Wat is calamiteitenverlof?
In sommige gevallen hebt u recht op calamiteitenverlof. Het gaat om situaties waarbij u plotseling verlof moet opnemen in verband met een noodgeval.
Het kan iedereen overkomen. U komt in de situatie terecht dat u gewoon op uw werk moet verschijnen, maar door een plotseling en onvoorziene noodgeval kunt u niet op het werk verschijnen. In bepaalde gevallen kunt u dan aanspraak maken op calamiteitenverlof. Het gaat bijvoorbeeld om situaties dat u niet zelf ziek bent, maar u moet naar huis omdat uw kind ziek is. Een ander voorbeeld is dat er ingebroken is in uw huis en u moet gelijk huiswaarts om de nodige zaken te regelen.
Ook een sterfgeval in uw omgeving, kan een aanleiding zijn om calamiteitenverlof op te nemen. Een calamiteitenverlof van een korte periode is bijvoorbeeld het bezoeken van uw huisarts onder werktijd.
Hoe kan ik calamiteitenverlof opnemen?
De noodzaak van een dergelijk verlof zal pas op het laatste moment aan te geven zijn. U moet in ieder geval zo snel mogelijk contact opnemen met de werkgever, en aangeven wat er aan de hand is. Uiteraard is het noodzakelijk voor de werkgever dat u aan gaat geven hoe lang het waarschijnlijk gaat duren. Het bezoeken van een huisarts zal hooguit enkele uren duren, maar door een sterfgeval kan het noodzakelijk zijn dat u een paar dagen verlof moet krijgen.
Wanneer heb ik recht op calamiteitenverlof?
Dit is moeilijk aan te geven omdat de redenen zeer divers zijn. Het moet gaan om spoedeisende situaties waarbij u de aangewezen persoon bent om de problemen op te lossen. U werkgever mag redelijkerwijs wel van u vervangen dat u aangeeft waarom het noodzakelijk was om verlof op te nemen.
Hoe lang kan ik verlof krijgen?
Dit hangt volledig van de situatie af. In veel gevallen krijgt u slechts een korte periode verlof (een paar uren) om te zorgen voor een vervangende oplossing. Indien de vaste oppas van uw kind ziek is geworden, kunt u calamiteitenverlof opnemen om het probleem op te lossen, maar u kunt niet thuis blijven op kosten van de baas zolang uw oppas ziek blijft. Een sterfgeval in uw omgeving zal rechtvaardigen dat u meerdere dagen verlof gaat opnemen.
Calamiteitenverlof bij ziekte van anderen
Op het moment dat uw kind of partner ziek is geworden, kan het noodzakelijk zijn om verlof op te nemen. De eerste dag kunt u dat nog doen onder de noemer calamiteitenverlof, maar de opvolgende dagen zult u toch een andere oplossing moeten zoeken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan kortdurend zorgverlof.
Is de werkgever verplicht om mij vrij te geven?
In spoedeisende gevallen (noodgevallen) is de werkgever verplicht om u vrij te geven. U moet wel in redelijkheid in gesprek gaan met de werkgever over de mogelijkheden. Er zijn verschillende soorten van verlof mogelijk, en in bepaalde gevallen kan het ook redelijk zijn dat u geen verlof gaat opnemen, maar gewoon een vrije dag.
Meningsverschil met de werkgever
In het geval u en uw werkgever het niet eens zijn over de mogelijkheden om verlof op te nemen, kunt u informatie inwinnen bij uw vakbond. Indien u hier niet lid van bent, kunt u terecht bij bijvoorbeeld het Juridisch loket.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijzonder verlof op een rijtjeHet is bekend dat je bijzonder verlof mag opnemen bij een bevalling of bij overlijden van bijvoorbeeld je partner. Er zi…