Hoe verloopt een ontslagaanvraag?
De ontslagaanvraag: er bestaan meerdere manieren om personeel te ontslaan. In tijd van recessie moeten bedrijven helaas vaker dan ze eigenlijk willen overgaan tot het naar huis sturen van mensen. Voor geen van beide partijen leuk. In overleg tot overeenstemming komen is een mogelijkheid. De mogelijkheden van een ontslagaanvraag zijn dus divers. De verschillende ontslagaanvragen op een rijtje.
Het ontslaan van personeel kan op 3 manieren
- In onderling overleg
- Via UWV Werkbedrijf
- Via de kantonrechter
Werkgever en werknemer komen samen tot het besluit om de arbeidsovereenkomst te verbreken
Samen tot de beslissing komen dat een contract beter kan worden beëindigd is voor veel partijen de gemakkelijkste oplossing. De ondernemer kan op die manier sneller en makkelijker regelingen treffen voor de werknemer. Door de problemen voor te leggen aan het personeelslid en samen naar een oplossing te zoeken wordt vaak voor beide partijen een goede situatie gecreëerd. Meestal zit in die oplossing ook een gouden handdruk of een afkoopsom verwerkt. Alles zo goed mogelijk proberen te regelen voor de werknemer kan ook betekenen dat er andere hulp wordt geboden. Dit kan zijn:
- Een opleiding
- Een begeleidingstraject
- Hulp bij het starten van een eigen bedrijf
Afkoopsoom bij ontslag: regels die de Kantonrechter ook zou hanteren
Bij een afkoopsom gelden de regels die de Kantonrechter ook zou hanteren. Als de werkgever en de werknemer er namelijk toch niet samen uitkomen, moet de gang naar het Kantongerecht toch gemaakt worden. De rechter bepaalt dan hoe hoog de afkoopsom moet zijn. In de formule voor zo’n gouden handdruk bepalen de leeftijd en het aantal dienstjaren van de werknemer de hoogte van het bedrag.
Beëindingsovereenkomst
Als een werkgever en een werknemer het eens zijn geworden over het beëindigen van het dienstverband en over de regelingen die daarmee annex zijn, worden de afspraken vastgelegd in een zogeheten Beeindiging sovereenkomst. Dat document is erg belangrijk omdat verkeerde juridische behandeling grote gevolgen kan hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever kan bijvoorbeeld gedwongen worden het loon gewoon door te betalen of een schadevergoeding. Als het papier niet goed is opgesteld kan de werknemer geconfronteerd worden met het feit dat hij geen WW uitkering krijgt omdat hij verwijtbaar werkloos zou zijn geworden. Overigens zijn de regels per 1 oktober 2006 wel veranderd. Vanaf dat moment is de
verwijtbaarheidstoets versoepeld. Het UWV kijkt daarom ook alleen nog of de werknemer niet op staande voet is ontslagen en of de werknemer niet zelf ontslag heeft genomen terwijl het dienstverband wel kon worden voortgezet. Is de beëindigingovereenkomst eenmaal goed opgezet en ondertekend, dan is de werknemer ontslagen en heeft hij recht op een WW-uitkering. In moeilijke tijden zoals bij een recessie zijn veel werknemers echter niet zo snel meer geneigd om deze manier van ontslag te accepteren en met minder geld genoegen te nemen. Dan kan alsnog de gang naar de rechter worden gemaakt die de hoogte van de handdruk bepaalt.
Ontslagvergunning via UWV Werkbedrijf
Bedrijven kunnen ook via het UWV Werkbedrijf hun werknemers laten ontslaan. Voor de werkgever is dat vaak een goedkopere manier dan als de kantonrechter een vonnis velt en de hoogte van een handdruk bepaalt. Dat geldt zeker als een werknemer al lang in dienst is. De werkgever moet in dat geval wel aan kunnen tonen dat het erg slecht gaat met het bedrijf en dat er geen andere mogelijkheid is dan de mensen ontslaan. Bij het op die manier ontslaan van mensen geldt wel het principe dat diegene die het laatste is aangenomen, het eerste moet worden ontslagen. Dit heet het afspiegelingsprincipe. Sinds 1 augustus 2009 zijn de regels overigens wel iets eenvoudiger geworden en is het gemakkelijk om personeel dat echt onmisbaar is te behouden. Als aan alle regels is voldaan zal het UWV Werkbedrijf de ontslagvergunning toekennen en kan het arbeidscontract worden opgezegd. Deze methode is aanzienlijk goedkoper voor de werkgever, omdat alleen 1 tot 2 maanden loon voor de procedure en het aantal maanden van de opzegtermijn hoeven worden doorbetaald. Het UWV moet echter wel akkoord gaan. Gebeurt dit niet, dan kunnen de werknemers dus niet ontslagen worden.
Wanneer kunnen werknemers niet ontslagen worden:
- Als dit in strijd is met de gelijke behandeling
- Als de werknemer een beroep heeft gedaan op het discriminatieverbod
- Bij zwangerschap en bevalling
- Tijdens militaire dienst
- In de eerste twee jaar van ziekte van de werknemer
- Bij iemand die medezeggenschapstaken verricht (werkzaam is in de OR)
- Als iemand politiek verlof heeft gekregen
- Als de persoon in kwestie verlof heeft gekregen of er een verzoek loopt tot aanpassing van de arbeidsduur
- Bij de overdracht van de onderneming
- Als iemand weigert om op zondag te werken
- (In onderling overleg kan iedere arbeidsovereenkomst worden beëindigd. Als de rechter wordt ingeschakeld of het UWV gelden andere regels)
De bovenstaande regels gelden weer niet als:
- Iemand op staande voet is ontslagen om dringende redenen
- Tijdens de proeftijd
- Bij beëindiging met wederzijds goedvinden
- Bij het aflopen van een overeenkomst voor bepaalde tijd
- Bij het einde van de werkzaamheden van de onderneming
Werknemers die denken dat zij ontslagen zijn terwijl dit volgens hen in strijd is met het opzegverbod, kunnen binnen 2 maanden daartegen bezwaar maken.