Veelgestelde vragen sollicitatiegesprek

Wat zijn veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Welke vragen kun je verwachten en hoe kun je het beste antwoord geven op deze vragen? In dit artikel komen veelgestelde vragen op een sollicitatiegesprek aan bod, zoals motivatievragen, vragen over jezelf en sollicitatievragen die betrekking hebben op ontslag bij de vorige werkgever. Elke soort sollicitatievraag wordt toegelicht en geïllustreerd met enkele voorbeelden.

Sollicitatiegesprek

Het doel van het sollicitatiegesprek is om meer duidelijkheid te krijgen over of de sollicitant geschikt is voor de functie. Voldoet hij aan de functie-eisen? Past hij als persoon in het team? Om de geschiktheid vast te stellen, kijkt de werkgever naar motivatie, werkervaring en de persoonlijkheid van de sollicitant.

Veelgestelde vragen sollicitatiegesprek

Veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek gaan over:
  • Jezelf als persoon: persoonlijkheid en hobby's
  • Werkervaring
  • Opleiding
  • De huidige baan
  • Motivatie
  • Vaardigheden
  • De keuzes die je maakt
  • Huiswerkvragen

Vragen over persoonlijkheid

De sollicitatiecommissie wil in kaart brengen hoe jij bent als persoon. Hoe zou jij jezelf omschrijven? Hoe zien anderen jou? Wat voor toegevoegde waarde heb jij binnen het bedrijf? Maar ook hobby’s kunnen een bepaald beeld schetsen van jou als persoon. De volgende vragen rondom de persoon worden vaak gesteld:
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Wat zijn je zwakke punten?
  • Hoe zou je jezelf omschrijven?
  • Waarom zouden we juist jou moeten aannemen?

Sollicitatievragen over werkervaring & opleiding

Een cv kan vragen oproepen. Daarom is het van belang dat cv een goede indruk geeft van de opgedane werkervaring en genoten opleidingen/cursussen, te beginnen met de meest recente werkervaring / opleiding. In het cv vermeld je niet alleen je functie, maar ook de werkzaamheden die hierbij horen. Als je veel werkervaring hebt, kan dit een pluspunt zijn. Maar soms wordt er juist de voorkeur gegeven aan een starter met relatief weinig ervaring, omdat die er meer “blanco” instaat en open staat voor nieuwe dingen. Veelgestelde vragen op het gebied van werkervaring zijn:
  • Aan welke projecten heb je gewerkt tijdens je studie?
  • Wat voor werkzaamheden heb je verricht bij je vorige werkgever?
  • Waarom denk je de meest geschikte kandidaat te zijn?

Als je veel verschillende werkgevers hebt gehad, kun je hier ook kritische vragen over verwachten. Wees daarop voorbereid.

Sollicitatievragen over huidige baan

Als je nog werkende bent, is een vraag die je kunt verwachten uiteraard waarom je van baan wilt veranderen. Andere veelgestelde vragen over de huidige baan zijn bijvoorbeeld of je liever alleen werkt of in een team, welke taken jouw voorkeur genieten enzovoort.

Sollicitatievragen over ontslag

Als je ontslagen bent bij je vorige werkgever, zal er ongetwijfeld gevraagd worden naar de reden. Vertel kort waarom je bent weggegaan of waarom je ontslagen bent. Er was een reorganisatie,je kon geen voldoening meer halen uit je werk of je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Probeer positief te blijven.

Sollicitatiegesprek: motivatie

Een belangrijk onderdeel van je sollicitatiegesprek is de motivatie. De interviewer zal willen weten waarom je hebt gesolliciteerd, wat jou aanspreekt in de functie en wat jouw eventuele ambities zijn. Bereid je voor op de motivatievragen door ook naar beslissingen te kijken die je in het verleden hebt gemaakt, met betrekking tot beroepskeuze en studiekeuze, bijvoorbeeld.

Typische sollicitatievragen over de motivatie zijn de volgende:
  • Waarom wil je graag bij onze organisatie komen werken?
  • Wat weet je van de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd?
  • Waarom heb je voor ….(een bepaalde studierichting, beroep) gekozen?
  • Ben je bereid om een opleiding te volgen?
  • Wat zijn je ambities?

Sollicitatiegesprek: vaardigheden

In een sollicitatiegesprek kun je ook vragen verwachten over vaardigheden, zoals overredingskracht, accuratesse, samenwerken, klantgerichtheid, leidinggevende capaciteiten en dergelijke, afhankelijk van de functie-eisen. Je kunt je hierop voorbereiden door de functie-eisen uit de vacature nogmaals goed door te nemen en elke functie-eis (in gedachten) onderbouwen met feiten en ervaringen.

Huiswerkvragen: verdiepen in de organisatie

Degene die het sollicitatiegesprek voert, verwacht dat je je huiswerk gedaan hebt en dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Verdiep je dus niet alleen in de functie. Er kunnen dus vragen worden gesteld zoals:
  • Wat weet u van ons bedrijf?
  • Hebt u ons jaarverslag gelezen?
  • Wat weet u van de functie?
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stappen in een sollicitatieprocedureStappen in een sollicitatieprocedureBinnen een sollicitatieprocedure worden een aantal stappen doorlopen tot het moment dat u de baan krijgt, of tot u een a…
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…
Tips voor het maken van een goede sollicitatievideoTips voor het maken van een goede sollicitatievideoSoms wordt er bij een vacature gevraagd om een sollicitatievideo te maken en mee te sturen als onderdeel van de sollicit…
Werkloos zijn: wat te doen als je thuis zit?Werkloos zijn is vervelend. Het geeft onzekerheid over je (financiële) toekomst en vaak komt verveling om de hoek kijken…

Gelijke behandeling op het werk?Het is verboden om werknemers anders te behandelen op grond van bepaalde persoonlijke kenmerken. Ze mogen wel onderschei…
Goede werkhouding maakt het verschilGoede werkhouding maakt het verschilOp de arbeidsmarkt is het een kwestie van het iemand iets gunnen. Driekwart van de banen worden vergeven binnen netwerke…
Bronnen en referenties
  • Solliciteerbeter.nl
  • Leren.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 26-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.