Pakket niet aangekomen? Wie is aansprakelijk?

Pakket niet aangekomen? Wie is aansprakelijk? Anders dan in de winkel, waar je gekochte artikelen direct mee naar huis neemt, kunnen er bij online bestelde artikelen problemen zijn met verzending van de goederen. Verjaardagskado’s die met maanden vertraging arriveren, een dure plasmatelevisie met gebarsten scherm, geldzendingen die soms niet hun bestemming bereiken. Er kunnen veel dingen misgaan bij post- en pakketbezorging. Wat zijn je rechten wanneer een besteld artikel niet of beschadigd is aankomen? Wie vergoedt de schade bij kwijtgeraakte internetbestellingen? In feite is de klant vanaf 2014 vrij goed beschermd bij online aankopen als het tijdens het transport tot problemen komt.

Inhoud


Pakketbezorgers sluiten aansprakelijkheid doorgaans uit in algemene voorwaarden

Grote pakketbezorgers sluiten in hun algemene voorwaarden vaak elke aansprakelijkheid voor kwijtgeraakte pakketten uit. Bij PostNL is dat via een bepaling in artikel 29 van de Postwet 2009 zelfs bij wet geformaliseerd. De wetgever wil met die beperking voorkomen dat een maatschappelijk belang als post- en pakketbezorging te kostbaar en onwerkbaar wordt als gevolg van vele schadeclaims.

Webwinkels in principe verantwoordelijk voor correcte bezorging

Het feit dat pakketbezorgers in beginsel niet aansprakelijk zijn voor kwijtgeraakte postpakketten, wil nog niet zeggen dat jij als klant de schade dan maar moet dragen. Plaats je via internet een bestelling, dan is het de verantwoordelijkheid van de webwinkel dat het artikel correct bij je wordt bezorgd. In principe is de webwinkel dan ook aansprakelijk als het pakket verloren raakt.

Verkoop door particulieren

Maar dat is niet altijd zo. Is er bijvoorbeeld sprake van een particuliere verkoper via marktplaats, dan kan het iets genuanceerder liggen:
  • wie heeft de methode van verzending gekozen?
  • werden er vooraf al dan niet afspraken gemaakt over verzendkosten en aansprakelijkheid?

Wanneer is een webwinkel niet aansprakelijk?

Er zijn trouwens ook situaties denkbaar dat niet de webwinkel maar jijzelf aansprakelijk bent voor een zoekgeraakt pakket. Maak je geen gebruik van de standaard bezorgwijze van de webwinkel en kies je een andere bezorger, dan kan het zijn dat je zelf aansprakelijk bent indien het pakket verloren gaat.

Mag mijn pakket bij de buren worden afgegeven?

Vaak is de klant, om welke reden dan ook, verhinderd om het pakket persoonlijk in ontvangst te nemen. Dan is het niet alleen voor de bezorger, maar vaak ook voor de ontvanger van het pakket, een voordeel als dat bij een buurman kan worden afgegeven. Omdat wettelijke bepalingen voor levering bij de buren geruime tijd uitbleven, hadden pakketdiensten zich dit recht voorbehouden in hun algemene voorwaarden. Het was de Europese Unie die, ter bescherming van de consument, de bestaande voorschriften in 2014 liet aanscherpen.

Bericht achterlaten

Een pakket mag dus in principe wel worden afgegeven bij de buren. Maar de bezorger moet de geadresseerde wel door middel van een kaartje informeren over de bezorging bij de buren.

Verzender draagt het risico totdat geleverd is

Dat een internetbestelling bij de buren wordt afgeleverd is in de praktijk niet ongewoon. Dat komt ook pakketbezorgers vaak goed uit omdat zij in de regel maar voor één rit betaald worden. De wet heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de verzender het risico van verlies of beschadiging draagt tot het artikel geleverd is. Maar hoe zit dat nu als er bij de buren is bezorgd? In de per 13 juni 2014 gewijzigde 'Wet Consumentenrechten' zijn de regels wat dat betreft aangepast. Pas op het moment dat de klant zijn pakket bij de buren heeft afgehaald, is de webshop van zijn verantwoordelijkheid ontheven. Tot dán blijft het risico voor verlies of beschadiging voor zijn rekening. Maar omdat de ontvanger niet voor ontvangst bij de buren hoeft te tekenen, is achteraf niet gemakkelijk aan te tonen wanneer het risico op hem is overgegaan.

Wettelijk recht op herroeping voor online aankopen

Elke online besteller heeft het recht om een ‘koop op afstand’ binnen 14 dagen te herroepen. Algemeen wordt aangenomen dat die periode begint te lopen vanaf het moment dat de goederen zijn geleverd. Maar het feitelijke begin van de herroepingsperiode is niet afhankelijk van de vraag of de zending al dan niet is gearriveerd. Met andere woorden: wanneer bestelde goederen ergens bij de pakketdienst blijven ‘hangen’ of naar een verkeerde ontvanger zijn gestuurd, kan men als klant, het wettelijk herroepingsrecht als joker inzetten. Voor de herroeping hoeft niet eens een reden te worden gegeven. Het volstaat als de herroeping duidelijk kenbaar wordt gemaakt. En dat kan ook per e-mail. Door de uitoefening van je herroepingsrecht kan je als klant eventuele transportproblemen tackelen. De verkoper moet je de aankoopprijs terugbetalen. Alleen als het ontbrekende pakket alsnog geleverd wordt, moet je natuurlijk naar behoren handelen en de goederen terugzenden.

Lees verder

© 2017 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
PostNL raakt pakket kwijt: waar is mijn pakketje nu?PostNL raakt pakket kwijt: waar is mijn pakketje nu?Je hebt een pakketje opgestuurd of wacht met smart op een pakketje wat je hebt besteld op internet. Na enige tijd wachte…
GLS pakket versturen: tarieven en verzendoptiesEen pakket versturen binnen Nederland of Europa kan worden verzorgd door GLS, oftewel General Logistics Systems B.V. De…
PostNL pakket versturen: tarieven en verzendoptiesPostNL pakket versturen: tarieven en verzendoptiesIedereen heeft met PostNL te maken wanneer je post verzendt. Wanneer je een pakket wilt versturen is dit niet mogelijk v…
Pakket laten bezorgen op zondagPakket laten bezorgen op zondagVandaag besteld morgen in huis. Dat heeft normaal betrekking op alle dagen behalve zondag, maar het is tegenwoordig ook…

Duurovereenkomst opzeggen: de redelijke opzegtermijnDuurovereenkomst opzeggen: de redelijke opzegtermijnSinds het arrest van de Hoge Raad (28 oktober 2011) in de zaak Gemeente De Ronde Venen/SNU en Stedin geldt dat de duurov…
Wat te doen bij letselschade bij een arbeidsongeval?Wat te doen bij letselschade bij een arbeidsongeval?Het is iets wat op iedere werkvloer kan gebeuren. Een werknemer is werkzaam in een omgeving met machines en materialen e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amsfrank, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://twinklemagazine.nl/2014/02/nieuwe-bezorgregels-wanneer-gaat-het-risico-over-op-consumen/index.xml
  • https://www.webwinkelkeur.nl/het-herroepingsrecht-hoe-zit-het-precies/
  • https://www.arag.nl/particulier/actueel/berichten/wetswijziging-kopen-op-afstand

Reageer op het artikel "Pakket niet aangekomen? Wie is aansprakelijk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Prive, 22-06-2020 16:30 #5
Stel je besteld bij PostNL. Deze leveren niet wat je gekocht hebt omdat het in de post kwijt is geraakt. Wie is er wettelijk aansprakelijk?

N. Jaspers, 16-04-2020 11:05 #4
Hoe zit het wanneer de pakketbezorger een mail stuurt dat "het pakket geleverd is" maar dit niet het geval is?
Ik heb een cadeautje voor iemand besteld, en dat rechtstreeks bij die persoon af laten leveren.
Het betreft een brievenbus pakketje, dat door DHL geleverd zou worden. DHL zegt geleverd te hebben, ontvanger heeft niets gezien.
Afzender vindt dit afdoende bewijs dat er geleverd is, en voelt zich verder niet verantwoordelijk.

Verhoeven, 10-02-2020 10:12 #3
Stel dat de klant een algemene 'neerzettoestemming' heeft verleend aan de vervoerder. De vervoerder beweert het pakket te hebben geleverd naar de klant beweert geen pakket te hebben ontvangen.
Is de verzender nu alsnog aansprakelijk?

Fenna, 25-10-2019 14:32 #2
Goedemiddag,

Wat als een pakket door een klant wordt retour gestuurd zonder afzender via normale pakketpost met post.nl en volgens de track en trace van post.nl is het pakket geleverd. Maar bij het bezorgadres blijkt dat dit niet het geval is.

Joke Korpel, 15-08-2019 17:31 #1
Beste mevrouw, meneer,

Heeft de klant recht op restitutie wanneer het pakket volgens PostNL (met track & trace) geleverd is?

Vast vriendelijk bedankt voor uw antwoord, Joke Korpel

Infoteur: Serkozy
Laatste update: 11-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Special: Pakketbezorging
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 5
Schrijf mee!