Vacatureteksten: clichés & populaire woorden

Vacatureteksten: clichés & populaire woorden Soms kost het heel wat moeite om vacatureteksten te ontcijferen. Ze staan bol van terminologie én populaire uitdrukkingen, vaak Engelstalig. Enkele voorbeelden: een “hands-on mentaliteit”, “proactief”, “schaap met vijf poten”, “9 tot 5 mentaliteit”. Wat is de betekenis? Het is belangrijk om te motiveren dat je aan de functie-eisen voldoet. Daarom worden enkele begrippen uit personeelsadvertenties toegelicht.

Engels in vacatureteksten

Personeelsadvertenties staan vol met Engelse worden, bijvoorbeeld “hands-on mentaliteit”, “businessbouwer” en “salestijger”. Om nog maar te zwijgen over de functietitels: accountmanger, salesmanager en office manager.
Een andere trend is het inzetten van bloemrijke taal, dat naast het werven van personeel als doel heeft om een positief imago van het bedrijf uit te stralen.

Clichés in vacatureteksten

Veel begrippen zijn vaag, niet eenduidig en kunnen gemakkelijk tot misverstanden leiden. Neem bijvoorbeeld het woord “flexibel”. Je kunt dit in je sollicitatiebrief motiveren door te vermelden dat je regelmatig overwerkt, maar misschien is dat niet de betekenis die het bedrijf voor ogen heeft.

Bellen over vacature

Om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat, kun je het bedrijf opbellen. Maar pak niet te snel de telefoon: je kunt er vanuit gaan dat ieder telefoongesprek wordt genoteerd. Je wilt als sollicitant beslist geen domme indruk maken. Zorg er daarom voor dat je minstens drie inhoudelijke vragen paraat hebt. In de sollicitatiebrief kun je refereren naar het telefoongesprek, dan heb je direct een opening die de aandacht van de recruiter trekt.

Eigenschappen motiveren

Het kan geen kwaad om bepaalde, belangrijke eigenschappen die in de vacaturetekst vermeld staan, te motiveren. Maar overdrijf het niet, dat maakt een arrogante indruk. Je kunt er ook voor kiezen om het algemeen te houden en te schrijven dat je je aangesproken voelt door het persoonsprofiel dat wordt geschetst.

Vacatureteksten: clichés en popualire uitdrukkingen

Hands-on mentaliteit

Het bedrijf zoekt geen denker,m aar een doener. Een aanpakker die geen 9 tot 5 mentaliteit heeft.

Flexibel

Een begrip dat je vaak tegenkomt in vacatures. De betekenis kan variëren, van buigzaam tot meegaand.

Betekenis pro-actief

Pro-actief is ook zo’n clichéwoord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Het betekent zoiets als “neemt zelf initiatieven”.

Dynamisch

Dynamisch betekent niet dat je stuiterend van de energie je werkzaamheden uitvoert. In feite is het een verkapte functie-eis om bepaalde mensen af te schrikken, bijvoorbeeld oudere werknemers.

Schaap met vijf poten

Je bent van alle markten thuis, vaak duidt dit op een diversiteit aan werkzaamheden. Je kunt snel schakelen en biedt net dat beetje extra.

Out of the box denken

Een modewoord in managementkringen. Het betekent dat je buiten de denkkaders van de organisatie kijkt. Dat kan door creatieve technieken, zoals lateraal denken en brainstormen in te zetten.

Spin in het web

“U bent een spin in het web”. Vaak duidt dit op gevarieerde werkzaamheden. De werknemer moet snel kunnen schakelen tussen meerdere afdelingen/taken.

Zakelijke slagkracht

Vrij vertaald: je bent slagvaardig

9 tot 5 mentaliteit

“Geen 9 tot 5 mentaliteit” is ook een geliefde eigenschap bij personeelsadvertenties. Het betekent dat je er geen problemen mee hebt om af en toe over te werken. Maar het kan ook betekenen dat je resultaatgericht bent en je werk als méér beschouwd dan alleen een inspanningsverplichting.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…

ZZP: voordelen & nadelenZZP: voordelen & nadelenSteeds meer mensen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, al dan niet noodgedwongen. ZZP’er worden is niet altijd…
Neem niet zelf ontslagVeel werknemers hebben de gedachte om van baan te wisselen of om iets voor zichzelf te beginnen. Een droom moet eerst ee…
Bronnen en referenties
  • Intermediair.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.