Een carriereplan maken

Een carriereplan maken Om iets te bereiken heb je vaak een plan nodig. Een plan helpt je om systeem aan te brengen in verschillende benodigde stappen. Voor jezelf geeft het overzicht. Je weet wat je gedaan hebt en wat je nog moet doen. Zo kun je ook een plan maken om je droombaan te bereiken. Het lijkt voor veel mensen niet te doen of veel te ver weg. Door middel van een plan maak je de stappen kleiner. Zo zul je uiteindelijk toch je doel kunen bereiken.

Stap 1: Over 5 jaar

Maak een beschrijving waar je over 5 jaar mee bezig wilt zijn. Stel je voor dat je dan je droombaan hebt bereikt. Het maakt niet uit of dit haalbaar is of niet. Maak een gedetailleerd verslag van je loopbaan en hoe je leven er uit ziet.
Stel dat je droombaan is 'hoofdredacteur van een bekend tijdschrift'

Stap 2: Halverwege

Ga terug naar halverwege. Wat doe je dan? Hoe weet je dat dit een baan is die halverwege op weg naar je droombaan is? Vind je de baan leuk?
De toekomstige hoofdredacteur werkt halverwege als eindredacteur van het blad.

Stap 3: Over 1 jaar

Waar ben je over 1 jaar? Wat doe je dan en hoe brengt dat je dichterbij je droombaan?
Over 1 jaar werk je als redacteur en volgt daarnaast een cursus 'leidinggeven'

Stap 4: Over 3 maanden

Hoe ziet je leven er over 3 maanden uit, wanneer je vandaag begint met de eerste stappen richting je droombaan? Welke beslissingen heb je genomen en veranderingen heb je aangebracht?
Over 3 maanden ben je flink aan de slag door op freelance basis teksten te schrijven voor bekende bladen, volg je aanvullende cursussen en ben je tegelijkertijd aan het solliciteren om als vaste redacteur bij een bekend blad terecht te komen

Door met je doel te beginnen en langzaam terug te plannen, verdeel je dit in kleine stappen. Een succesvolle carriere komt niet vanzelf aanwaaien. De meeste mensen aan de top hebben hier keihard voor moeten werken. Overigens hoeft een topbaan niet altijd jouw droombaan te zijn. Sommige mensen dromen er gewoon al van in een ander vak aan de slag te kunnen. Bijvoorbeeld in plaats van boekhouder een maatschappelijk werker te zijn. Ook dit is natuurlijk hard werken, maar wellicht nog iets makkelijker realiseerbaar dan bovenstaand voorbeeld.

Je plan vormgeven

  1. Aan welke eisen moet je voldoen? Beschik je over de juiste diploma's of moet je nog een opleiding/cursus volgen?
  2. Wie kan mij helpen? Is er een vriend of ander betrouwbaar iemand die je op weg kan helpen en goede ideeën heeft?
  3. Van wie kan ik wat leren? Van welke experts in je gewenste vakgebied kun je wat leren?
  4. Welke opleiding of cursus moet je volgen? Hoe lang duurt de opleiding, wat zijn de eisen om dit te kunnen volgen, waar wordt de opleiding gegeven, kun je ernaast nog werken, moet je stages lopen?
  5. Waar moet ik me in bekwamen? Op welke gebieden moet je jezelf ontwikkelen om je doel te bereiken? Moet je aan je spreekvaardigheden werken of aan je conditie werken?
  6. Wat gaat het kosten? Een belangrijk onderdeel is het op een rij zetten van alle kosten. Ook wanneer je minder inkomsten hebt, omdat je minder gaat werken tijdens je opleiding moet je incalculeren.
  7. Hoe ga je het bekostigen? Ga je meer werken? Ga je van te voren sparen? Ga je het misschien lenen?

De eerste stap

De eerste stap is eng, maar ook een uitdaging. Het is daarna zaak om ook door te zetten en niet uit te stellen. Een aantal dingen kun je als allereerste doen om uiteindelijk je droombaan te bereiken:
  • Op internet informatie opzoeken
  • Vul aanmeldingsformulieren in voor de opleiding of cursus die je wilt volgen
  • Bel naar een bedrijf waar je zou willen werken en vraag of je een dag mee mag lopen
Maak voor jezelf een lijst en begin met datgene wat je het liefst als laatste wil doen. Waarschijnlijk heeft dat het meeste nut.
© 2009 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken aan jezelf om je droombaan te bemachtigenOm je droombaan te bereiken is het, naast een duidelijk doel voor ogen hebben en een goed carriereplan opstellen, ook no…
Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?We zien 'een carrière hebben' vaak als succesvol zijn (maatschappelijk én financieel) en dat maakt de definitie nogal ma…

Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Je droombaan vindenOm je droombaan te vinden, moet je je ervan bewust zijn wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Da…
Bronnen en referenties
Margreet (26 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.