De Daily Scrum Meeting

De Daily Scrum Meeting De Daily Scrum Meeting is een Engels begrip wat is voortgevloeid uit de dagelijkse meetings die werden gehouden door bedrijven die gebruik maken van het softwareontwikkeling framework ‘Scrum’. Het framework is een proces om softwareontwikkeling vloeiender te laten verlopen. Hierbij hoort ook de Daily Scrum Meeting: Een staande meeting aan het begin van de ochtend om kort de vorige dag te bespreken en om te bespreken wat er voor de komende dag op de agenda staat.

De Daily Scrum Meeting

Als een bedrijf gebruik maakt van softwareontwikkelingsproces Scrum dan is deze dagelijkse meeting verplicht. Deze meetings worden dagelijks op dezelfde plek en dezelfde tijd gehouden, het liefst aan het begin van de dag, omdat de meeting invulling geeft aan de werkzaamheden van de komende dag. De meetings zijn tijdsgebonden en mogen niet langer dan 15 minuten duren. Dit houdt discussies kort en relevant.

Aanwezigen

Iedere deelnemer van een projectgroep is verplicht om deel te nemen aan de meeting. Andere werknemers van het bedrijf mogen ook aanwezig zijn, maar van hen wordt verwacht dat zij alleen maar luisteren en niet participeren. De verplichte deelnemers praten allemaal mee. Op deze manier is het voor andere werknemers heel handig om te weten waar in het proces een projectgroep zit.

Drie vragen

De Daily Scrum meeting wordt niet gebruikt om problemen op te lossen of om verschillende persoonlijke problemen aan het licht te brengen. Als er problemen worden geopperd tijdens de meeting dan worden deze naderhand verholpen. Tijdens de meeting blijft alles kort en to-the-point.

Er zijn drie vragen die iedere deelnemer behoort te antwoorden tijdens de Daily Scrum en tevens wordt van hen verwacht dat ze verder niks irrelevants mededelen. De drie vragen zijn als volgt:
  1. Wat heb ik gisteren gedaan?
  2. Wat ga ik vandaag doen?
  3. Zal ik vandaag tegen problemen aanlopen?

Transparantie

Doordat iedere deelnemer van het team vertelt wat hij gisteren heeft bereikt en wat hij de komende dag gaat doen, weet het team precies hoever ze zijn in het ontwikkelingsproces. De Daily Scrum is niet bedoeld voor een baas om erachter te komen wie niet op schema loopt; het is bedoeld om binnen het team complete transparantie te bevorderen zodat iedereen van elkaar weet hoe ver in het proces ze zitten.

Als een programmeur opstaat en zegt “Vandaag zal ik de database van de website afronden”, weet iedereen dat hij de volgende dag zal vertellen of hij deze wel of niet heeft afgerond. Voor de programmeur staat er extra veel druk op, omdat hij deze mededeling heeft gemaakt. De afspraken worden met het team gemaakt en daarom worden ze beter nagekomen.

De scrummeester

Er is één vaste scrummeester die verantwoordelijk is om de problemen van de teamleden te verhelpen wanneer zij deze aan licht brengen tijdens een meeting. Een voorbeeld hiervan is “Vandaag wil ik de YouTube-API integreren in onze app, maar mijn toetsenbord is gisteren kapot gegaan.” De scrummeester is dan degene die verantwoordelijk is om een nieuw toetsenbord te regelen. Als de problemen te moeilijk zijn voor de scrummeester om in zijn eentje op te lossen, zoekt hij hulp van buitenaf. Hij blijft echter wel verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem.
© 2014 - 2024 Prayor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Softwareontwikkelmethode scrumSoftwareontwikkelmethode scrumScrum is een iteratieve ontwikkelingsmethode waar computersoftware mee ontwikkeld kan worden. Doordat er kleine stapjes…
Scrum, een softwareontwikkelmethode voor projectenScrum, een softwareontwikkelmethode voor projectenScrum is afgeleid van het Agile-softwarepakket en is een populaire methode in het projectmanagement. Een project wordt o…
De rol van Product Owner bij ScrumDe agile software-ontwikkelmethode Scrum kent slechts drie rollen met het Developmentteam, de Scrum Master en de Product…
Een succesvol E-commerce team opzettenEen succesvol E-commerce team opzettenZij die aan de slag zijn in de E-commerce wereld kunnen het beamen. Een website is meer dan enkel teksten schrijven en l…

Competenties zeggen meer over wie je bent dan wat je kuntIedereen kent wel of heeft in het een of andere blad vacatures gezien voorzien van een fantastische titel en waaraan ook…
Het Paretoprincipe voor optimale productiviteitHet Paretoprincipe of ook wel de 80/20 regel genoemd, is een handig hulpmiddel om voortdurend aan procesverbetering te d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hillebrand Steve, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.mountaingoatsoftware.com/agile/scrum/daily-scrum
Prayor (4 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.