Ondernemen voor beginners

Wat is belangrijk om een eigen bedrijf te beginnen? Wat voor keuzes moet u maken? Voor het starten van een eigen bedrijf moet u zich goed laten informeren. Volg bijvoorbeeld een cursus hoe u een eigen bedrijf moet starten, zodat u goed geïnformeerd begint. U kunt misschien geld terugkrijgen van de belasting. Er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. Is er genoeg parkeerplek voor de klanten? Is de zaak rolstoel vriendelijk?

Wat is belangrijk om een eigen bedrijf te beginnen?

Schrijf uzelf in bij de kamer van koophandel (KvK), u staat dan automatisch geregistreerd bij de belastingsdienst en hoeft zich dan niet apart meer aan te melden. Uw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de zogenaamde rechtsvorm, zoals een eenmanszaak, vof of bv. Bij een eenmanszaak of vof bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van uw bedrijf. Bij een bv bent u alleen in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Ook is het belangrijk om een opvallende bedrijfsnaam te bedenken want, uw bedrijf moet zoveel mogelijk klanten krijgen. Zorg ervoor dat de naam niet te moeilijk is zodat, mensen de naam goed kunnen onthouden. Vergeet niet te onderzoeken of de bedrijfsnaam al bezet is. Een van de belangrijkste dingen is om een ondernemingsplan te maken. Met het ondernemingsplan presenteert u zichzelf (bijv. aan een bank).

Breng uw persoonlijke gegevens goed in kaart, zoals:
 • Waarom wil ik ondernemer worden?
 • Wat wil ik bereiken met mijn bedrijf?
 • Wat zijn mijn ondernemersvaardigheden?
 • Hoe ga ik me als ondernemer ontwikkelen?

Maak uw bedrijf concreet. Wat voor soort bedrijf wilt u beginnen en wanneer? Doe een marktonderzoek. Onderzoek wie uw concurrenten zijn, welke behandelingen ze uitvoeren en wat de prijs is. Onderzoek ook hoe u zich kunt onderscheiden van de concurrent. Maak bijv. veel reclame, bedenk leuke acties en laat uw salon opvallen!

Financieel plan maken

Een bedrijf starten kost veel geld, daarom is het belangrijk om een compleet financieel plan te maken:
 • Maak een investeringsbegroting, zo ziet u hoeveel geld u minimaal nodig heeft om uw bedrijf te kunnen beginnen.
 • Maak een exploitatiebegroting, daarmee kunt u berekenen of uw bedrijf winst of verlies gaat maken.
 • Maak een financieringsbegroting, u werkt uit hoe u de investeringen uit uw investeringsbegroting gaat bekostigen.
 • Maak een liquiditeitsbegroting, zo ziet u op welke momenten u geld overhoud of extra geld nodig heeft.
 • Maak een persoonlijke begroting, u berekend wat u minimaal nodig heeft en telt daar belastingen, inkoopkosten en bedrijfskosten bij op zodat u weet wat u minimaal moet omzetten om privé rond te kunnen komen.

Aftrekposten

Het is heel belangrijk om voldoende informatie te verzamelen voordat u begint met het starten van een eigen bedrijf, omdat er veel en moeilijke dingen moeten gebeuren voordat u een bedrijf kunt beginnen. Als u een klein bedrijfje heeft kunt u misschien geld terugkrijgen van de belasting. Er zijn aftrekposten zoals, de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Juiste keuzes maken

Als ondernemer van een startend bedrijf moeten de juiste keuzes worden gemaakt. Denk er goed over na waar u uw bedrijf wilt vestigen, of er daar wel voldoende parkeergelegenheid is en of het bedrijf goed te bereiken is. Ook moet er goed over nagedacht worden hoe het bedrijf er van binnen uit komt te zien. Bijv. wilt u ook mensen in een rolstoel kunnen ontvangen? Want dan moet het bedrijf rolstoelvriendelijk zijn. Is het bedrijf praktisch voor oudere mensen die slecht te been zijn? Dat zijn allemaal belangrijke keuzes waar u ook goed over na moet denken.

Tips voor beginnende ondernemers

 • Volg een cursus hoe u een eigen bedrijf moet starten, zodat u goed geïnformeerd begint met het starten van uw bedrijf.
 • Hou uw administratie altijd goed bij, om verwarring te voorkomen.
 • Laat uw goed verzekeren, een ongeluk zit in een kleine hoek.
 • Bedenk een opvallende bedrijfsnaam.
 • Regel uw pensioen op tijd.
 • Maak een SWOT-Analyse, analyseren van sterkte, zwakte, kansen en bedreigingen.
 • Maak concrete doelen, kwalitatief en kwantitatief.
 • Bepaal wat noodzakelijk is om de gestelde doelen te realiseren, bijv. bedenken en uitwerken van promoties en activiteiten.
 • Goede communicatie met medewerkers en collega’s.
 • Begeleiden en trainen van medewerkers.
 • Evalueren: Wat gaat goed? En Wat kan beter?
 • De belangrijkste tip: HAVE FUN! Zorg ervoor dat u alleen de dingen doet die u leuk vindt.
© 2012 - 2024 Iris100, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Schrijven ondernemingsplanSchrijven ondernemingsplanAls u plannen heeft om een nieuw bedrijf te beginnen of als u een bestaand bedrijf wilt overnemen, en u heeft financieri…
Met een ondernemingsplan naar de bankMet een ondernemingsplan naar de bankJe wil een eigen zaak starten, een bestaande zaak overnemen, of je hebt een schitterend idee dat je op de markt wil bren…
Ondernemingsplan schrijvenOndernemingsplan schrijvenEen informatietekst over het ondernemingsplan, wat er in moet staan en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Handig voor…

Verandermanagement bij reorganisatieVerandermanagement bij reorganisatieMeerdere oorzaken kunnen aanleiding zijn voor het vertrek van een directeur, wijziging van management of aanpassen van b…
Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?Welke ondernemingsvormen zijn er in Nederland?Er zijn in Nederland verschillende ondernemingsvormen. De bekendste ondernemingsvormen zijn natuurlijk de BV's en de NV'…
Bronnen en referenties
 • www.Kvk.nl
Iris100 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.