Hoe vind ik een bijbaan?

Hoe vind ik een bijbaan? Een bijbaan vinden omdat u naast uw school graag wat bij wil verdienen, u zich verveelt of u gewoon wilt ervaren hoe het is. Er zijn verschillende manieren waarom u een bijbaan kunt nemen. Maar hoe vindt u nu eigenlijk een bijbaan?

Krant

In veel kranten staan advertenties waarin personeel wordt gevraagd. Ook al gaat het hier vaak om fulltime banen, een enkele keer staat er ook vakantiewerk en/of bijbanen in. Ook kunnen de bedrijven die hier advertenties hebben staan misschien u op gedachten brengen dat er ook daar gewerkt kan worden. Het internet is echter in opkomst en er zullen steeds minder bedrijven dan ook via de krant mensen zoeken.

Internet

Tegenwoordig gaat er enorm veel met internet, zo ook bijbanen vinden en soms zelfs het hele sollicitatiegebeuren. Veel sites bieden tegenwoordig ook vacatures aan van een grote hoeveelheid bedrijven. Het grote voordeel van internet dat het een stuk sneller gaat dan per post, en ook het mailen heeft voor veel mensen een voordeel aangezien bellen toch als ‘enger’ wordt ervaren.
Het is dan ook handig om een online CV te hebben om naast de sollicitatiemail mee te sturen.

CV

CV staat voor Curriculum Vitae. Dit wil niks anders zeggen als een lijst met persoonsgegevens, opleidingen, werkervaring en vaak ook referenties. Een mooi opgebouwd CV zal zeker de kansen op een baan vergroten, omdat dit vaak overeenkomt met een net en professioneel karakter.

Open sollicitatie

Dan bestaat er ook nog zoiets als open sollicitaties. Dit wil niks anders zeggen dan uw cv + aanbevelingsbrief opsturen/mailen naar willekeurige bedrijven waar u graag wilt werken. Het grote voordeel hierbij is dat u zelf de bedrijven uitzoekt en zo precies kunt inspelen op het werk wat u wilt gaan doen. Een groot nadeel bij open sollicitaties is daarentegen dat bedrijven vaak geen mensen nodig zullen hebben en er dus logischerwijs veel afwijzingen zullen volgen.

Via via

Een laatste optie is om mensen in uw omgeving te vragen of zij nog weten of er banen beschikbaar zijn en/of komen binnen een bedrijf. Een bedrijf zal voor het een advertentie plaatst vaak eerst proberen het intern op te lossen om zo betrouwbaardere mensen binnen te krijgen dan nieuwe mensen die nog niemand kent.

Tips

  • Zorg altijd voor een mooi en overzichtelijk CV
  • Begin uw sollicitatiebrief nooit met ‘ik’
  • Wat nog beter is dan een brief of mail, is gewoon langsgaan bij een bedrijf en vragen of er werk is.
  • Zet geen dingen in het CV die niet waar zijn, op een gegeven moment valt u door de mand.
© 2012 - 2024 Scg94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland en een populaire werkgever onder jongeren. Het werk in een sup…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…

De beste werkhouding voor starters op de arbeidsmarktDe beste werkhouding voor starters op de arbeidsmarktWat is nu de beste werkhouding als je carrière wil maken? Natuurlijk kijken werkgevers naar je opleiding en CV. Wat echt…
Voor het werk altijd bereikbaar: de plicht roeptVoor het werk altijd bereikbaar: de plicht roeptBereikbaar zijn voor het werk, ook ná werktijd, het is iets wat steeds meer toeneemt. Meer dan de helft van de werknemer…
Scg94 (27 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.