Waaraan moet een goed Curriculum Vitae voldoen?
Ten tijde van een recessie bent u waarschijnlijk niet de enige die solliciteert naar die droomvacature. Zorg dat u opvalt in de massa met een interessant en kloppend Curriculum Vitae. Hier volgen enige tips die u helpen op te vallen in de massa.
Wat is het nut van een pakkend Curriculum Vitae?
Zoals ik hierboven al heb benoemt zult u waarschijnlijk niet de enige werkzoekende zijn die op een bepaalde vacature reageert. Op welke manier kunt u zichzelf onderscheiden van die anderen die misschien wel minstens zo'n goed CV als u hebben?
Ik zal hier geen voorbeeld CV plaatsen. Deze zijn op internet voldoende te vinden. Maar wat ik u wel wil meegeven is een manier om uw CV bij te schaven, up-to-date te houden en persoonlijk te houden.
Vooral dat laatste punt; Houd het persoonlijk, is van grote toegevoegde waarde. Hoe vaak worden CV's die via een site als bijv. Monsterboard zijn opgesteld niet uitgeprint en opgestuurd naar een mogelijke nieuwe werkgever? De eerste indruk telt en een CV dat via een vacaturesite is gegenereerd komt vaak over als zijnde van iemand die de makkelijkste weg kiest. Zelf een CV opstellen in Microsoft Word duurt inderdaad wat langer, maar het heeft wel als voordeel dat je helemaal zelf bepaalt hoe jouw CV wordt opgesteld, welk lettertype je gebruikt, wat je arceert of vet afdrukt. In een stapel CV's valt zoiets op.
(Hiermee bedoel ik niet dat elke zin een ander lettertype nodig heeft natuurlijk. Houd het rechtlijnig en zo formeel mogelijk, maar wijk iets af van de gebaande paden).
Het wiel opnieuw uitvinden?
Nee hoor, dat laten wij aan anderen over. Een CV begint altijd met het kopje: Personalia. In dit kopje worden jouw persoonlijke gegevens benoemt: Naam, adres, leeftijd, rijbewijs, burgerlijke staat etc.
Onder dit kopje wordt vaak de rubriek: Opleidingen toegelicht. Vermeld welke opleidingen je van wanneer tot wanneer hebt gevolgd en benoem ook of je opleiding met een diploma / certificaat hebt afgerond (of niet).Het benoemen van de duur van een opleiding zegt iets over het leervermogen van de sollicitant maar ook over de mogelijk vergaarde kennis. Iemand die na een half jaar is gestopt met een bepaalde opleiding weet minder van de inhoud als iemand die dezelfde opleiding na drie jaar is gestopt.
De reden om onder personalia te beginnen met de opleidingen is als volgt: Meestal heeft men voor het vermelden van een bepaalde opleiding minder ruimte nodig als bij de uitleg van de werkervaring. Een werkgever kent vaak de opleidingen die voor een bepaalde functie een vereiste zijn en wil snel kunnen zien of jij daaraan voldoet.
Na het benoemen van de opleidingen gaat men over tot het vermelden van de werkervaring. dit is een aparte rubriek.
Mijn advies is om dit (net als de opleidingen) Achronologisch te doen. Dit wil zeggen benoem het meest recente eerst en werk de lijst dan af tot de meest gedateerde. Vaak is voor een werkgever de meest recente werk / of opleidingservaring het meest interessant en als de lijst groot is dan haakt de persoon die jou CV beoordeeld af voordat hij / zij bij de belangrijke zaken aan is gekomen. Onthoud; Jouw CV is waarschijnlijk niet de enige die beoordeelt moet worden.
Wat is eigenlijk het doel van een Curriculum Vitae?
Een CV is voor een werkgever vaak een eerste indruk. Een CV vol met spelfouten roept ergernis op en wordt sneller terzijde geschoven dan het CV van iemand die duidelijk tijd en moeite heeft genomen om een zo goed mogelijk CV op te stellen.
Het belangrijkste is echter om de kennis en kunde te toetsen van de sollicitant. Dat is fase 1 van het wervingstraject.
Een persoonlijke kennismaking die daar hopelijk uit voort komt zal de puntjes op de I moeten zetten. De sociale vaardigheden, de communicatieve vaardigheden, toetsing van de kennis en kunde kan fase 2 worden genoemd. Er heeft dan al een aanzienlijke selectie plaats gevonden en de winkansen nemen toe.
Hoe vermeld ik mijn werkervaring?
In achronologische volgorde doorloop je alle werkgevers die je hebt gehad in jouw arbeidscarriere. Benoem eerst het bedrijf waar u heeft gewerkt en daarna de titel van uw functie. Een titel is vaak maar een titel en dekt niet altijd de lading voor een andere werkgever. Bedrijf A is misschien op zoek naar een schoonmaker, terwijl bedrijf B een vacature heeft voor een interieurverzorger. Beide bedrijven zoeken dezelfde werknemer maar benoemen de functie anders.
Whats in a name?
De naam van een ex-werkgever kan ook deuren openen. Als in jouw CV staat: Schade Expert bij Nationale Nederlanden dan zal dat vaak interessanter klinken als Schade Expert bij Jan Pieterse assurantiën. Wees trots op waar je hebt gewerkt.
De werkervaring bij Jan Pieterse Assurantiën kan voor de werkgever waar jij solliciteert best wel eens interessanter zijn dan Nationale Nederlanden. Doe dus geen aannames voor jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je weet immers nooit precies waarnaar zij op zoek zijn!
De uitleg die je per werkgever toelicht moet voor jouw nieuwe werkgever zorgen voor verduidelijking. Benoem al jouw taken dus altijd zo volledig mogelijk zonder te overdrijven. Een korte Roman hoeft het niet te worden. Dan kunnen zij zelf beoordelen of jouw profiel aansluit op hetgeen zij zoeken.
Probeer het zo te verwoorden dat iemand die uit een compleet andere branche komt óók begrijpt wat jouw werkzaamheden zijn geweest. Doe geen aannames als: Ik solliciteer bij hetzelfde type bedrijf dus aan een half woord zullen zij genoeg hebben. De werklocatie, het type klanten, de branche, de verantwoordelijkheden etc. kunnen doorslaggevend zijn om voor jou te kiezen t.o.v. een andere kandidaat met min of meer dezelfde werkervaring.
Houdt uw CV altijd up-to-date
Leer u zelf aan om regelmatig uw CV te verversen. Wellcht hebt u adhoc uw CV nodig en dan scheelt het veel tijd om dit ineens te doen. Een andere reden is dat u op deze manier verzekerd bent dat u geen werkzaamheden die u hebt verricht vergeet te benoemen. Soms veranderen functies en komen werkzaamheden die u eerder hebt gedaan te vervallen. Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor gevolgde opleidingen en cursussen.
Maak uw CV persoonlijk
Ik adviseer u om een 'goede'en 'formele' portretfoto in het CV te implementeren. Hierdoor promoveert u van slechts een naam naar een naam bij het gezicht. Het plaatsen van een slechte foto kan ook negatieve gevolgen hebben. Vraag gerust naar de mening van vrienden of familie of de foto die jij wilt plaatsen jou ook recht doet.
Het CV is niet alleen voor een werkgever
Neem naar een sollicitatiegesprek altijd voor jezelf jouw eigen CV mee. Het kan helpen tijdens bijvoorbeeld een blackout tijdens de gesprekken en het staat ook professioneler om met iets in uw handen op het gesprek te verschijnen. Doe het CV bij voorkeur in een portfoliomap.
Vermelden van Referenties
Verzamel zoveel mogelijk goede referenties die een nieuwe werkgever zou kunnen benaderen. Stel iemand heeft bij twintig bedrijven gewerkt en slechts een referentie om af te geven, dan zal de werkgever nieuwsgieriger zijn naar de reden waarom de overige negentien bedrijven niet als referent willen optreden. Houd hier een goede balans in.
N.B. Een referentie kun je pas geven als de referent toestemming geeft om benaderd te worden door een nieuwe werkgever. Vraag hier dus altijd naar als je ergens een functie beeindigd.
Hobbies en andere interesses
Eindig het CV altijd met het benoemen van jouw hobbies en interesses. Probeer dit in een soort korte motivatie te verwerken.
Hobbies: Schaken en sjoelen komt minder goed over dan bijv. Ik schaak sinds mijn elfde bij Schaakvereniging De Gouden Loper in Heerhugowaard en heb mijn vereniging vertegenwoordigd in diverse nationale en internationale toernooien.
Onderschat ook niet de waarde van een functie die je hebt binnen een vereniging. Heb je bijv. training gegeven aan jeugdteams en/of jeugdkampen georganiseerd? Altijd vermelden! Een werkgever kan daaraan een hoop informatie ontlenen over jou als persoon.
Onderschat ook de waarde niet van de motivatie die je meestuurt met jouw Curriculum Vitae. Deze zal ik in een andere rubriek toelichten.