InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Goede werkhouding maakt het verschil

Goede werkhouding maakt het verschil

Goede werkhouding maakt het verschil Op de arbeidsmarkt is het een kwestie van het iemand iets gunnen. Driekwart van de banen worden vergeven binnen netwerken. Binnen de arbeidsrelatie is een goede werkhouding doorslaggevend. In economisch slechte tijden is het lastig om een baan te krijgen en te behouden. Door een goede werkhouding komt u verder dan door goede kwaliteiten alleen. U kunt beter gemiddeld presteren en een goede werkhouding hebben dan bovengemiddeld te presteren, met een slecht werkhouding. Een goede werkhouding heeft een groot invloed op de gun factor, wat zeer belangrijk is in zakelijke relaties. Indien ze weten dat ze op u kunnen vertrouwen, willen ze ook een stapje extra voor u zetten.

Wat is werkhouding?

Een goede werkhouding blijkt uit verschillende facetten. Hoeveel energie wilt u steken in uw werk en denk u alleen in eigen belang, of ook in het belang van het bedrijf. Het is echter wel een relatief begrip. Iemand die standaard te laat komt op het werk, kan nog zo veel moeite doen, maar het constant te laat verschijnen op het werk is moeilijk weer te compenseren. Een goede werkhouding is bijvoorbeeld niet klokslag vijf uur uw werkplek te verlaten. U moet bereid zijn om een stapje extra te willen doen.

Slechte werkhouding door toedoen van de werkgever of situatie

Werknemers die een slechtere werkhouding tonen, kunnen dit mogelijk hebben doordat ze een negatieve ervaringen hebben met de werkgever, of dat ze zich slecht behandeld voelen. Iemand die door een reorganisatie binnenkort zijn baan gaat verliezen, hoeft u geen stapje extra meer van te verwachten. Het aankomend ontslag zal dermate grote gevolgen hebben, dat het onmogelijk is om goede inzet te blijven tonen.

Werkhouding is iets anders dan een sloof voor het bedrijf zijn

Bereid zijn om u maximaal in te zetten voor uw werk moet u niet verwarren met blindelings alles doen wat de leidinggevende u opdraagt. Dit zal eerder leiden tot een stempel van een sloof die niet voor zijn eigen rechten kan opkomen. Deze werknemers zijn geen goede werknemers, want ze moeten wel hun mannetje kunnen staan.

Het verschil tussen een vast contract en ontslag na een tijdelijk contract

Werknemers die goed zijn voor hun werkgever, kunnen het goede vaak terug verwachten. Bij het aflopen van een tijdelijk contract, laten werkgevers ook veel kennis lopen als ze het contract niet verlengen. Werknemers die goed gepresteerd hebben, maar de neiging hebben om nogal opvliegerig te zijn, zullen minder snel een vast contract krijgen.

Kansen binnen het bedrijf

Werknemers die altijd goed gepresteerd hebben, zullen zelfs na het beeindigen van de arbeidsovereenkomst een grotere kans op werk blijven houden bij dezelfde of een andere werkgever. De bedrijven zitten namelijk weer in een netwerk. Zodra ze horen dat een collega-bedrijf personeel zoekt, zullen ze de namen gaan noemen van werknemers die ze helaas zelf niet hebben kunnen behouden. Een betere reclame is onmogelijk op de arbeidsmarkt. Ook binnen het bedrijf hebt u een grote kans om toch weet aan het werk te komen. Mogelijk binnen een andere afdeling van het bedrijf.
© 2011 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Vast contract of tijdelijk contract?Vast contract of tijdelijk contract?Een beslissing om van baan te switchen is vaak ook een besluit om weer een tijdelijk contract aan te gaan in plaats van…
Geen vast contract? Lastig om hypotheek te krijgenGeen vast contract? Lastig om hypotheek te krijgenBanken vragen zekerheden bij het verstrekken van hypotheken. Een van de zekerheden is een vast contract. Een probleem is…
Werknemers met een tijdelijk contract zijn beter uitWerkgevers die mensen moeten ontslaan zullen eerst de tijdelijke contracten beëindigen. Echter een tijdelijk contract is…
Wat is een arbeidsovereenkomst?Wat is een arbeidsovereenkomst?In de arbeidsvoorwaarden worden de condities die gelden tussen de werkgever en de werknemers vastgelegd. Beide partijen…

Reageer op het artikel "Goede werkhouding maakt het verschil"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Schrijf mee!