Wat is crowdsourcing?
Crowdsourcing is een manier van werken die steeds vaker geprefereerd wordt boven het gebruik maken van hiërarchische bedrijfsstructuren. Crowdsourcing is een nieuwe wijze van het inhuren van werknemers. Opdrachten worden in kleine delen opgesplitst waarvan ieder deel een paar uur werk voor een freelancer oplevert. Elk deel heet een taak. Een freelancer wordt per taak betaald. Je kunt als freelancer vaak meerdere taken op een dag uitvoeren.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Crowdsourcing; werk vinden via internet
Crowdsourcing is een samenstelling van de woorden crowd en outsourcing. Crowd betekent publiek en outsourcing is een term die slaat op het inhuren van werknemers buiten een bedrijf om een klus te klaren. Via internet staan duizenden freelancers ingeschreven bij werkgevers. Wanneer een opdracht geplaatst wordt dan hoef je als freelancer alleen in te loggen en een job uit te kiezen. Vervolgens kun je de taak uitvoeren. Het zijn vaak internationale bedrijven die aan crowdsourcing doen. De freelancers kunnen over de hele wereld verspreid wonen. Vandaar dat de uitbetaling vaak met PayPal plaats vindt. Met deze internetbetalingsdienst kun je gratis geld overmaken naar buitenlandse rekeningen.
Wie doen aan crowdsourcing?
Arbeidscategorieën waarvan crowdsourcing plaatsvindt zijn meestal van creatieve aard. De opdrachten hebben overwegend met internetdiensten te maken. Schrijvers, proofreaders, fotografen, videofilmers, data-typisten, redacteurs maar ook vertalers gaan steeds vaker aan de slag met korte dagtaken in plaats van grote maandenlange projecten. Voor de opdrachtgever heeft dat als voordeel dat opdrachten sneller afgerond kunnen zijn; er zijn immers meer mensen tegelijk aan het werk. Ook kan een werkgever kiezen uit een groot aantal werkkrachten waardoor het arbeidsloon niet hoog hoeft te zijn; er zijn altijd wel mensen te vinden die het voor minder doen. Dat is natuurlijk wel het nadeel voor de freelancer. Ook heeft de freelancer nadeel als hij elke dag opnieuw naar werk moet zoeken in plaats van een langlopende opdracht aannemen.
Het nadeel van crowdsourcing
Van de kant van de opdrachtgever kan het een nadeel zijn als een groot aantal mensen werkzaam is voor een project. Iedere fotograaf heeft weer zijn eigen stijl van fotografie en elke schrijver heeft zijn eigen schrijfstijl. Daardoor kunnen de verschillende onderdelen moeilijk in het grote geheel inpasbaar zijn. De crowdsourcers proberen iedereen zoveel mogelijk op één lijn te krijgen door in hetgeval van schrijvers gebruik te maken van proofreaders oftewel; proeflezers. Deze bewaken de toon en de algemene schrijfstijl en zorgen bovendien dat foutjes uit een tekst worden gehaald. In het geval van fotografie gaat dat minder goed. Fotografen doen vaak korte besprekingen voor een opdracht en krijgen soms een lijst aan richtlijnen mee die ze moeten afvinken en inleveren na een fotoshoot.
Wikipedia is crowdsourcing
Naast de mogelijkheid om een groot project in meerdere delen te splitsen kun je ook met hulp van crowdsourcing een project van de grond af opbouwen. Het woord crowdsourcing is in 2011 nog een neologisme maar dat kan snel gaan veranderen. Terugkijkend op de ontwikkeling van internet is het fenomeen crowdsourcing op meerdere projecten van toepassing. Linux is een gratis besturingssysteem dat door programmeurs zelf kan worden aangepast. Er werken mensen uit heel de wereld aan de softwareontwikkeling van Linux. Dat is crowdsourcing, alleen is het in dit geval niet commercieel maar een vrijwilligersproject. Ook de Wikipediasite, die door gebruikers wordt onderhouden, is een vrijwillig crowdsourcingproject.
InfoNu is crowdsourcing
Eigenlijk is elk internetfenomeen waarbij meerdere mensen content genereren of sites dan wel accounts onderhouden een vorm van crowdsourcing. Ook InfoNu.nl, de site waar dit artikel geplaatst is, is een vorm van crowdsourcing. Duizenden auteurs creëren dagelijks vele artikelen. Een dienst als Twitter waarmee informatie wordt verspreid is ook crowdsourcing.
Verschil tussen freelance crowdsourcing en vaste redacteurs
De werkwijze van crowdsourcing staat in tegenstelling tot hiërarchische bedrijfsstructuren waar een directeur zijn werknemers aanstuurt. De oude media zoals dagbladuitgevers en tijdschriftenmakers die werken met papieren oplages, hebben een redactie waar de eindredacteur aan het hoofd staat. Men heeft een aantal mensen in vaste dienst die gaandeweg zich bekwamen in een tekst schrijven voor het tijdschrift. Dat is een totaal andere manier van werken. Schrijvers die via een crowdsourcingproject schrijven, sturen hun tekst op naar de proofreader. Deze schaaft kleine foutjes bij of keurt de tekst in kwestie af waarna de freelancer opnieuw een kans krijgt om de tekst in te leveren. Vaak moeten de freelancers een proefproject afronden om zich voor een taak aan te melden. Het onderlinge contact vindt uitsluitend via email plaats in plaats van vergaderen in de ouderwetse redactieruimte. Crowdsourcing is een bedrijfsstructuur die in opmars is. De oude bedrijfsstructuren brokkelen langzaam af en gaan over in nieuwe vormen van organisatiestructuur.