Recht op zorgverlof
Iedere werknemer heeft recht op zorgverlof. Dit recht is in de wet geregeld, maar in de arbeidsovereenkomst kunnen er afwijkende afspraken worden gemaakt.
In geval van ernstige ziekte van een naaste, hebt u de mogelijkheid om zorgverlof op te nemen. Deze periode hoeft u niet te werken en hebt u de mogelijkheid om noodzakelijke zorg te verlenen. Uw salaris krijgt u in deze periode geheel of gedeeltelijk doorbetaald, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Er zijn twee soorten verlof, namelijk kortdurend en langdurend. In de wet staat vastgelegd waar u recht op hebt, maar in de arbeidsovereenkomst (CAO) kunnen er afwijkende afspraken worden gemaakt.
Wanneer heb ik recht op kortdurend zorgverlof?
Bij ziekte van uw kind (ook pleegkind), partner of ouder kunt u recht hebben op kortdurend zorgverlof. U kunt verlof krijgen indien het noodzakelijk is, en als u de aangewezen persoon bent om de zorg te verlenen. Indien het bijvoorbeeld gaat om uw schoonmoeder, bent u in eerste instantie niet de aangewezen persoon om de zorg te verlenen. Uw partner zou namelijk in dit geval de noodzakelijke zorg moeten verlenen. Echter er zijn wel weer redenen te bedenken waardoor de situatie anders is.
De werkgever kan de werknemer vragen om aan te tonen dat het verlof noodzakelijk is. De werkgever kan het verlof niet weigeren, tenzij het bedrijf door het verlof in ernstige problemen zou raken. Dit recht vloeit voort uit de Wet arbeid en zorg.
Het inkomen gedurende het kortdurend zorgverlof
Wettelijk is vastgelegd dat u het inkomen gedurende het verlof voor 70 procent krijgt doorbetaald, maar minimaal het
minimumloon. In de arbeidsovereenkomst kunnen er afwijkende afspraken worden gemaakt. Ze kunnen beter zijn dan de wettelijke regeling, maar ook slechter. In de overeenkomst kan geregeld zijn dat u 100 procent krijgt doorbetaald, maar in een uiterste geval kan er ook zijn afgesproken dat u helemaal geen doorbetaling krijgt. Indien in de arbeidsovereenkomst niets geregeld is, geldt de wettelijke regeling.
Hoe lang kan ik kortdurend zorgverlof opnemen?
Jaarlijks mag u maximaal twee keer uw werktijd opnemen als zorgverlof. Indien de werknemer een werkweek heeft van 40 uur, mag dus jaarlijks 80 uur opnemen. In de
arbeidsovereenkomst kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt, maar u blijft een wettelijk recht houden op vakantiedagen. De werkgever mag er vakantiedagen voor aftrekken (bij geen vergoeding van kortlopend zorgverlof), maar u houdt minimaal recht op het wettelijk aantal vakantiedagen.
Wanneer heb ik recht op langdurend zorgverlof?
U kunt langdurend zorgverlof opnemen bij een levensbedreigende of een terminale ziekte van een naaste. Voor langdurend zorgverlof is er in de wet opgenomen in welke gevallen u hier recht op hebt. Het gaat om de volgende gevallen:
- Bij ernstige ziekte van uw eigen ouder
- Bij ernstige ziekte van uw partner (ook voor samenwonenden)
- Bij ernstige ziekte van uw kind (ook pleegkind)
Bij ziekte van naasten die geen ouder, partner of kind van u zijn, kunt u geen langdurend zorgverlof voor opnemen.
Het inkomen gedurende het langdurend zorgverlof
Deze vorm van verlof is onbetaald. In de
arbeidsovereenkomst kan afgesproken zijn dat het salaris wel volledig of gedeeltelijk doorbetaald gaat worden. Voor de meeste werknemers zal het niet mogelijk zijn om een periode onbetaald verlof te nemen. In dat geval zullen er goede afspraken moeten worden gemaakt met de werkgever.