Inzicht in Marketing: succesvolle strategie sportmerk Nike
Wat komt er in je op wanneer je de zin ‘Just do it’ tegenkomt? En aan welk merk denk je meteen wanneer je een swoosh-symbool ziet? Dit zijn geen moeilijke vragen. Je denkt hierbij natuurlijk meteen aan de sportgigant Nike. Maar waar is dit verhaal nou eigenlijk begonnen? Wie is er verantwoordelijk voor de miljardenomzet en welke invloed heeft sportmarketing gehad op het succes van het bedrijf Nike Inc. In dit artikel zal de topman Philip H. Knight en zijn compagnons uitvoerig worden besproken. Het gehele proces waarin zichzelf Nike vanaf het begin tot het heden op de kaart heeft gezet
Geschiedenis
De geschiedenis van Nike start ongeveer 50 jaar geleden. Phil Knight was een student aan de universiteit van Oregon. Hij volgde daar een bachelor programma bedrijfskunde. Daarnaast was hij een goede midden-afstandloper. Hij werd gecoacht door Bill Bowerman. Nadat Phil in 1959 afstudeerde verkaste hij naar de Stanford universiteit om zijn MBA te gaan doen. Dit is tegelijkertijd het begin van een totale verandering in de globale sportschoenmarkt. Op dat moment was Adidas de grootste aanbieder van sportschoenen maar Phil was vastbesloten dit te veranderen. Hij wilde een betere kwaliteit sportschoen ontwikkelen die ook nog eens goedkoper was dan die van Adidas.
Blue Ribbon Sports
Als gevolg van de studie startten Phil Knight en Bill Bowerman in 1962 een eigen schoenbedrijf. In samenwerking met een Japanse fabrikant begonnen Phil en Bill met de verkoop van hun eigen sportschoenen. Dit deden ze met een bedrijfsbusje op plaatsen zoals bijvoorbeeld het schoolplein. De verkoop liep goed maar ze wilden meer. Vooral Bill was in de ban van innovaties waarbij een betere sportschoen gerealiseerd zou worden. Zestien jaar later, in 1978, wordt Blue Ribbon Sports het bedrijf dat we nu kennen ‘Nike’.
Nike
Het bedrijf ‘Nike inc.’ wordt gelanceerd tijdens de Olympische trials in 1978. Hoewel velen dachten dat Nike hier een grote slag ging slaan werd het echte succes uitgesteld tot 1980. In dit jaar werd ’s werelds beste basketballer Michael Jordan gecontracteerd als gezicht van Nike. Het was een win-win situatie waarbij Nike het imago van Jordan bevordert en andersom. Jordan was de dominante kracht in de Amerikaanse sportwereld en velen zagen hem als held. Dit fenomeen vertaalde zich direct door in het merk Nike. Mensen wilden niet alleen een sportschoen van Nike maar zij wilden hebben wat het merk vertegenwoordigd. Na een aantal jaar werden Nike schoenen zelfs gezien als statussymbool en pleegden kinderen misdaden om de schoenen te kunnen kopen.
Sportmarketing
Het begrip sportmarketing was in de jaren 80 nog niet zo populair als het vandaag is maar Nike was er al vroeg bij. Ze merkten dat de sponsordeal met Michael Jordan een gouden zet is geweest en borduren voort op deze marketingstrategie. Naast het ontwikkelen van reclames met andere topsporters wilden Phil en Bill de zogenaamde top-of-mind awareness creëren bij de Amerikaanse bevolking .Ook is Nike een belangrijke speler gebleken als het gaat om mensenrechten in het buitenland. Zij stelden hogere eisen aan de productie dan de concurrentie. Zij zagen er bijvoorbeeld streng op toe dat de schoenen op een eerlijke manier gemaakt werden zonder dat daar kinderarbeid aan te pas kwam.
Conclusie
Door de juiste marketingstrategie te hanteren heeft Nike zich ontpopt tot een wereldwijd begrip en telt 650.000 werknemers over de hele wereld. Het bedrijf boekte in 2012 een nettowinst van ruim 430 miljoen euro. Inmiddels heeft Nike schoenfabrikant Converse en sportmerk Umbro al voor miljoenen euro’s overgenomen en het lijkt erop dat Adidas eigenlijk de enige echt grote concurrent is van Nike. Verder kennen we nog Puma, Asics, en Fila. Sportsponsoring is nog steeds aan de orde. Alleen in de voetbalwereld sponsoren zij al tientallen clubs en landen. De vastberadenheid van Phil Knight en Bill Bowerman en de innovatieve promotiegedachten heeft Nike het zover geschopt.