No budget marketing

Sommige bedrijven hebben enorme marketingbudgetten, bij andere ontbreekt het überhaupt aan een marketing afdeling. Dat wil niet zeggen dat hoe hoger het marketingbudget, hoe succesvoller het marketingbeleid is. Vele acties hebben juist nauwelijks of geen effect. Vanuit die visie is het principe “No budget Marketing” ontstaat, waarover u in dit artikel meer leest.

Het principe van No Budget Marketing en de achterliggende visie

Iedereen kent het fenoneem mond-tot-mond-relame. Dat deze vorm van reclame erg belangrijk is, wordt algemeen erkent. Dat geldt zowel in positieve als negatieve zin: het kan je bedrijf maken of breken.

Mond-tot-mond-reclame is eigenlijk een vorm van No Budget Marketing. Het No Budget Marketing principe gaat er vanuit dat je zonder budget effectiever aan marketing kan doen. Doordat er geen budget is, ben je genoodzaakt om na te denken en creatief en origineel te zijn. Het effect van je marketing vergoot je dus niet door een (nog) hoger budget, maar door creatief te zijn en het budget beter te benutten of helemaal niet te gebruiken.

Manieren van No Budget Marketing

Maar hoe kun je je product dan etaleren en klanten bereiden zonder budget? Doorvoor kun je in een aantal richtingen denken, namelijk:

Ruilen

Je kan van andere iets gedaan krijgen, door er zelf iets voor terug te doen. Als vorbeeld: een bedrijf dat vijvers aanlegd wil deelnemen aan een beurs. Deelnemen aan een beurs is al snel een dure aangelegenheid. In ruil voor het bouwen van een stand kan het vijverbedrijf een vijver aanleggen bij het kantoor van de standbouwer. Zo zijn er oneindig veel ruilacties mogelijk.

Tell-a-friend

Dit verwijst eigenlijk naar het succes van mond-tot-mond-reclame. Door klanten te bedanken wanneer zij voor een nieuwe klant gezorgd hebben, wordt mond-tot-mond-reclame gestimuleerd. De beloning is afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt, maar het kan al met een simpel kaartje. Dat wordt toch attent gevonden en geeft wellicht een nog positievere indruk over uw bedrijf.

Goed omgaan met klachten

Klachten kunnen een nagatief effect op je klanten hebben, maar door er goed mee om te gaan kun je het als nog positief draaien. Door te laten merken dat je het oprecht vervelend vindt en door te laten merken dat je het fijn vindt dat de klacht is doorgegeven zodat je er iets aan kan doen, maak je een positieve indruk op je klanten. Op die manier kunnen ze er als nog op vertrouwen dat je kwaliteit hoog in het vaandel hebt staan.

De juiste klanten benaderen

Ga zelf op zoek naar de juiste klanten. Benader niet zomaar iedereen, maar benader je doelgroep. Wanneer je dat op een leuke, persoonlijke manier doet zullen ze gegarandeert geïnteresseerd zijn in je bedrijf. En al worden ze niet meteen klant, wie weet gebeurt dat dan later doordat ze je blijven herinneren door je goede actie.

Moeite doen voor je klanten

Moeite doen voor je klant is makkelijk te vergelijken met “het gaat niet om het cadeau, maar om het gebaar.” Het maakt niet uit hoe duur een cadeau of marketingactie is, het gaat erom dat je er over nagedacht hebt en dat je er moeite voor gedaan hebt. Een bezoekje is veel meer waard dan een duur relatiegeschenk.

De klant het product vrijblijvend laten ervaren

Mensen worden klanten doordat ze een positief beeld hebben van je bedrijf en dat beeld creëer je het beste door ze je product of dienst te laten ervaren. Op die manier onthoudt men immer het beste iets.

Maak gebruik van de pers en social media

De pers is een gratis tool om reclame te maken. Zorg voor nieuwsberichten rond nieuwe producten of diensten, jubila of acties. Lever zelf nieuwsberichten aan bij plaatselijke, regionale en landelijke kranten. Natuurlijk is social media uitermate geschikt om extra publiciteit te generene.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marketing, vroeger en nuMarketing, vroeger en nuMarketing heeft vele definities. In dit artikel kunt u lezen wat de huidige definitie is van marketing, maar ook wat in…
Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Social media biedt organisaties de mogelijkheid om op een ideale manier (goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk, groot bere…
Waarom is marketing zo belangrijk?Waarom is marketing zo belangrijk?Marketing is niet alleen maar een reclamespotje of een krantenartikel, die tijd zijn wij allang voorbij. Marketing is ve…

Affiliate MarketingAffiliate marketing is een vorm van marketing die de laatste tijd steeds populairder aan het worden is. Deze vorm van ma…
De kracht van netwerkmarketingDe kracht van netwerkmarketing ligt in 1 simpele zin: "Je wordt succesvol wanneer je voldoende anderen geholpen hebt suc…
Bronnen en referenties
  • http://www.gekopklanten.nl/marketingtips/no-budget-marketing-het-slimme-alternatief-voor-het-vinden-en-binden-van-klanten/
  • http://www.bizz.nl/632-no-budgetmarketing.html
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.