De webwinkel Wish

De webwinkel Wish is een online verzamelplaats van goederen van voornamelijk Chinese handelaren. De webwinkel is erg goedkoop en kan vergeleken worden met andere Chinese webwinkels als AliExpress, Lightinthebox en Alibaba.com. Bij de webwinkel kun je terecht voor allerhande artikelen, zoals mode, horloges, keukenbenodigdheden, woondecoratie, elektronica en nog veel meer. Vooral goederen onder de 22 euro zijn interessant, omdat hierover geen douanekosten en btw betaald hoeft te worden. Chinese webwinkels staan helaas niet bekend om het leveren van goede kwaliteit, waardoor men er rekening mee moet houden dat sommige producten wel eens tegen kunnen vallen.

Hoe werkt de webwinkel Wish?

Wish is een website of een app waar kleding, schoenen en gadgets aangekocht kunnen worden. De website verkoopt spullen van voornamelijk Chinese handelaren, en verkoopt zelf helemaal niets. Om te kunnen bestellen moet er eerst een account aangemaakt worden. Hiervoor moet je je naam en e-mailadres invullen. Zodra je een account hebt aangemaakt kun je beginnen met winkelen. Je kunt artikelen op je verlanglijst zetten, maar ook direct in je winkelwagentje stoppen. De website houdt bij welke artikelen je interessant vindt en speelt hierop in door meer van deze artikelen aan te bieden. Op de website worden bij sommige aanbieders ook beoordelingen van het product en van de webwinkel gegeven.

Aanbieders

De aanbieders die op de website hun artikelen aanbieden, kunnen allen verschillende voorwaarden hebben. Hierdoor kunnen zaken als verzendkosten, garantie, levertijden en voorwaarden voor retourneren verschillen. Het kan ook voorkomen dat precies dezelfde artikelen door meerdere aanbieders geleverd worden. Deze zelfde artikelen kunnen bij twee verschillende aanbieders ook anders geprijsd zijn. In dat geval is het goed om de voorwaarden en de prijzen van de verschillende aanbieders eerst te vergelijken voordat je overgaat tot een aankoop.

Goedkoop

De aangeboden goederen zijn vaak erg laag geprijsd. Dit komt doordat de producten via Wish direct gekocht worden bij de Chinese handelaren. De producten worden aangeboden zonder verzendkosten. Bij kleding is het ook vaak het geval dat de prijs voor de kleinste maat gegeven wordt. Als er een grotere maat gekozen wordt gaat de prijs omhoog. Tenslotte is de kwaliteit niet altijd hetzelfde als je gewend bent van westerse warenhuizen of webshops. Soms zijn de producten anders dan op de afbeelding is weergegeven. Desalniettemin kunnen er bij Wish toch producten van goede kwaliteit voor een heel laag prijs gekocht worden.

Beloningssysteem

Wish werkt met een beloningssysteem voor haar klanten. Bij elke bestelling krijg je een bepaald aantal punten. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor korting op producten. De punten zijn beperkt geldig en kunnen niet ingewisseld worden voor korting op verzendkosten.

Verzending

Omdat de producten meestal per boot verscheept worden, kan de verzending langere tijd duren. Houd rekening met minimaal twee tot drie weken verzendtijd, wat soms nog uit kan lopen. Bij de bestelling wordt de verwachte verzendtijd aangegeven, zodat hier vooraf rekening mee gehouden kan worden. Vanaf het moment dat je een product bestelt, kun je de status van de bestelling volgen.

Betaling

Het is mogelijk om via Ideal, creditcard, PayPal of de betalingsdienst Klarna te betalen. Ook wordt op de website vermeld dat je kan betalen met Google Wallet en Apple Pay, deze diensten zijn alleen in mei 2018 nog niet beschikbaar in Nederland. Via de betalingsdienst Klarna is het mogelijk om achteraf te betalen. Daarnaast biedt Klarna een overzicht van aankopen en betalingen en is het mogelijk om een betaling met 10 dagen uit te stellen. Meer informatie over deze dienst vindt je op de website van Klarna.

Kosten douane

Pakketen die geïmporteerd worden uit het buitenland kunnen gecontroleerd worden door de douane. Dit is ook het geval voor bestelling bij de webwinkel Wish. Als het bedrag van de goederen onder de 22 euro is, dan wordt er geen importbelasting over berekend. Wel kan het zijn dat de douane het pakket vasthoudt en om een betalingsbewijs vraagt, om te controleren dat het pakket ook daadwerkelijk minder dan 22 euro heeft gekost. Is het pakket duurder, maar nog wel onder de 150 euro, dan betaal je geen douanerechten, maar wel btw. Meestal zullen de goederen van Wish belast worden met 21 procent btw, en de btw moet ook betaald worden over de verzendkosten. Naast deze kosten brengen de postorderbedrijven ook inklaringskosten in rekening. Zo rekent PostNL in 2018 13 euro aan afhandelingskosten en 17,50 euro voor een EMS zending. Als de goederen duurder dan 150 euro zijn betaal je ook douanerechten. Deze kosten moeten betaald worden aan de bezorger die het pakket thuis aflevert.

Betrouwbaarheid

Uit ervaringen op forums op internet blijkt dat veel mensen positieve ervaringen hebben met het bestellen van goederen in de webwinkel van Wish. De risico's bij een bestelling bij Wish zijn echter wel groter dan bij een bestelling in een Europese webwinkel. Voor webwinkels buiten de EU geldt namelijk geen garantiewet. De kwaliteit van de Chinese goederen is niet altijd naar wens, en dat kan soms wat problemen geven. Wel biedt de website de mogelijkheid om goederen binnen 30 dagen na ontvangst te retourneren, al moeten de kosten hiervoor wel vaak zelf betaald worden. Er is ook een klantenservice bereikbaar die snel reageert op vragen en klachten.
© 2018 - 2023 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol een webwinkel beginnenEen webwinkel beginnen is zeer eenvoudig en hoeft niet veel geld te kosten, maar er moet meer gebeuren om ook daadwerkel…
Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?Webshop keurmerken: welke is de juiste voor uw webwinkel?Een webshop keurmerk kan iets zeggen over de service van een webwinkel. Een webwinkel zonder een keurmerk wordt door vee…
Rituals waar te koop? Overzicht winkelsDe winkelketen Rituals is gespecialiseerd in luxueuze cosmetica. Onderstaand lees je alles over de winkelketen Rituals e…

Het ontstaan van de Monsoon sneaker (Tropicfeel)Het ontstaan van de Monsoon sneaker (Tropicfeel)Tropicfeel is een klein bedrijf dat ontstaan is door crowdfunding. Twee jongens hadden het idee om een multifunctionele…
Kwalitatief onderzoek doen met een focusgroepKwalitatief onderzoek doen met een focusgroepEr zijn een heleboel soorten onderzoek mogelijk om binnen de vakgebieden marketing en communicatie aan informatie te kom…
Bronnen en referenties
  • http://chinesewebshop.nl/special-douane-invoerrechten-china/
  • https://www.postnl.nl/ontvangen/pakket-ontvangen/pakket-uit-het-buitenland/
  • https://www.wish.com/help#q0
  • https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/klarna-app
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/06/goedkoper-dan-goedkoop-dat-kan-6080524-a1540110
  • https://www.easycredit.se/nyheter/2015/english-wish-shopping-the-biggest-review/#1009
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 25-05-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.