Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver Tekstschrijver is een gewild beroep. Veel tekstschrijvers werken op freelance basis. Het is namelijk moeilijk om een vaste baan te vinden op het gebied van tekstschrijven. De meeste tekstschrijvers zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen, disciplines of media. In dit artikel: aandacht voor het beroep tekstschrijver. Met welke opleiding kun je tekstschrijver worden? Wat is het salaris van een tekstschrijver en hoe kun je opdrachten werven?

Tekstschrijver worden: Opleiding tot tekstschrijver

Er bestaat geen specifieke opleiding voor het beroep “tekstschrijver”. Toch zijn er wel opleidingen waar veel aandacht wordt besteed aan schrijfvaardigheid en taalverwerving, zoals journalistiek. Andere mogelijkheden om tekstschrijver te worden:
  • HBO Communicatie: een breed georiënteerde opleiding die sterk marketing-gericht is
  • HBO Media, Informatie en Communicatie: een opleiding die journalistiek, communicatie en digitale media combineert
  • HBO Communicatiemanagement:

Maar ook op andere manieren kun je het vak “tekstschrijven” binnenrollen. Als je deskundig bent op een bepaald terrein (gezondheidszorg, belasting, financieel) en je hebt een vlotte pen, dan is het wellicht aantrekkelijk om je inkomen aan te vullen met (freelance) tekstschrijven.

Cursus tekstschrijven

Je kunt ook een cursus volgen om je schrijfvaardigheid te verbeteren. Een cursus copywriting is ook aan te bevelen, zeker wanneer je commerciële teksten wilt schrijven. Het volgen van een opleiding of cursus kan ertoe leiden dat je makkelijker opdrachten kunt binnenhalen.

Freelance tekstschrijven

Tekstschrijver is een gewild beroep. De meeste tekstschrijvers werken op freelance basis voor opdrachtgevers. Zij moeten zelf opdrachtgevers werven en zichzelf “in de markt zetten”. Het is lastig om een vacature voor tekstschrijver te vinden in vaste dienst. De perspectieven op de arbeidsmarkt zijn niet bepaald rooskleurig. Het aantal gedrukte tijdschriften en kranten neemt af. Er is een verschuiving van content te zien naar het internet. Daar liggen waarschijnlijk ook de kansen: het bijhouden van social media, crossmediale media, internet et cetera.

Tekstschrijver: opdrachten werven

Als freelance tekstschrijver zul je je actief moeten bezighouden het werven van klanten en opdrachtgevers. Je moet zelf opdrachtgevers benaderen door het doen van acquisitie. Het opbouwen van een goede relatie met de klant staat hierbij centraal. Je moet ervoor zorgen dat klanten je weten te vinden.

Salaris tekstschrijver

Als freelance tekstschrijver heb je een onzeker inkomen. De hoogte van je salaris wordt bepaald door het aantal opdrachtgevers en de omvang van de opdracht. Ervaring en tijdsspanne van de klus hebben ook invloed op de prijs. Soms spreek je een uurtarief af met je opdrachtgever, maar je kunt ook per artikel betaald schrijven.

Uurtarief tekstschrijver

Beginnend tekstschrijver: € 25 tot € 40 per uur
Ervaren/gespecialiseerd tekstschrijver: uurtarief kan oplopen tot € 80 per uur

Het beroep tekstschrijver

Een bestaan als freelancer geeft onzekerheid: je weet niet hoeveel je maandelijkse inkomen bedraagt. Daarnaast ben je niet verzekerd voor sociale verzekeringen en voorzieningen en bouw je geen aanvullend pensioen op, omdat je niet in loondienst bent.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tekstschrijver in dienstEen tekstschrijver in dienstBedrijven en zelfstandig ondernemers nemen steeds vaker een tekstschrijver in dienst om voor hun teksten te zorgen. Teks…
Tekstschrijven een boeiende bezigheid of beroepTeksten schrijven is een wisselende en zeer boeiende activiteit. Zeer velen houden zich er dagelijks mee bezig; zowel ho…
Thuiswerk als tekstschrijverThuiswerk als tekstschrijverBen jij goed met taal en vind je het leuk om lekker te schrijven? Dan kun je wellicht tekstschrijver worden Dit kan gema…
Beroep: tekstschrijverBeroep: tekstschrijverAls tekstschrijver heb je een uiteenlopend beroep. Zo kun je de ene dag bezig zijn met teksten over financiële producten…

Redenen om baan op te zeggenRedenen om baan op te zeggenDe website Neemontslag.nl heeft tien redenen gedefinieerd om ontslag te nemen. In de praktijk werkt het niet zo, want on…
Hoe goed betalen echt mannenbanen?Hoe goed betalen echt mannenbanen?In principe kunnen vrijwel alle banen door vrouwen als door mannen bekleed worden. Toch zijn er bepaalde beroepen die vo…
Bronnen en referenties
  • Zzpnodig.nl
  • Carrieretijger
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 26-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.