De energierekening van bedrijven is vaak hoger dan nodig is

De energierekening van bedrijven is vaak hoger dan nodig is De energierekening is vaak een flinke kostenpost. Niet alleen voor burgers, maar ook voor bedrijven. Het loont dan ook om eens zorgvuldig te kijken naar het gebruik van de energie binnen uw bedrijf. Bedrijven hebben immers vaak veel elektronische technologie in huis. Niet alleen op kantoren, maar ook in de productiehallen. Neem bijvoorbeeld de verlichting, die vaak nog uit gloeilampen of spaarlampen bestaat. Ledlampen kunnen daar een flink bedrag op besparen. Ook de isolatie van vooral oude gebouwen laat vaak veel te wensen over. Met een paar eenvoudige maatregelen kan daar op jaarbasis een aardig bedrag mee bespaard worden. Dat reduceert de kosten en verhoogt de winst. Daar tekent elke ondernemer toch voor?

Noodzakelijke energiekosten van bedrijven

Geen enkel bedrijf kan zonder energie. Niet alleen de computer, printer, laptop, fax, scanner, telefoon met antwoordapparaat en het kopieerapparaat staan dagelijks (en vaak ook ís nachts) aan, maar tevens branden er in de grotere ruimtes vaak veel lampen. Overdag en tijdens andere werkuren zijn die natuurlijk noodzakelijk, maar ís nachts niet.

Energiekosten van het kantoor

Hebt u een kantoor met een eigen keukentje dan staat ook daar vast elektronische apparatuur in. Denk bijvoorbeeld aan de lampjes onder de bovenkastjes van het aanrecht, het koffiezetapparaat, de waterkoker, de eventuele vaatwasmachine en de koelkast en/of diepvries. Zorg dat ook daar de apparatuur uit staat als ze niet gebruikt wordt.

Liever zelf controleren

Controleer zelf of alle apparatuur en verlichting uit is. Vooral in het begin, want veel medewerkers zijn dat thuis niet gewend en zullen daar op kantoor ook helemaal geen erg in hebben. Bovendien hoeven zij straks de rekening niet te betalen. Natuurlijk zal hier en daar wel iets aan moeten blijven staan, want u wilt wel dat bijvoorbeeld de telefoon en het antwoordapparaat blijven werken. De meeste bedrijven willen immers doorlopend bereikbaar zijn. Ook servers en computers kunnen niet altijd uitgezet worden, maar de beeldschermen ervan wel.

Energiekosten van de benodigde apparatuur

Apparatuur hoeft niet altijd aan te staan. Natuurlijk geldt dat niet voor de telefoon en het antwoordapparaat, want uw bedrijf moet vanzelfsprekend altijd bereikbaar zijn, maar de meeste andere apparatuur kan uit als de laatste persoon het pand verlaat. Een enkele verlichting via een of twee ledlampen bij de ingang of aan de gevel kan als beveiliging aanblijven, maar voor de rest heeft er niemand iets aan als uw apparatuur aan staat. Ze kost in dat geval immers geld terwijl ze niets opbrengt.

Productieruimtes hebben eveneens invloed op de kosten van de energie

Apparaten in de productieruimtes kunnen eveneens vaak uitgezet worden als de medewerkers naar huis gaan. Vaak staat apparatuur op stand-by, maar dat is meestal niet nodig. Apparatuur die op stand-by staat verbruikt ook stroom. Dat is per nacht inderdaad niet veel, maar op jaarbasis kan het toch aardig wat op uw energierekening uitmaken.

Het gedrag van de medewerkers kan geld besparen

Veel energie gaat verloren door het onnadenkend omgaan met energie. Laat elke werknemer de door hem gebruikte apparatuur afsluiten als hij of zij naar huis gaat. Het is een verkeerde redenering dat het minder geld kost als de werknemers ís morgens meteen kunnen starten met hun werk omdat de apparatuur dan al aan staat en niet meer opgestart hoeft te worden. Dat opstarten kost weinig tijd, maar de hele nacht energie verbruiken kost nog meer.

Schakel uw werknemers in en maak ze energiebewust

Geef de werknemer die het laatste een ruimte verlaat de opdracht om het licht uit te doen. Laat hooguit een ledlamp ter beveiliging branden als u dat nodig vindt. Let er ook op dat er geen lampen blijven branden in ruimtes die niet gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de kantine, de keuken, de toiletten, enzovoort. Wie daar als laatste vertrekt, moet ook het licht uitdoen. Op jaarbasis bespaart dat aardig wat geld. Lukt dat allemaal niet, zet dan een tijdklok op het uitdoen van de verlichting.

Led lampen kunnen veel invloed hebben op de rekening van de stroom

Led lampen gebruiken veel minder energie dan spaarlampen. Spaarlampen mogen overigens binnenkort niet meer verkocht worden en zullen dan alleen nog vervangen mogen worden door ledlampen. Waarom er dan niet nu al mee beginnen? Het spaart stroom, zeker als er veel lampen in uw bedrijf gebruikt worden en deze ook nog eens lang aan staan. Ledlampen zijn de laatste tijd veel beter geworden en geven nu ook warmer en aangenamer licht dan de eerste ledlampen deden. Ze zijn nog altijd niet goedkoop in aanschaf, maar al niet meer zo duur als in het begin.

De verwarming van een bedrijf

Kijk eens goed naar het verwarmingsapparaat. Moet de verwarmingsketel niet gemoderniseerd worden? Gebruik ook een programmeerbare kamerthermostaat, waarmee ook voor de kantoren een lagere temperatuur ingesteld kan worden voor de avond, de nacht en het weekend, wanneer er toch niemand is en de verwarming gerust op een lager pitje kan staan. Voor grote bedrijven kan een warmte terugwin installatie voordelen bieden. Bij het ventileren wordt immers warme lucht naar buiten geblazen en komt er koude lucht weer naar binnen.

Hoogrendementsketel

Bestaat uw bedrijf alleen uit kantoorruimtes, keuken en bergruimtes en hebt u slechts een gewone, oudere verwarmingsketel, denk dan eens aan een hoogrendementsketel, waarmee u ook dan een stuk goedkoper verwarmt. Het is even een investering, maar die is al snel terugverdiend.

Leidingen moeten goed geïsoleerd worden

Isoleer de leidingen waar verwarmd water door loopt. Vooral in kelders en kruipruimtes. Zorg dat er geen warmte verloren gaat.

Hoge bedrijfsruimtes verbruiken vaak onnodig veel energie

Heeft uw bedrijf hoge bedrijfsruimtes voor producties en dergelijke, laat dan eens iemand komen om raad te geven over een goed verwarmingssysteem, want in hoge ruimtes verdwijnt veel warmte naar boven waar u niets aan hebt. Warmte stijgt immers altijd op. Met bijvoorbeeld infrarood straling kan op een andere manier vaak economischer verwarmd worden.

Meer mogelijkheden

Er zijn echter nog meer mogelijkheden om hoge ruimtes te verwarmen, dus laat u door een erkend bedrijf informeren en neem de oplossing die voor uw bedrijf het beste is. Ook het plafond verlagen kan niet alleen de energiekosten drukken, maar ook prettiger zijn voor de medewerkers en tevens geluiddempend zijn.

De beste energie aanbieder

Ook voor bedrijven geldt dat er gezocht kan worden naar de beste aanbieder, zoals ook veel burgers dat al doen. Het loont de moeite om de energiebedrijven met elkaar te vergelijken en voor een bedrijf te kiezen, dat u een lagere energierekening stuurt. Vooral in tijden dat de energieprijzen omlaag gaan is dat heel interessant.

Zonnecellen

Denk tevens eens na over zonnecellen. De energie wordt steeds duurder en in de landen om ons heen zijn bijvoorbeeld al hele boerenbedrijven met een dak vol zonnecellen op hun koeienstal. Via zonnecellen kunt u op mooie dagen zelfs energie leveren aan het energiebedrijf. Zonnecellen worden steeds beter en worden op steeds kortere termijn terugverdiend. Het kan immers geen kwaad om hier eens informatie over in te winnen.

Bouwkundige oplossingen voor het verlagen van de energierekening

Natuurlijk zijn er ook bouwkundige oplossingen om energie te besparen, maar daar is altijd een investering voor nodig. Soms kan er een lichtkoepel geplaatst worden op een plek waar weinig daglicht binnenkomt. Die lichtkoepel kan ervoor zorgen dat er minder lampen moeten branden en dat ze pas later op de dag ingeschakeld moeten worden. Een koude muur, waar altijd de noordenwind op zit, kan beter geïsoleerd worden. In oudere panden is extra isolatie overigens vaak nodig. Begint u eraan, doe het dan ook meteen goed.

Let bij de aankoop van nieuwe bedrijfsruimte op bouwkundige energiebesparingen

Staat u op het punt om een bedrijfspand aan te kopen, vergeet dan niet om te letten op voldoende isolatie van dak, vloer, ramen en muren, een moderne verwarming, een goed ventilatiesysteem dat ook warmte terugwint, voldoende daglicht in de werkruimtes, goede aansluitmogelijkheden voor apparatuur, enzovoort. Vooral de statige, oude panden zijn prima van uitstraling voor een kantoor, maar komen vaak tekort aan lichtinval en isolatiemogelijkheden.

Let op nieuwe aankopen

Let bij nieuwe aankopen van apparatuur op het energieverbruik. Dat geldt niet alleen voor de kantoorapparatuur, maar ook voor het koffiezetapparaat, de eventuele koelkast, de afwasmachine en wat er nog meer aan apparatuur in uw bedrijf staat. Apparaten met een A-label zijn het zuinigst in gebruik. Ze zijn meestal wel wat duurder, maar dat haalt u er in het gebruik weer uit.

Op jaarbasis valt er veel te besparen op de energierekening. Het loont dus de moeite om alles eens even na te lopen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Besparen op de energierekening zonder verlies van woongenotBesparen op de energierekening zonder verlies van woongenotEen van de grootste maandelijkse kosten, naast een hypotheek of maandelijkse huurafschrijving, is de energierekening. He…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…

Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?Er zijn in Nederland verschillende ondernemingsvormen. De bekendste ondernemingsvormen zijn natuurlijk de BV's en de NV'…
Asbest verwijderen: alleen door gecertificeerde bedrijvenWanneer er asbest wordt aangetroffen mag dit niet op eigen houtje worden verwijderd. Het kan verplicht zijn om een asbes…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.