Scrum, een softwareontwikkelmethode voor projecten

Scrum, een softwareontwikkelmethode voor projecten Scrum is afgeleid van het Agile-softwarepakket en is een populaire methode in het projectmanagement. Een project wordt opgedeeld in overzichtelijke delen die sprints worden genoemd. De teamleden zijn volledig inzetbaar voor het project en zijn zelfsturend. Het project is transparant en door de korte sprints flexibel. De klant kan gedurende het project zijn wensen aanpassen om tot een goed eindresultaat te komen.

Agile

De letterlijke betekenis van het woord 'Agile' is 'lenig' of 'veranderlijk'. In het projectmanagement staat Agile voor een niet scherp afgebakende groep van methoden die invulling proberen te geven aan de Agile-principes. De principes zijn vastgelegd in het Manifesto for Agile Sofware Development. Een aantal generieke kenmerken van Agile zijn: iteratief ontwikkelen, werkende deliverables, directe communicatie en zelfsturende teams.

Iteratief ontwikkelen

Het project wordt ingedeeld in overzichtelijke delen, deze worden iteraties genoemd. Bij iedere iteratie wordt een deel van het doel van project, de deliverable, opgeleverd. Door de korte duur van de iteraties blijft er een goed overzicht op het project waardoor de risico’s van het mislukken van het project worden beperkt.

Werkende deliverables

Er wordt nadruk gelegd op een succesvolle deliverable die na afloop van het project door de organisatie kan worden gebruikt.

Directe communicatie

Belangrijk is de directe communicatie. Persoonlijk contact heeft de voorkeur boven schriftelijke verslaglegging. In Agile-projecten wordt over het algemeen weinig geschreven documentatie geproduceerd.

Zelfsturende teams

Er worden competente projectmedewerkers ingezet die in teamverband een gezamenlijke verantwoordelijkheid kunnen dragen.

Wat Scrum inhoudt

Scrum is een op Agile-principes gebaseerde methode. Het valt onder de Agile-softwareontwikkeling. Ook hierin wordt het project opgedeeld in iteraties, alleen wordt het in Scrum 'sprints' genoemd in plaats van iteraties. De sprints zijn korter dan de iteraties, ze duren meestal twee tot maximaal vier weken. Het kan ook voorkomen dat een sprint slechts een week duurt. De scrummethode wordt vaak ingezet als de klant nog niet precies weet wat hij wil. Gedurende het project worden de wensen van de klant duidelijk en aangepast.

Betrokken teamleden

Door de korte sprints worden de risico’s van langdurende projecten waarin resultaten pas na lange tijd zichtbaar zijn uitgesloten. De voortgang blijft inzichtelijk en door de flexibele werkwijze kan er snel geschakeld worden. Er zijn korte lijnen en de teamleden zijn erg betrokken. Er wordt transparant gewerkt en het is het beste als de teamleden in één ruimte werken en zich volledig kunnen inzetten voor het project.

Scrummethodiek

Input voor het werk in een sprint wordt de backlog genoemd, ook wel de to-do-lijst voor de sprint. Deze sprint backlog wordt niet meer gewijzigd, maar omdat de sprint nooit lang duurt is het geen groot probleem. De totale to-do-lijst van het project wordt ook wel product backlog genoemd.

Daily standup

Het team heeft iedere dag, bij voorkeur aan het begin van de werkdag, een kort werkoverleg om de eventuele knelpunten te bespreken en op te lossen. Omdat dit een kort overleg is, wordt het staande gehouden. Meestal duurt het overleg niet langer dan een kwartier. Mochten er grotere problemen zijn die meer tijd kosten, wordt er een aparte vergadering gepland. Er is een scrummaster die het overleg begeleidt, maar verder is het team zelfsturend. Dit houdt in dat de teamleden zelfstandig taken oppakken en niet wachten totdat ze een opdracht krijgen.

De rol van de Scrum master

Hij helpt de teamleden door te zorgen dat het juiste proces wordt gevolgd. Verder regelt de scrummaster de vergaderingen, werkruimte en de benodigde software. Een scrummaster is geen projectmanager omdat hij zich verder niet bemoeit met personele aangelegenheden zoals selectie en beoordeling van mensen.

Bron: Logan Ingalls, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Logan Ingalls, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Scrumboard

Het scrumboard is een bord dat goed zichtbaar is voor de teamleden waarop de voortgang in beeld is gebracht. De taken worden ingedeeld in drie kolommen:
  • To do (backlog)
  • In behandeling (work in progress)
  • Gereed (Done)

Vaak wordt dit op een groot whiteboard gedaan waarbij er verschillende kleuren post-its worden gebruikt voor de overzichtelijkheid. Zo kan iedereen zien wat er nog op de to-do-lijst staan en kan iedereen zelf bepalen welke taak hij gaat doen.
© 2017 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rol van Product Owner bij ScrumDe agile software-ontwikkelmethode Scrum kent slechts drie rollen met het Developmentteam, de Scrum Master en de Product…
Software ontwikkelen: Agile, Scrum en LeanVoor het ontwikkelen van software zijn verschillende standaard methodes beschikbaar. In het verleden werd vooral gewerkt…
De Daily Scrum MeetingDe Daily Scrum MeetingDe Daily Scrum Meeting is een Engels begrip wat is voortgevloeid uit de dagelijkse meetings die werden gehouden door bed…
Software testen in ScrumSoftware testen in ScrumScrum bestaat alweer sinds de vroege jaren 90, maar bedrijven kampen er soms mee dat het software testen binnen een Spri…

De projectmethode MoSCoW in projectmanagementDe projectmethode MoSCoW in projectmanagementProjectmanagement omvat de volledige opzet, uitvoering en afronding van een project, samen met een aantal projectleiders…
Effectief vergaderen: 33 tips voor een zinvolle meetingEffectief vergaderen: 33 tips voor een zinvolle meetingHoe vaak heb jij vergaderingen en hoe vaak dommel je even weg? Effectief vergaderen is nog een hele opgave. Velen zijn c…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Cursusmateriaal LOI (Algemene Beroepsoriëntatie)
  • Afbeelding bron 1: Logan Ingalls, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Ymbakker (897 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.