Open sollicitatie: het 10-stappenplan

Open sollicitatie: het 10-stappenplan De open sollicitatie blijkt nog steeds een doeltreffend middel voor het vinden van een vacature. Bij een open sollicitatie solliciteer je op een functie die niet bestaat. Of waarvoor geen advertentietekst is opgemaakt. Veel vacatures blijken namelijk 'verborgen'. Er wordt intern of via-via naar een geschikte kandidaat gezocht. En jij zou precies die ene kunnen zijn!

Open sollicitatie blijkt effectief

Uit onderzoek blijkt dat maar liefs 20 procent van de vacatures wordt ingevuld via een open sollicitatie. Dit heeft verschillende redenen. Soms heeft het bedrijf te weinig budget om breed te adverteren voor bepaalde functies. Bij groeiende bedrijven zijn vacatures nog niet duidelijk omlijnd. Er is werk genoeg maar nog niet in een functie-omschrijving beschreven. Vaak zoeken deze bedrijven echter wel kandidaten. Andere bedrijven of organisaties zoeken weer kandidaten via hun 'netwerk'. Niet zo gek als je bedenkt dat dit advertentiekosten en solllicitatieronden scheelt en het bedrijf door via-via te werven vooraf meer informatie over de kandidaat heeft.

Voordeel van een open sollicitatie

Een open sollicitatie heeft als voordeel dat je als sollicitant toont dat je duidelijk geïnteresseerd bent in hun organisatie. Je laat zien zeer gemotiveerd te zijn om bij dit specifieke bedrijf of deze organisatie te willen werken. Hiermee heb je net dat streepje voor op andere kandidaten. Een open sollicitatie is dus- voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe baan- zeker het proberen waard.

10-Stappenplan bij open sollicitaties

Mocht je besluiten een open sollicitatie de deur uit te doen, verricht dan wel gedegen voorwerk. Een open sollicitatie is net zo goed een gerichte sollicitatie en het is verstandig goed voorbereid te zijn. Een organisatie moet immers het gevoel krijgen dat je speciaal voor hun wilt werken en dat ze aan jou een goede en bekwame kandidaat hebben. Hieronder volgt een stappenplan voor een open sollicitatie.

1) Welk bedrijf of organisatie?
Bedenk vooraf bij wat voor bedrijf je zou willen werken. Is dit de overheid, een ideële instelling of juist een commercieel bedrijf. Vat voor jezelf alvast ook samen waarom je bij een dergelijke instelling wilt werken. Hier wordt bij sollicitaties altijd naar gevraagd. Stel vervolgens een lijst op van ongeveer tien instellingen of bedrijven.

2) Lijst met functies
Stel een lijst op met functies die je ambieert. Het is goed om in het begin ''breed'' te denken. Om een leuke vacature te vinden is het zaak om veel mogelijkheden te overwegen. Vaak kun je meer dan je in eerste instantie denkt. Uiteindelijk kun je ook steeds specifieker worden in je wens. Hou de mogelijkheden wel een beetje open bij een open sollicitatie. Dit geeft natuurlijk meer kans op werk.

3) Maak gebruik van je netwerk
Vertel in je eigen kennissenkring of netwerk dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Soms weten mensen welke functies vacant zijn. Bovendien helpt dit je soms om op nieuwe ideeën te komen. Een bijkomend voordeel is dat bepaalde mensen je wellicht kunnen aanbevelen bij het bedrijf.

4) Is een open sollicitatie mogelijk?
Als je weet waar je wilt werken en in wat voor soort functie dan is het tijd om aan de open sollicitatie te gaan werken. Bekijk eerst op internet bij het kopje vacatures of het bedrijf vaker werft via open sollicitaties. Als dit niet het geval is kun je contact opnemen met het bedrijf.

5) Verzamel informatie over het bedrijf
Voordat je het bedrijf belt is het sowieso van groot belang al veel informatie over het betreffende bedrijf verzameld te hebben. Speur het internet af, vraag het jaarverslag op en kijk of er nieuwsberichten over het bedrijf rouleren. Het is ook altijd handig hun personeelsmagazine een keer te lezen. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je iemand van het bedrijf te spreken krijgt.

6) Richt de open sollicitatie aan een specifiek persoon
Als je het bedrijf eenmaal gaat bellen vraag dan of ze je een naam kunnen geven van een afdeling waar je zou willen werken. Dit is bijvoorbeeld het hoofd van de betreffende afdeling. Mocht je geen duidelijke afdeling voor ogen hebben vraag dan naar een naam van iemand van personeelszaken. Als je je brief aan een specifiek persoon richt is de kans dat de brief gaat ''zweven'' veel kleiner.

7) Het telefoongesprek: kort en bondig
Mocht je het hoofd van de afdeling of iemand van personeelszaken te spreken krijgen, vraag dan eerst of diegene in de gelegenheid is om met je te spreken. Stel je vervolgens kort voor en geef duidelijk aan waarom je graag bij deze organisatie wilt solliciteren. Het is handig dit al kort en bondig voor je zelf op te schrijven. Hou deze notitie bij de hand bij het telefoongesprek.

8) Interesse in open sollicitatie?
Vraag vervolgens of het bedrijf geïnteresseerd is in de sollicitatie. Als er op dit moment geen vacatures zijn kun je aangeven dat je toch graag de brief wilt sturen. Geef aan dat je ook geïnteresseerd bent mocht er op een wat langere termijn een vacature vrijkomen.

9) Telefoongesprek vermelden
Sluit het telefoongesprek netjes af en geef aan binnen welke periode ze jouw sollicitatie kunnen verwachten. Het verdient de aanbeveling de brief binnen enkele dagen na het telefoongesprek te versturen. Bij het opstellen van de brief is het aan te raden om het telefoongesprek dat je hebt gevoerd te vermelden (inclusief de naam van de persoon die je hebt gesproken).

10) Nabellen van de open sollicitatie
Mocht je binnen een week niets van het bedrijf vernomen hebben, bel dan even na en vraag of ze je brief in goede orde hebben ontvangen en of je nog een reactie van het bedrijf kan verwachten.

Tips bij open sollicitatie

Een open sollicitatie verschilt in wezen niet zoveel van een gewone sollicitatie. Het enige verschil is dat er geen concrete vacature bestaat of zichtbaar is. Hou je bij een open sollicitatie verder gewoon aan de regels die gelden voor alle sollicitaties. Een goede voorbereiding en gedegen kennis over de organisatie zijn essentieel. Deze informatie kun je ook verwerken in je sollicitatiebrief. Stel je sollicitatiebrief ook op volgens de algemene richtlijnen en laat deze brief altijd door iemand anders lezen en checken op spelfouten. Hiermee verhoog je absoluut de kans om te worden aangenomen.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…

Hoge werkdruk, lage inkomstenDe banen met een hoge werkdruk staan vaak slechte verdiensten tegenover. Dit wordt vaak veroorzaakt door bezuinigingen w…
Recht op zorgverlofRecht op zorgverlofIedere werknemer heeft recht op zorgverlof. Dit recht is in de wet geregeld, maar in de arbeidsovereenkomst kunnen er af…
Bronnen en referenties
  • www.carrieretijger.nl www.careerbuilder.nl www.loopbaanadvies.net
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 09-12-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.