Thuiswerk als tekstschrijver

Thuiswerk als tekstschrijver Ben jij goed met taal en vind je het leuk om lekker te schrijven? Dan kun je wellicht tekstschrijver worden Dit kan gemakkelijk vanuit huis, waardoor het werk als tekstschrijver prima als thuiswerk gezien kan worden. Wat moet je allemaal kunnen als je een tekstschrijver bent? Heb je een opleiding nodig voor het vak en hoe kom je aan je opdrachten?

Wat moet je kunnen als tekstschrijver?

Tekstschrijver is nog lang niet zo gemakkelijk als het klinkt. Je moet een goed gevoel hebben voor taal en weten wat er speelt. Vaak kun je schrijven voor websites en het is van belang dat je dan op SEO-basis kunt schrijven. Dit betekent dat je op zon manier schrijft dat de zoekmachines op internet je tekst gemakkelijk kunnen vinden. Behalve dat de teksten SEO-vriendelijk moeten zijn, moeten je teksten ook prettig leesbaar zijn. Je wilt geen tekst hebben vol kromme zinnen of taalfouten.

Opleiding en cursus voor tekstschrijver

Als jij graag tekstschrijver wilt worden, dan is een opleiding of cursus niet noodzakelijk, maar het kan er wel voor zorgen dat je gemakkelijker opdrachten binnensleept. Doe bijvoorbeeld een opleiding Nederlands, zodat je precies weet wat de regels van de Nederlandse taal zijn en hoe je het beste een tekst kunt schrijven. Ook handig is de cursus copywriting of schrijven voor het web. Deze worden vrijwel overal aangeboden en zijn gericht op het werk wat een tekstschrijver doet.

Inschrijven bij de KvK

Als je te veel geld verdient met je werk als tekstschrijver, dan kun je je inschrijven als ZZP-bedrijf bij de KvK. Je bent dan een zelfstandige zonder personeel. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan veel positieve dingen met zich meebrengen. Zo kun je bepaalde kosten weer aftrekken, waardoor je uiteindelijk minder aan de belasting moet betalen.

Schrijven in opdracht

Als je tekstschrijver bent moet je kunnen schrijven in opdracht. Het kan handig zijn om je te specialiseren in een bepaald gebied, zoals bijvoorbeeld financieel. Wie duidelijk verstand heeft van zaken zal sneller een opdracht krijgen die te maken heeft met jouw specialisatiegebied.

Schrijven zonder opdracht

Het is mogelijk om je CV uit te breiden, door teksten te schrijven die je niet in opdracht hebt geschreven. Er zijn zelfs opties om geld te verdienen met dit schrijfwerk. Er zijn namelijk verschillende websites waar je artikelen op kunt zetten. Je kunt dan geld verdienen met een bepaald percentage van de advertentieweergaven die op de site staan. Dit is een leuke manier om geld te verdienen en een mooi CV op te bouwen. Je kunt op dit soort sites ook lekker oefenen met SEO-optimalisatie.

Hoeveel geld verdien je als tekstschrijver?

Hoeveel geld je verdient als tekstschrijver is afhankelijk van de afspraken met de opdrachtgevers. Sommige mensen nemen met een paar euro per tekst al genoegen, maar als jij jezelf serieus neemt als tekstschrijver vraag je meer. Vaak gaat het afgesproken bedrag in overleg. De ene keer word je uitbetaald per uur, de andere keer per tekst of woord.

Hoe kom je aan schrijfopdrachten?

Wil jij als tekstschrijver leuke schrijfopdrachten krijgen? Dan zijn er veel websites waar je deze op kunt vinden. Er zijn websites die zich helemaal richten op freelance schrijvers. Ook kun je natuurlijk uit jezelf een website mailen om te vragen of ze nog hulp nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld als de website binnen jouw specialisatiegebied past. Het kan soms heel lastig zijn om leuke schrijfopdrachten te krijgen. De concurrentie is vaak moordend. Een goed CV is dan ook echt van groot belang. Hoe meer jij op schrijfgebied op je CV hebt staan, hoe groter de kans is dat jij uitgekozen wordt om voor de website te werken.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tekstschrijver in dienstEen tekstschrijver in dienstBedrijven en zelfstandig ondernemers nemen steeds vaker een tekstschrijver in dienst om voor hun teksten te zorgen. Teks…
Beroep: tekstschrijverBeroep: tekstschrijverAls tekstschrijver heb je een uiteenlopend beroep. Zo kun je de ene dag bezig zijn met teksten over financiële producten…
Geld verdienen met thuiswerkGeld verdienen met thuiswerkKun je geld verdienen met thuiswerk of is al het thuiswerk onbetrouwbaar? Thuiswerk kan zeker een goede inkomstenbron zi…
Freelance tekstschrijverFreelance tekstschrijverTekstschrijver is een gewild beroep. Veel tekstschrijvers werken op freelance basis. Het is namelijk moeilijk om een vas…

Faillissementsuitkering, als uw baas u niet meer kan betalenUw werkgever is failliet verklaart en kan u geen loon meer uitbetalen. Veel werknemers zijn toch wel afhankelijk van hun…
Thuiswerk als sms chat operatorThuiswerk als sms chat operatorAls je op zoek bent naar thuiswerk, zie je vaak verschillende oproepen staan voor sms chat operators. Bij dit werk kun j…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.