Werken aan jezelf om je droombaan te bemachtigen

Om je droombaan te bereiken is het, naast een duidelijk doel voor ogen hebben en een goed carriereplan opstellen, ook nodig om aan jezelf te werken. Je moet een goede indruk maken en jezelf goed leren kennen. In dit artikel een aantal belangrijke handreikingen. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op een aantal aspecten die je carriere in de weg kunnen staan.

Jezelf presenteren

Een stylingsadvies is helemaal zo gek nog niet. Hier leer je over kleding die je goede kanten benadrukt en kan men advies geven over haarstijl en eventueel make-up. Wanneer je aangeeft dat je een zakelijke stijl wilt ontwikkelen, kunnen zij hier op in spelen. In andere vakgebieden is het belangrijk dat je netjes, competent, serieus en stijlvol overkomt. Over het algemeen is de beste tip om niet te uitgesproken voor de dag te komen. Dus laat uitbundige kleding of zware make-up achterwege. Dit wil niet zeggen dat je je als een grijze muis moet kleden. Zoek een stijvolle, frisse tussenweg.
In omgang met andere mensen is het belangrijk dat je duidelijk praat, oogcontact maakt, goed kunt luisteren en duidelijk kunt maken wat je mening is. Als dit moeilijk is, volg dan een cursus sociale vaardigheden of assertiveitstraining.

Risico's durven nemen

Om je droomcarriere na te streven is het belangrijk dat je risico's durft te nemen. Een leven zonder risico's is een vlak leven zonder passie. Beter kun je iets proberen wat uiteindelijk mislukt, dan altijd spijt blijven hebben dat je iets niet gedurfd hebt. Wel moet je natuurlijk je eigen grenzen kunnen stellen. Een risico van een afwijzing bij een sollicitatie is iets anders dan het opzeggen van je baan. Risico's nemen is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Probeer je eigen grens op te zoeken.

Falen

De grootste factor die carrieres tegenhoudt is faalangst. Mensen die de top bereiken zijn vaak dapperder, maar niet altijd slimmer of beter dan andere mensen met een 'gewone' baan. Mensen die slagen hebben vaak eerst gefaald. Toch hield hen dit niet tegen om door te zetten. Falen hoort bij het leven. Als faalangst jou tegenhoudt om stappen te zetten richting jouw droombaan, dan zijn er geweldige boeken die je kunnen helpen bij het overwinnen ervan. Mocht dit niet genoeg zijn, kun je ook overwegen een training of gesprekken bij een psycholoog te volgen. Het zou zonde zijn dat je jouw droombaan niet bereikt vanwege de angst om te falen.

Een goede balans tussen werk en privé

Ook al ben je bereid om veel te doen voor het bereiken van je droombaan, toch blijft ook je privéleven van groot belang. Verlies dit vooral niet uit het oog. Ontspanning is ook nodig om je goed te blijven voelen en te kunnen presteren. Als het goed is vind je de dingen die je doet om je doel na te streven leuk, maar als deze zaken teveel tijd nemen kun je oververmoeid raken. Je partner, familie en vrienden doen er altijd meer toe dan je werk ooit zal doen. Verlies dat niet uit het oog.

Motivatie

Veel beginnen mensen vol enthousiasme aan een nieuw plan. Mensen haken vaak na enige tijd af en zeggen dan dingen als: 'Ik had er niet genoeg tijd voor' of 'Het was toch te zwaar'. Probeer te voorkomen dat jij ook zo wordt. Houd je einddoel voor ogen. Als je het idee hebt dat je te weinig tijd hebt kun je tijd reserveren in je agenda, eerder opstaan of stoppen met tv-kijken na het eten. Op elke reden om te stoppen met je plan, is wel een weerwoord te bedenken. Als je maar echt wilt!

Ga ervoor!

Aan het eind van dit artikel en special wil ik de belangrijkste punten herhalen:
  • Zorg dat je een duidelijk plan hebt en over genoeg zelfkennis beschikt
  • Pas je plan aan indien nodig
  • Houd je einddoel voor ogen en zet door!
  • Houd je prioriteiten voor ogen; leid een evenwichtig leven
© 2009 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een carriereplan makenEen carriereplan makenOm iets te bereiken heb je vaak een plan nodig. Een plan helpt je om systeem aan te brengen in verschillende benodigde s…
Je droombaan vindenOm je droombaan te vinden, moet je je ervan bewust zijn wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Da…
Val op met deze tips om je droombaan te vindenVal op met deze tips om je droombaan te vindenJe kunt ervoor kiezen om een brief te schrijven als je je droombaan hebt gevonden. Je wilt die baan zo graag en dat stop…
Waarom werk je?Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Ook al lijkt vakantie vieren een stuk fijner, toch blijkt werken van gro…

Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Bronnen en referenties
  • Succes in 30 dagen
Margreet (26 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.