De lastigste vragen in een sollicitatiegesprek

In een sollicitatiegesprek kan de manager of HR adviseur zeer lastige vragen stellen. De vragen worden een stuk minder lastig als je ze vooraf weet. In dit artikel treft je een aantal lastige vragen aan. In een sollicitatiegesprek gaat de vertegenwoordiger van de werkgever proberen te achterhalen of jij de juiste persoon bent voor de functie. Een aantal geschikte vragen zijn inmiddels standaardvragen geworden. Aan de hand van deze vragen kunnen ze namelijk nuttige informatie inwinnen over de persoon die ze interviewen. Er zit vaak een diepgaande gedachte achter de vragen.

Uit een vraag als “Vertel eens iets over jezelf” halen ze meer informatie dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Het zegt namelijk ook iets over jouw sociale vaardigheden en over de manier hoe jij informatie kunt overbrengen op jouw gesprekspartner. Hieronder zullen wij nog een aantal lastige vragen toelichten, en bovenstaande vraag nader toelichten.

Sollicitatievraag: Vertel eens iets over jezelf?

Het is eenvoudig om iets over jezelf te vertellen. Toch is het verstandig om jouw antwoord goed voor te bereiden. Het moet namelijk een samenhangend verhaal zijn waarin jouw beste kanten naar voren komen. Het antwoord is te vergelijken met een elevator pitch. Het verhaal moet informatie bevatten over jouw karakter, privé situatie, maar ook jouw doelen en jouw ambities.

Sollicitatievraag: Wat zijn jouw verbeterpunten?

Iedereen heeft nadelen en verbeterpunten. Het is wel zaak om de sollicitatie niet te verprutsen door op deze vraag een cruciaal nadeel te vermelden. Je moet hier een verbeterpunt opnoemen die gezien kan worden als oplosbaar en die je niet tegen gaat staan in de uit te voeren functie. In een sollicitatie voor de functie planner, moet je niet als nadeel opnoemen dat je chaotisch bent. Dit kan namelijk een goede reden zijn om jou af te wijzen.

Sollicitatievraag: Waarom moeten wij jou deze functie geven?

In deze vraag wordt jou gevraagd om jezelf te verplaatsen naar de stoel van de interviewer. Waarom ben jij geschikt voor deze functie? Bereid je voor op tegengas bij het beantwoorden van deze vraag. Noem jij jezelf ambitieus en analytisch, zoals in de vacature wordt gevraagd, heb dan voorbeelden bij de hand. Je moet er vanuit gaan dat je jouw pluspunten moet kunnen onderbouwen met resultaten uit een eerdere functie. Het antwoord kun je voorafgaand aan het gesprek al bedenken, want een soortgelijke vraag zul je zeker krijgen.

Sollicitatievraag: Wat lijkt jou leuk aan de aangeboden functie?

Voordat je het gesprek in gaat, moet je zien te achterhalen wat de functie precies inhoudt. Veel informatie kun je uit de vacaturetekst halen. Door op het internet te zoeken kun je mogelijk nog meer achterhalen over de functie en over het bedrijf waar je solliciteert. Indien je iemand kent die dezelfde functie heeft bij dat bedrijf, kun je mogelijk via hem of haar nadere informatie achterhalen.

Sollicitatievraag: Heb jij verder nog vragen?

De interviewer gaat er vanuit dat een sollicitant nog wel vragen heeft over de functie of het bedrijf. Echter je kunt beter geen vragen stellen, dan domme vragen stellen. Voordat je het gesprek in gaat, moet je al vragen paraat hebben. Het moeten geen vragen zijn die aan de hand van de vacaturetekst te beantwoorden is. Misschien kun je een slimme vraag bedenken aan de hand van de extra informatie die je ingewonnen hebt.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Sollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieSollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieIn een sollicitatiegesprek is het de bedoeling dat de interviewer een duidelijke indruk van u krijgt. Dit kunnen ze onde…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…

50 jaar of ouder en zonder werk, wat nu?50 jaar of ouder en zonder werk, wat nu?De meeste werkgevers staan niet open voor oudere werknemers, als ze ook jongere werknemers kunnen aannemen.
Spullen inpakken: Thuiswerk als inpakkerWil jij vanuit huis werken? Misschien is het dan een optie om dingen in te pakken. Het werk als inpakker kan een leuk za…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.