hebben over hun bedrijf. "
Maar hoe hebben deze bedrijven dan niet compleet controle over hun bedrijf? Omdat de inkomsten niet onder gewone inkomensbelasting valt?

Infoteur: Randy1991
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!