Vakantiewerk voor jongeren

Vakantiewerk voor jongeren Wil je in je vakantie eens iets anders? Doe vakantiewerk! Terwijl je de gelegenheid krijgt om werkervaring op te doen en zodoende meteen je cv vult, verdien je je eigen zakgeld en doe je ook nog nieuwe contacten op. Je schoolprestaties mogen er natuurlijk niet onder lijden en je veiligheid en gezondheid mag geen gevaar lopen, daarom zijn er regels waar je baas en jij je aan moeten houden. Welk werk mag je eigenlijk doen en hoeveel verdien je met een vakantiebaan? En hoe kom je aan vakantiewerk?

Basisregels voor vakantiewerk

Ben je 15 jaar of ouder, dan mag je in de schoolvakanties vakantiewerk doen, dit geldt ook voor 13- en 14-jarigen, hoewel er dan meer voorwaarden gelden. Voor alle jongeren geldt dat je alleen licht werk mag doen en er altijd toezicht moet zijn. Je mag niet werken met gevaarlijke stoffen of machines zoals hijskranen, en er mag bij het werk geen risico bestaan op vallen of knellen. Ook is het verboden om te werken in afgesloten ruimtes zoals tanks of bunkers, of zware lasten te dragen. Een ongunstige werkhouding die voor langere tijd moet worden aangenomen, is ook verboden. Ook wat betreft werktijden en werkdagen zijn er regels. Nachtwerk is voor jongeren onder de 18 jaar niet toegestaan. Ben je eenmaal 18 jaar, dan zijn er geen beperkingen meer.

Vakantiewerk als je 13 of 14 bent

Ben je 13 of 14 jaar, dan mag je per week maximaal 35 uur, dus maximaal zeven uur per dag en maximaal vijf dagen achter elkaar werken. Op jaarbasis mag je niet meer dan vier weken vakantiewerk doen. Op zondagen werken mag niet, ook mag je niet werken tussen 19.00 en 07.00 uur. Werk je op een dag 4,5 uur of meer, dan heb je recht op dertig minuten pauze, of twee maal een kwartier. Aan welk werk moet je denken als je dertien of veertien bent? Helpen bij licht werk op een (kinder)boerderij, manege, pretpark, camping of speeltuin, helpen in de huishouding bij een gezin, verspreiden van folders en huis-aan-huis bladen, oppaswerk bij familie of kennissen, groente of fruit plukken in de tuinbouw en het zogenaamde vakken vullen in de supermarkt, helpen bij inpakken en het vegen van vloeren.

Vakantiewerk als je 15 bent

Ben je 15 jaar, dan mag je wekelijks maximaal 40 uur en maximaal vijf dagen werken. Vanaf deze leeftijd kun je ook via een uitzendbureau werken. In totaal komt het maximale aantal weken vakantiewerk op zes weken uit, hiervan moeten vier weken aaneengesloten zijn. Op zondagen werken mag enkel onder bepaalde voorwaarden, en als het in dat bedrijf voor iedereen gebruikelijk is. In je arbeidsovereenkomst of cao moet de zondagsarbeid ook vermeld staan. Ook moeten je ouders
voor het werken op zondag hun toestemming schriftelijk geven. En opgepast, als je de zondag werkt, moet je de zaterdag ervoor vrij zijn.

Tussen 19.00 en 07.00 uur werken is verboden als je 15 bent. En de pauzeregeling is hetzelfde als bij jongere kinderen. Wat mag je doen als je 15 bent? Hetzelfde als wat vermeld staat bij 13- en 14-jarigen, maar dan ietsje meer. Je kunt nu namelijk ook ochtendkranten of avondkranten bezorgen, mits er een speciale bezorgovereenkomst met je werkgever is opgesteld. Een van je ouders of verzorgers dient dat contract ook te ondertekenen. Let op: In winkels mag je ook op deze leeftijd nog niet achter de kassa staan.

Vakantiewerk als je 16 of 17 bent

Ben je 16 of 17 jaar, dan mag je niet werken tussen 22.00 en 06.00 uur of tussen 23.00 en 07.00 uur. Tussen twee werkdagen moeten voorts minstens twaalf uren zitten. In vakanties mag je negen uur per dag werken, maar niet meer dan vijfenveertig uur per week. Per vier weken echter, mag het niet meer zijn dan 160 uren. En heb je een week achtereen gewerkt, dan geeft je dat het recht op 1 1/2 dag vrij. Meer werken dan 4,5 uur per dag, geeft recht op een half uur (of twee maal vijftien minuten) pauzeren. Op zondagen werken mag als dat gebruikelijk is, maar er moet dan wel een apart zondagsbeleid in de cao of overeenkomst zijn opgenomen.
Op deze leeftijden mag je al bijna alle soorten werk doen, dus ook achter de kassa of in een fabriek, of in de bediening op een terras. Is het werk gevaarlijk of veel dan moet er wel deskundig toezicht zijn. Dus vanaf nu mag je ook werken met machines, schoonmaakmiddelen, of stoffen die kunnen ontploffen. Je mag slopen, tillen, sjouwen of werken op grotere hoogte, mits de werkgever altijd van te voren uitlegt wat de risico's zijn. Daarnaast is hij verplicht bij voorkomende werkzaamheden beschermende spullen te geven, zoals handschoenen, jas, bril of schoenen. Ook is hij verplicht alles op schrift te zetten.

Te jong voor vakantiewerk

Ben je jonger dan 12? Dan mag je niet werken, maar je mag wel deelnemen aan uitvoeringen, TV-opnames, modeshows en dergelijke mits er een ontheffing van de Arbeidsinspectie is verleend. Ben je 12 jaar oud dan mag je enkel hulparbeid, werk in het kader van een leertraject of werk van lichte en opvoedkundige aard doen, als dat werk als een alternatieve sanctie door de rechter is opgelegd.

Wat verdien je met vakantiewerk?

Je hebt als vakantiekracht ten minste recht op het wettelijke minimumloon. Wat je precies gaat verdienen hangt onder meer af van de werkzaamheden en van je leeftijd. Voor dertien- en veertienjarigen is er geen wettelijk minimumloon, maar voor niets werken doe je natuurlijk niet. Het bruto minimumloon voor vijftienjarigen is 2,45 per uur, dus ben je jonger, probeer dan iets dergelijks met je baas af te spreken. Ook als vakantiekracht heb je recht op vakantiedagen en vakantietoeslag. Werk je bijvoorbeeld een maand fulltime, dan bouw je het recht op voor anderhalve betaalde vakantiedag. Daarnaast heb je recht op 8% vakantietoeslag. Aan het einde van je vakantiebaan worden deze bedragen uitbetaald, voor zover je je die vakantiedagen nog niet had opgenomen. Als vijftienjarige behoor je minimaal 98,05 bruto te krijgen voor een hele werkweek die meestal 38 of 40 uur duurt. Als zestienjarige geldt minimaal 112,75 bruto per werkweek. Voor een zeventienjarige is dat bedrag 129,05 bruto. Voor een uur werken moet je dus minimaal 2,82 bruto krijgen als je zestien bent, en minstens 3,23 bruto als je zeventien bent.

Werken als vakantiekracht

De gouden regel is dat je op tijd verschijnt, zeker op de eerste werkdag. Zorg ervoor dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt, omdat dit op verzoek moet kunnen worden getoond. Mocht je tijdens je vakantiebaan ziek worden, dan heb je recht op een ziektegelduitkering, hoewel de eerste twee ziektedagen niet worden betaald. Dit zijn de wettelijke 'wachtdagen'. Als vakantiekracht ben je ook verzekerd volgens de Nederlandse sociale wetgeving en worden er dus verzekeringspremies van je inkomen ingehouden. Wie wit werkt, werkt legaal. Maar let op, voor zwart werken geldt het omgekeerde. Werk je dus zwart, dan betaal je geen premies en belastingen maar daardoor ben je niet verzekerd tegen ziekte en ongevallen. Vraag je werkgever dus om een overeenkomst waarin alle afspraken duidelijk vermeld staan.

Kinderbijslag gekort & belasting terugvragen

Wat betreft de kinderbijslag: Wie jonger is dan 16 jaar en nog thuis woont, mag het hele jaar zoveel geld bijverdienen als hij wil, maar wie ouder is of niet thuis woont, mag in de zomermaanden (juni, juli, augustus) met vakantiewerk een maximaal bedrag bijverdienen zonder dat het wordt ingehouden op de kinderbijslag. Dit bedrag is 1.250,-- netto, en wordt jaarlijks bijgesteld. Buiten de zomermaanden gelden er andere regels. Want, als je door het jaar ook een baantje hebt, en je inkomen is meer dan 1.240 netto per kwartaal, dan komt er geen kinderbijslag meer binnen. Krijg je een studietoelage volgens de Wet op de Studiefinanciering 18+, dan kunnen je extra inkomsten worden gekort op deze toelage.
Let ook op: Vakantiekrachten kunnen vaak loonbelasting en premievolksverzekeringen (loonheffing) van de Belastingdienst terugvragen, want het kan zijn dat er meer belasting op je loon is ingehouden dan je eigenlijk hoefde te betalen. En nog wat anders: Hebben je ouders een bijstandsuitkering en je verdient met je vakantiewerk een behoorlijk loon, dan kan het zijn dat dit gevolgen heeft voor de uitkering van je ouders. Neem voor alle zekerheid contact op met de sociale dienst in je gemeente om te informeren hoe de regels zijn.

Welk vakantiewerk is favoriet?

Jongeren beginnen gemiddeld twee maanden voor de zomervakantie of kerstvakantie met het zoeken naar vakantiewerk. Slechts tien procent wacht tot het laatste moment. De meesten weten wel ongeveer welk soort vakantiewerk ze willen doen, zo geeft driekwart aan het zelfs precies te weten. Welke vakantiebanen zijn het meest in trek? In de eerste plaats is dat de horeca, misschien wel omdat je dan meteen in het uitgaanssfeertje zit. Maar het is wel hard aanpoten! Administratief werk is daarom een goede tweede. Lekker rustig aan een bureau wat eenvoudige werkzaamheden doen. Op drie staat het werken in winkels zoals het manusje-van-alles concept in een supermarkt, daarna volgen de baantjes als babysit/oppas, animatiemedewerker op een camping of pretpark en onderaan de ladder vinden we het eentonige fabriekswerk aan de lopende band en het werken in een callcenter waar je al bellend mensen van alles mag aansmeren (Bron: Randstad).

Hoe kom je aan een vakantiebaan?

Kijk om je heen, bijvoorbeeld in winkels waar op borden en posters soms naar personeel gezocht wordt. Ook wordt er soms naar medewerkers op het land gezocht d.m.v. bordjes langs wegen. Kijk ook in de krant (zowel landelijk als lokaal) want er zijn regelmatig kleine advertenties te vinden van bedrijven die tijdelijke krachten zoeken. Ook op internet is van alles te vinden, zoek dus naar banensites of naar speciale sites waar vakantiewerk voor jongeren en studenten wordt aangeboden. Dan is er nog de mogelijkheid van een uitzendbureau, al of niet speciaal voor studenten. In het laatste geval zou het erg mooi zijn als je werk krijgt in de branche waar je later wilt werken. Tegenwoordig is netwerken ook nog een goede mogelijkheid een baan te vinden. Laat het aan iedereen horen die je maar kent, dat JIJ een vakantiebaan zoekt. Zo kun je uit onverwachte hoek een aanbod krijgen. Of gewoon via familie, die binnen het bedrijf waar zij werken kunnen informeren of er nog vacatures zijn. Natuurlijk kun je ook te rade gaan bij vrienden die al een vakantiebaantje hebben. Misschien is er nog meer personeel nodig? En voor de durfals: Bel een bedrijf op en vraag rechtstreeks of er vakantiewerk te doen is!

'Whenever you are asked if you can do a job, tell 'em, "Certainly, I can!" Then get busy and find out how to do it.' ~ Theodore Roosevelt
© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Een vakantiebaan die niet meer dan 1250 euro oplevert heeft geen gevolgen voor de kinderbijslag, mits een kind niet meer…
Vakantiewerk vanaf 13 jaarVakantiewerk vanaf 13 jaarVeel schoolgaande jongeren willen graag zelf wat geld verdienen. Vaak sparen ze voor een mobile telefoon, vakantie of kl…
Vakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenVakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenScholieren kunnen vaak best relatief veel verdienen wanneer ze besluiten in de zomer een baantje te zoeken. Er is nameli…
Alles over vakantiewerk en bijbaantjesAlles over vakantiewerk en bijbaantjesIn 2009 hadden 1,2 miljoen jongeren een vakantiebaan. Anderen hadden een bijbaantje. Veel van hen verdienen dan wel op h…

Recht op zorgverlofRecht op zorgverlofIedere werknemer heeft recht op zorgverlof. Dit recht is in de wet geregeld, maar in de arbeidsovereenkomst kunnen er af…
Salaris in het onderwijsHoeveel verdient een docent? Voor salarissen in het voortgezet onderwijs zijn er drie salarisschalen, namelijk LA, LB, L…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ciokka, Flickr (CC BY-2.0)
  • Arbeidsinspectie (Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid)
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 07-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.