Opzegverboden arbeidsovereenkomst, opzegverboden ontslag
Bij opzegverboden gaat het om een aantal omstandigheden waaronder de werkgever de arbeidsovereenkomst niet mag beëdigen.
Opzegverbod
Een opzegverbod wil zeggen dat de werkgever het contract van een werknemer niet mag opzeggen. De opzegverboden staan in art. 7:670 en 7:670a BW en in art. 7:647 en 7:648 BW.
Opzegverboden arbeidsovereenkomst van art. 7:670 BW
- Tijdens arbeidsongeschiktheid of ziekte: als de werknemer arbeidsongeschikt of ziek is, mag de werkgever het contract met zijn zieke werknemer de eerste twee jaar van de arbeidsongeschiktheid niet opzeggen, tenzij de werknemer niet voldoende meewerkt aan zijn re-integratie.
- Tijdens de zwangerschap en het zwangerschaps – en bevallingsverlof. Tijdens zwangerschap mag de werkgever het contract met de werkneemster niet opzeggen. Dit opzegverbod geldt ook voor bevallingsverlof (tien tot twaalf weken) en in de eerste zes weken dat de werkneemster weer aan het werk is.
- Tijdens de dienstplicht: de dienstplicht is in Nederland afgeschaft. Het opzegverbod geldt wel voor werknemers die in een ander land hun dienstplicht vervullen.
- Wegens lidmaatschap ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging
- Wegens lidmaatschap van een vakbond
- Tijdens het opnemen van zorgverlof. Een werkgever mag zijn werknemer niet ontslaag omdat hij een vorm van zorgverlof, zoals ouderschapsverlof en adoptieverlof of langdurend zorgverlof wil opnemen of heeft opgenomen.
- Wegens weigeren zondagsarbeid. Een werknemer mag niet worden ontslagen omdat hij heeft geweigerd om op zondag te werken.
Opzegverboden ontslag wegens beroep op gelijke behandeling
- Ontslag in strijd met discriminatieverbod
- Beroep op gelijke behandeling. Een werknemer mag niet ontslagen worden omdat hij zich beroept op het recht van gelijke behandeling.
Bezwaar tegen ontslag
Als een werkgever handelt in strijd met de opzegverboden en een arbeidsovereenkomst toch opzegt, terwijl er een opzegverbod geldt, dan is de opzegging vernietigbaar. De werknemer kan de opzegging ongedaan maken door binnen twee maande neen brief aan de werkgever te schrijven.
Toestemming nodig van kantonrechter
In een aantal gevallen geldt er geen opzegverbod, maar heeft de werkgever toestemming nodig van de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Het gaat om:
- Kandidaat-leden en ex-leden van de ondernemingsraad tot twee jaar na hun lidmaatschap
- Ex-leden van de arbo-commissie tot twee jaar na hun lidmaatschap
- Werknemers die deskundig zijn op het terrein van arbeidsomstandigheden in het bedrijf
- Werknemers die deskundig zijn voor de bescherming van persoonsgegevens.
De werkgever krijgt toestemming van de kantonrechter als hij kan aantonen dat de opzegging niets te maken heeft met bijvoorbeeld het eerdere lidmaatschap van de ondernemingsraad.
Geen opzegverboden
De opzegverboden gelden in een aantal situaties niet:
- Bij opzegging door de werknemer
- Bij faillissement
- Bij ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter
- Bij schriftelijke toestemming van de werknemer als er een opzegverbod geldt
- Bij het beëindigen van (een deel van) de onderneming
- Tijdens de proeftijd
- Wegens ontslag op staande voet (dringende reden)
- Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt van rechtswege