Stappen in een sollicitatieprocedure

Stappen in een sollicitatieprocedure Binnen een sollicitatieprocedure worden een aantal stappen doorlopen tot het moment dat u de baan krijgt, of tot u een afwijzing krijgt. Iemand die een andere baan zoekt kan tegenwoordig zeer eenvoudig geschikte vacatures zoeken. In het verleden moesten er kranten gekocht worden, die volledig uitgeplozen moesten worden. Een andere manier was om de uitzendbureaus af te gaan op zoek naar een geschikte baan.

Met internet ligt de wereld aan onze voeten. Dit is echter niet alleen maar een voordeel . Een advertentie in een plaatselijke krant zal minder sollicitanten aantrekken in vergelijking met een vacature die te vinden is op het internet. De diverse vacaturesites nemen openstaande vacatures namelijk ook nog van elkaar over. In dit artikel treft u de logische stappen aan in een sollicitatieprocedure.

Vacature stellen

Een bedrijf komt op een bepaald moment tot de conclusie dat er iemand aangenomen moet worden. Dit wordt in eerste instantie gecommuniceerd richting de rest van de medewerkers. Dit is al het beste moment voor een sollicitant om in beeld te komen. Veel vacatures worden al vergeven in dit stadium. De werknemers kennen namelijk iemand die op dit moment een baan zoekt. Indien u via een dergelijk netwerk contact kunt krijgen met de werkgever, maakt u een grote kans om de baan te krijgen. Voor de werkgever is dit de ideale manier om aan nieuwe mensen te komen. Hij hoeft geen sollicitatieprocedure op te starten, en één van de werknemers kent de sollicitant.

Vacature plaatsen

Dit is het moment dat de werkgever aan de buitenwereld kenbaar gaat maken dat hij op zoek is naar een nieuwe medewerk(st)er. De werkgever maakt hierbij ook een keuze hoe hij de vacature wereldkundig wil maken. Op welke wijze dat ook gebeurt, binnen een paar dagen zal deze vacature ook te vinden zijn op het internet.

Sollicitatiebrieven ontvangen en eerste selectie maken

In de meeste gevallen zal er een termijn gesteld gaan worden, waarbinnen sollicitanten kunnen reageren. Hiervoor wordt vaak een termijn aangehouden tussen de twee en drie weken. Op basis van de brieven en de cv’s, maakt de werkgever een eerste selectie. Afhankelijk van het aantal brieven dat hij ontvangen heeft, kan bij de eerste selectie al zeer hoge eisen gesteld worden.

Kandidaten selecteren

De werkgever zal afhankelijk van het aanbod tussen de drie en de vijf kandidaten selecteren voor een eerste gesprek. Eventueel houdt de werkgever ook nog een aantal kandidaten op de reservebank, voor het geval de uitgenodigde mensen niet geschikt zijn. De overige kandidaten zullen een afwijsbrief ontvangen. De gesprekken zullen kort na elkaar ingepland worden.

Tweede gesprek

Na de eerste ronde zullen er twee tot drie kandidaten overblijven die nog een keer uitgenodigd gaan worden. De werkgever gaat in de tweede ronde vaak ook nog andere collega’s uitnodigen om ook bij het gesprek aanwezig te zijn. Mogelijk zit er nu iemand van HR bij, of een collega van de afdeling waar de vacature voor gesteld is. In dit gesprek zullen de kandidaten nog kritischer ondervraagd worden.

Arbeidsvoorwaardelijk gesprek

Zodra bekend is wie de nieuwe medewerker gaat worden, volgt er nog een gesprek over de arbeidsvoorwaarden. De hoogte van het salaris komt vaak al eerder in de procedure naar voren, maar in dit gesprek moeten de details besproken worden.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellenSollicitatiegesprek: zelf vragen stellenDoor in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk acht…
Kledingvoorschriften zakelijkKledingvoorschriften zakelijkDe normen van kledingvoorschriften vervagen en op zich is daar niets mis mee, maar dan moet het gelijkmatig voor een hel…
Hoe verloopt een sollicitatieprocedure?Een sollicitatieprocedure duurt meestal langer dan vooraf ingeschat. De werkgevers nemen vaak meer tijd dan strikt noodz…
Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…

Kleding solliciatiegesprek: kledingadviesU kunt nog zo’n goede sollicitatiebrief schrijven en een indrukwekkend cv hebben opgebouwd: de eerste indruk is toch cru…
Sollicitatievragen komen uit uw eigen briefSollicitatievragen komen uit uw eigen briefEen sollicitatiegesprek kunt u goed voorbereiden aan de hand van uw eigen sollicitatiebrief. De meeste vragen zullen nam…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.