Management: contingentiebenadering, systeembenadering en TQM
De systeembenadering is een managementtheorie waarbij men van grote afstand naar organisaties kijkt. Begrippen als 'transformatieproces', het opensysteemmodel, synergie en andere systeemtheoretische begrippen komen aan de orde. De contingentiebenadering is een andere theorie. Omgevingsfactoren hebben invloed op de organisatie. Een andere belangrijke stroming is de TQM-stroming: Total Quality Management oftewel Totale kwaliteitszorg.
Systeembenadering: definitie
Bij de systeembenadering kijkt men met grote afstand naar organisaties, waardoor de relatie met de omgeving in beeld komt. Het is een abstracte zienswijze. Een organisatie is een systeem met "output" als zichtbaar eindproduct.
Het transformatieproces
Input leidt tot output na het transformatieproces in een organisatie. In een organisatie is niet aangegeven hoe het gebeurd, daarom wordt het de “blackboxbenadering” genoemd. Alleen de input en output zijn zichtbaar. Het is te vergelijken met een koffiezetapparaat: je doet er iets in en krijgt er koffie voor terug.
Het open-systeemmodel
Het open-systeemmodel stelt dat de organisatie een systeem is dat zonder de omgeving niet kan functioneren. Tussen omgeving en de organisatie vindt interactie plaats, omdat de organisatie een systeem is.
Systeemtheoretische begrippen
Binnen de systeembenadering in de organisatiekunde worden verschillende begrippen gehanteerd.
Subsystemen: onderdelen van een groter systeem (zoals afdelingen)
Suboptimalisatie: suboptimalisatie is het verschijnsel dat subsystemen streven naar optimalisatie van de eigen situatie, terwijl het systeem als geheel niet goed functioneert.
De tweede hoofdwet uit de thermodynamica: alle systemen neigen naar chaos, waardoor perfecte efficiëntie slechts tijdelijk mogelijk is
Contingentiebenadering
Het uitgangspunt van de contingentiebenadering is dat de beste manier om te organiseren afhangt van de situatie waarin de organisatie zich bevindt. De belangrijkste uitdaging die de contingentietheorie stelt aan het management, is het goed kunnen doorgronden van de omgeving of de situatie van de organisatie, omdat de organisatie zich hierop moet richten. De contingentiebenadering is bedacht door Paul Lawrence en Jay Lorsch (1967).
TQM: Totale Kwaliteitzorg (Totaly Quality Management)
TQM (Totaly Quality Management) is een belangrijke stroming binnen de organisatiekunde, die in 1990 actueel was. Belangrijke denkers zijn Juran en Deming. Volgens deze theorie is speelt kwaliteit en kwaliteismanagement een belangrijke rol. Totale kwaliteitszorg is de verantwoordelijkheid van alle medewerkers. Het gaat om volledige tevredenstelling van de klant. TQM wordt in de jaren 90 met name gezien als een van de factoren waarmee men concurrentiekracht kan verkrijgen.
De lerende organisatie
Een lerende organisatie is een organisatie waarin de managers veranderingen initiëren, bevoegdheden zo laag mogelijk in de organisatie leggen en hiërarchie vermijden.
De Lerende OrganisatieDe Lerende Organisatie kan omschreven worden als één van de haltes waar HRM zich nu bevindt sinds het ontstaan van HRM tijdens d…
Leiderschap: Humanresourcesmanagement (HRM)Een veelbesproken managementopvatting is humanresourcesmanagement (HRM). Vaak wordt de term HRM gebruikt als synoniem voor sociaal…
Leiderschapstijlen (managementstijlen)Een manager kan verschillende leiderschapstijlen of managementstijlen toepassen om de werknemers die onder hem staan te motiveren…
Faseplan evenementenHet organiseren van een evenement gebeurt in meerdere fases. Iedere fase wordt gekenmerkt door zijn eigen werkzaamheden. Door het…