De beste werkhouding voor starters op de arbeidsmarkt
Wat is nu de beste werkhouding als je carrière wil maken? Natuurlijk kijken werkgevers naar je opleiding en CV. Wat echter nog belangrijker is op de lange termijn zijn je vaardigheden. Hieronder volgen een aantal richtlijnen die je in gedachten moet houden bij het aanleren van een succesvolle werkhouding.
Dit varkentje gaan we even wassen
Collega's die altijd beren op de weg zien en zich nooit helemaal inzetten zijn vreselijk frustrerend. Straal uit dat je veel aankan. Begin gewoon aan een klus en probeer gaandeweg de "beren" te schieten. Waarschijnlijk is toch alles de eerste keer. Mocht het dan incidenteel eens niet lukken, dan heb je in ieder geval iets geleerd! De meeste managers kunnen een beetje bravoure wel
waarderen. Wees ook vooral niet bang om te mislukken. Veel ervaren collega's laten zich weerhouden door ingebeeld gezichtsverlies. Denk bij jezelf: 'Wat is het ergste wat me kan gebeuren?". Meestal valt dat achteraf wel mee, want je bent nog een starter. Als het echt te erg is kun je nog altijd ergens anders gaan werken. Een ervaring rijker weliswaar. Aan een sollicitant wordt niet voor niets gevraagd: "Wat is het belangrijkste dat je in je vorige functie hebt geleerd?".Daarnaast is het van belang dat je leert niet te vlug het bijltje er bij neer te gooien. In geen enkel bedrijf heerst een ideale situatie. Een beetje eelt op je ziel kweken kan geen kwaad.
Denk in kansen
Dit klinkt als een open deur. Deze opmerking is zelfs zo vaak gebruikt door managers dat werknemers er besmuikt op reageren. Zie het glas als halfvol, en niet als halfleeg. Dit lijkt een subtiel verschil, maar maakt wel zeer veel verschil voor je werkhouding en humeur!
Zoek je lunchmaatjes zorgvuldig uit
Probeer de gedemotiveerde collega's te vermijden. Niets is zo erg als tijdens de lunch naar negatieve praat te luisteren. Doe niet mee aan roddelen. De meeste managers houden van aanpakkers, niet van zeurders. Bevind je ook niet te vaak in de buurt van deze stoorzenders. Je neemt onbewust hun houding en ideeën over. Je leidinggevende zou dan kunnen denken dat je dezelfde overtuigingen deelt. Zoek leuke, frisse enthousiaste lunchmaatjes. Praat tijdens je pauze bij voorkeur over leuke dingen. Zo leer je je collega's ook eens op een andere manier kennen. Pauzes zijn er niet voor niets. Je kunt je dan weer opladen voor de rest van je werkdag. Dit werkt het best op de lange termijn. Lichaam en geest moeten even afschakelen voor een betere prestatie.
Werk planmatig en straal efficiëntie uit
Zorg voor een opgeruimde werkplek. Indien je rust en organisatie uitstraalt word je veel serieuzer genomen.
Het allerbelangrijkste: probeer gewoon je uiterste best te doen
Dan kun je jezelf achteraf geen verwijten maken. Geef alles. Er zijn altijd mensen die kritiek hebben. De beste stuurlui staan aan wal. Je moet gewoon roeien met de riemen die je hebt. Ieder bedrijf en functie heeft zijn beperkingen. Bedenk niet te veel rampscenario's. Doe gewoon je best en rapporteer kinken in de kabel aan je manager. Verder: probeer er het beste van te maken. De meeste zorgen blijken na een nachtje slapen best wel mee te vallen. Richt je energie op wat goed kan gaan, niet wat er fout kan gaan. Verzuim echter niet op tijd hulp te vragen of te escaleren. Domme vragen bestaan niet. Vraag hulp. Jij bent nog een starter. Dus het is normaal dat je advies aan de seniors vraag. De meesten helpen graag. Dan kunnen ze namelijk hun kennis etaleren.
Lees verder