Succesvol solliciteren
Ieder mens heeft minstens één keer in zijn of haar leven een sollicitatie. Een sollicitatie is een nieuwe kans op een nieuwe baan en dus een nieuw leven. Uiteraard zul je voor die nieuwe baan wel eerst aangenomen moeten worden. Dus is het noodzakelijk dat de sollicitatie zo succesvol mogelijk verloopt. Maar hoe doe je dat nou precies? En wat wil de toekomstige werkgever het liefste zien en horen van je? Een goede presentatie van jezelf is het belangrijkste!
Het eerste telefoongesprek
Indien je een leuke vacature hebt gezien in de krant en er staat alleen een telefoonnummer bij is het dus de bedoeling dat je gaat bellen. Zorg dat je hiervoor de tijd hebt en anders maakt. Als er bepaalde uren bij staan om te bellen bel je dus alleen binnen deze tijd. Zorg wel dat je dat bijtijds doet, dus niet tien minuten voordat die tijd afloopt. Belangrijk is dat je in een rustige omgeving belt, zonder achtergrond geluiden. Zorg er ook voor dat eventuele andere telefoons uitgeschakeld zijn. Houd je cv en eventuele andere informatie omtrent jouw beroep bij de hand zodat je gelijk antwoord kunt geven op vragen. Alles in orde? Dan ga je bellen!
Zorg ervoor dat je netjes en duidelijk praat. Geef antwoord op alle vragen die mogelijk zijn, en als het even kan vertel je net dat beetje extra over jouw kwaliteiten. Maar maak er geen halfuur durende speech van, dat wordt vaak als storend ervaren! Als je telefonisch wordt uitgenodigd voor een gesprek betekend dat dus dat je het goed hebt gedaan! Herhaal duidelijk de plaats en datum die genoemd wordt en vraag of dit goed verstaan hebt. Dan kunnen daar later geen misverstanden over ontstaan. Sluit daarna het gesprek netjes af, ook als het niet in jouw voordeel geëindigd is. De stelregel is: blijf altijd netjes en beleefd!
De eerste email of brief
Tegenwoordig doen veel bedrijven al aan sollicitatie brieven over de email. En een aantal waarderen nog steeds die brief over de post. In beide gevallen geldt: zorg dat je foutloos en correct Nederlands geschreven hebt, hier kun je namelijk op afgerekend worden! Weet je niet hoe een correcte sollicitatie brief opgesteld moet worden? Op internet staan zat voorbeelden zowel voor de email als voor de gewone brief. Ook hierin geldt: vertel alles wat ze over je moeten weten en wat voor het bedrijf belangrijk is. Maar houd het wel zakelijk en kort, het hoeft geen boekwerk te worden. Als je je cv vermeld is het noodzakelijk dat deze correct is. Als het nieuwe bedrijf gaat controleren, en dat gebeurd veel, kun je het vergeten als de door jouw opgegeven informatie niet correct is.
Daarna begint het wachten op antwoord. Als je na zo'n tien werkdagen nog niets vernomen hebt kun je eens bellen om netjes te vragen of ze jouw brief of email ontvangen hebben. Helaas sturen veel bedrijven niets terug als ze geen interesse hebben en kan zo'n telefoontje dus voor jouw negatief uitpakken. Maar het kan ook maar zo zijn dat jouw extra interesse juist gewaardeerd wordt!
De voorbereiding op je sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek wordt door de meeste mensen als spannend ervaren. En dat is het ook! Een goede voorbereiding is belangrijk! Zorg er dus van te voren voor dat je al je spullen die je mee moet nemen op orde hebt. Begin hier de dag voor je het gesprek hebt vast aan, dan kun je eventuele zoek geraakte diploma's en papieren nog opzoeken... Schrijf wat belangrijke dingen die zeker wilt vertellen op en leer deze uit je hoofd zodat je ze niet kunt vergeten.
Belangrijk is ook dat je je goed kleed. Maar zorg er wel voor dat je kleding past bij de baan waar je naar solliciteert. Iemand die solliciteert naar een functie als receptioniste van een sjiek hotel moet dus niet in een spijkerbroek en slobbertrui komen opdraven. Een nette rok of broek met blouse is meer op zijn plaats. Als je solliciteert naar een baan in de bouw is een leuke spijkerbroek met een nette trui of T-shirt juist geen probleem. In alle gevallen geldt: de kleding moet schoon en gestreken zijn. Petjes, kauwgom en andere niets zeggende accessoires worden vaak niet gewaardeerd.
Probeer de avond voor je gesprek lekker te ontspannen zodat je hopelijk goed slaapt en fris aan je sollicitatie begint.
Het gesprek zelf
Zorg dat je netjes op tijd bent op de desbetreffende locatie. Te laat komen betekend minstens een flink minpunt en vaak zelfs afwijzing. Stel jezelf netjes voor en wacht tot je een stoel aangeboden krijgt. Tijdens het gesprek moet je de hele tijd letten op je taalgebruik. Schuttingtaal en gevloek wordt doorgaans niet gewaardeerd. Geef netjes antwoord op alle vragen en probeer tussendoor iets extra's te vertellen wat van toepassing is. Ook hier geldt weer: maar het niet té lang!
Het is helemaal niet erg om zenuwachtig te zijn tijdens een sollicitatie gesprek. Dat is bijna iedereen, dus dat weten de meeste werkgevers ook wel. Een keertje stotteren? Prima, herstel je zelf daarna en vertel alsnog rustig wat je wilde zeggen. Blijf ten alle tijde eerlijk! Heb bijvoorbeeld een ziekte waardoor je regelmatig naar het ziekenhuis moet voor behandeling? Zeg dit dan eerlijk. Met eerlijkheid win je vaak het meeste! Ook eerlijk zijn over vorige banen is belangrijk. Ben je ontslagen, zeg dat dan gewoon en zeg niet dat je zelf ontslag hebt genomen. Vertel wat je weet en wat je kan, dat is belangrijk.
De uitslag
Bij sommige bedrijven krijg je gelijk na het gesprek te horen of je bent aangenomen of niet, maar bij de meeste bedrijven zul je toch echt even moeten wachten. Als je tijdens je gesprek te horen hebt gekregen dat het bedrijf bijvoorbeeld over twee weken contact met je opneemt mag je na een kleine drie weken best even bellen om te vragen of ze al wat meer weten. Uiteraard zorg je ervoor dat dit gesprek ontspannen verloopt zonder dat je ongeduldig over komt. Misschien moet je nog terug komen voor een tweede gesprek, laat dan duidelijk merken dat je dit aanbod graag aanvaard en ga met enthousiasme naar het volgende gesprek! Doe dit ook als het niets is geworden en je weer bij een ander bedrijf gaat solliciteren. Laat dan de moed niet zakken, maar blijf volhouden. De aanhouder wint altijd!
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen