Tips voor het maken van een goede sollicitatievideo

Tips voor het maken van een goede sollicitatievideo Soms wordt er bij een vacature gevraagd om een sollicitatievideo te maken en mee te sturen als onderdeel van de sollicitatieprocedure. Het is belangrijk dat je dat je sollicitatievideo van goede kwaliteit is en een goed beeld van jou en je kwaliteiten geeft. Hoelang moet een sollicitatievideo zijn, wat vertel je en waar moet je op letten bij het maken van een goede sollicitatievideo?

Sollicitatievideo

Een sollicitatievideo is een korte video waarin jij jezelf presenteert. Een sollicitatievideo vervangt een sollicitatiegesprek niet, maar kan bedrijven, personeelsfunctionarissen en recruiters helpen bij het maken van een voorselectie, zeker bij beroepsgroepen waar de persoonlijke presentatie belangrijk is.

Waarom een sollicitatievideo?

Het kan zijn dat het insturen van een sollicitatievideo een onderdeel is van de sollicitatieprocedure. In dat geval moet je een sollicitatievideo (laten) maken. Een sollicitatievideo kan je ook gebruiken om op te vallen tussen de vele ingezonden sollicitaties. Aan het einde van je Curriculum Vitae (CV) kan je een link plaatsen naar je sollicitatievideo. Een leuke en originele manier om op te vallen en misschien zorgt de sollicitatievideo er net voor dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Waar moet je op letten bij het (laten) maken van een sollicitatievideo?

Bij het (laten) maken van een sollicitatievideo is het belangrijk om te letten op de volgende zaken;
  • Verlichting
  • Zorg dat je goed verstaanbaar bent
  • Praat rustig
  • Gebruik een goede camera
  • Zorg voor een rustige achtergrond zowel qua beeld als geluid

De inhoud van een sollicitatievideo

Een sollicitatievideo is geen vervanging van een sollicitatiebrief of Curriculum Vitae maar een toevoeging. Lees dus niet je CV voor. Het gaat om je uitstraling, persoonlijkheid en commerciële vaardigheden.
  • Vertel kort iets over jezelf en de baan die je ambieert.
  • Geef een korte globale beschrijving van eerdere ervaringen. Waar was je heel goed in en wat maakt jouw uniek.
  • Vertel als afsluiting waarom ze aan jou moeten denken voor de invulling van deze vacature.
  • Wees kort en bondig. Een sollicitatievideo mag ongeveer 1 à 2 minuten duren.
Het fijne van een sollicitatievideo is dat je deze net zolang kan overdoen tot deze perfect is.

Kleding tijdens een sollicitatievideo

Het is belangrijk dat je jezelf blijft. Trek dus geen maatpak aan als dit niet bij je past. Bedenk wat je zou gaan dragen in je eventuele toekomstige functie of wat je zou aantrekken naar een eventuele sollicitatie voor deze functie bij dit bedrijf.

Video-interview

Soms hoort een video-interview bij de selectie procedure. Ook dit is geen vervanging van een sollicitatiegesprek maar een manier om een voorselectie te maken. Een video-interview bestaat uit vooraf geselecteerde vragen die je hoort en/of in beeld ziet verschijnen. Via de webcam moeten de vragen binnen een bepaalde tijdslimiet beantwoord worden. Ook hier geldt;
  • Bereid je goed voor (bedenk welke vragen ze kunnen stellen en mogelijke antwoorden)
  • Zorg dat je er goed uitziet
  • Zorg voor een rustige achtergrond (geen rare posters en dergelijke)
  • Zorg dat je ongestoord kan reageren (geen huisdieren en kinderen die om aandacht vragen)
© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Structuur aanbrengen in je presentatieOm informatie over te brengen in je presentatie is structuur heel belangrijk. Structuur zorgt ervoor dat je de informati…

Hoe succesvol zijn flexplekken eigenlijk?Hoe succesvol zijn flexplekken eigenlijk?Er zijn organisaties die er al jaren bij zweren en toch komen ook er steeds meer organisaties van terug. Zijn die grote…
Is een arbodienst verplicht?Is een arbodienst verplicht?Als werknemer heeft u recht op een veilige en een gezonde werkplek. Het risico van tijdelijke arbeidsongeschiktheid is d…
Bronnen en referenties
  • www.salesprof.nl
  • www.hiredmyway.com
  • www.careercake.com
  • www.jobnet.nl
  • www.videorecruitment.nl
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 06-11-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.