Wat te doen bij ontslag?

Wat te doen bij ontslag? De werknemer wordt beschermd tegen de werkgever. Hierdoor kan de werkgever een werknemer niet zomaar ontslaan. Er zijn echter wel mogelijkheden om een werknemer te ontslaan. Als werknemer moet u uw rechten kennen. De redenen voor een ontslag kunnen zeer divers zijn. Mensen met een tijdelijk contract kunnen eenvoudig ontslaan worden zodra het contract afloopt. Werknemers met een vast contract kunnen niet zomaar ontslagen worden, maar er kunnen diverse redenen bedacht worden waarbij het mogelijk is om de medewerker te ontslaan. Bij ernstig wangedrag kan de werknemer ontslagen worden op staande voet.

Door economisch slechte tijden kan het onder voorwaarden mogelijk zijn om werknemers met een vast contract te ontslaan. Een andere situatie is dat de werknemer niet voldoet aan de kwaliteitsnormen.

Werknemers worden beschermd

Indien de werkgever van een medewerker af wil wegens wanprestatie, zal dit wel goed onderbouwd moeten worden. Een werkgever kan een medewerker niet zomaar ontslaan, omdat deze zijn werk niet goed doet. De werkgever zou moeten aantonen dat dit ook werkelijk het geval is. De werknemer moet al vaker op de wanprestaties gewezen zijn, en de werkgever moet energie gestoken hebben om de medewerker naar het gewenste niveau te tillen.

Werknemer heeft recht op financiële vergoeding bij ontslag

In bepaalde situaties heeft een medewerker recht op een financiële vergoeding. Deze kan worden vastgesteld door een kantonrechter, maar onderling kan ook de kantonrechtersformule worden gehanteerd. De hoogte van de ontslagvergoeding is afhankelijk van de tijd dat de werknemer bij de werkgever werkt, van het maandsalaris van de medewerker en van de verwijtbaarheid van het ontslag van de werknemer en de werkgever.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het is tegenwoordig niet meer noodzakelijk om bezwaar aan te tekenen bij ontslag. Na een ontslag met wederzijds goedvinden volgt namelijk ook een recht op een WW-uitkering. Het is wel verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan, want zelf ontslag nemen geeft geen recht op een WW-uitkering. Vaak wordt er bij ontslag met wederzijds goedvinden een vaststellingsovereenkomst opgesteld. U doet er wel verstandig aan, om deze te laten controleren door een jurist.

Wat te doen bij ontslag?

U moet zelf zo snel mogelijk na ontslag contact opnemen met het UWV Werkbedrijf. In het geval het ontslag niet via de rechter loopt, stuurt de werkgever de aanvraag voor een ontslagvergunning naar het UWV Werkbedrijf. Nadat de werkgever een ontslagvergunning heeft gekregen, kunt u alsnog naar de kantonrechter stappen om het ontslag aan te vechten.

Juridisch advies inwinnen

U moet niets tekenen voordat u juridisch advies hebt ingewonnen. Nadat u een handtekening hebt geplaatst, bent u mogelijk al akkoord gegaan met een ongunstig voorstel. U moet alleen al een deskundige inschakelen om zeker te weten dat u recht gaat hebben op een WW-uitkering. Ontslag met wederzijds goedvinden mag tegenwoordig, maar voorzichtigheid is geboden. Een deskundige (bijvoorbeeld een advocaat of de vakbond) kan u ook adviseren over de hoogte van de ontslagvergoeding.

Zaken op een juiste manier afwikkelen bij de werkgever

U moet voor uw rechten opkomen, maar u moet voorkomen dat u een strijd moet gaan leveren met de werkgever. Een hoog oplopend geschil kan uw verdere loopbaan namelijk ernstige schade toebrengen. Bij het solliciteren naar een andere functie zal ook gevraagd worden naar uw vorige baan. Het zal een negatief beeld van u kunnen scheppen als u een juridische strijd hebt moeten leveren. Dit is zelfs het geval als u een goed verhaal hebt.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…
Regeling Vervroegde Uittreding bij ontslagRegeling Vervroegde Uittreding bij ontslagEr wordt veelal geadviseerd aan de boventallige en ontslagen werknemers over hun financiële consequenties bij ontslag. H…
Gouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk, ontslagvergoeding, ontslag, op staande voet. Een gouden handdruk wordt ook wel een ontslagvergoeding ge…

De hoogte van de WW-uitkering berekenenDe hoogte van de WW-uitkering berekenenWerknemers die aan bepaalde eisen voldoen, hebben recht op een WW-uitkering voor een bepaalde periode. De hoogte van de…
Wat doet een accountant?Wat doet een accountant?Iedereen kent in zijn vrienden of kennissenkring wel iemand die accountant is. Meestal weten we alleen van accountants d…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.