Een goed curriculum vitae is doorslaggevend

Een goed curriculum vitae is doorslaggevend Een curriculum vitae geeft in één oogopslag een actueel beeld over u. Niet alleen over uw loopbaan, maar ook over u als persoon. Een goed cv maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden. Voordat u echt de kans krijgt om uzelf te verkopen in een sollicitatiegesprek moet u er eerst voor zorgen dat ze u uitnodigen. Vroeger was een cv een opsomming van uw persoonlijke gegevens, de gevolgde opleidingen en uw carrière. Tegenwoordig worden er hogere eisen gesteld. Aan de cv moeten ze kunnen zien wie u bent en waarom ze u moeten aannemen. Toch is het de bedoeling om de omvang beperkt te houden tot maximaal twee A4'tjes.

Waarom is het curriculum vitae belangrijk?

Een geplaatste vacature voor een leuke functie, trekt veel sollicitanten aan. Veel mensen denken dat de brief pakkend en sterk moet zijn en gebruiken de cv als aanvulling. Een personeelsfunctionaris die tientallen tot honderden sollicitaties heeft ontvangen, gaat een eerste selectieronde houden op basis van de cv. De brief lezen kost meer tijd en geeft te weinig informatie. Na de eerste selectie zijn de sollicitanten afgevallen op basis van hun cv. Ook in het gesprek worden de sollicitatievragen over het algemeen gesteld met de cv als bron.

Richtlijnen voor het maken van een cv

Er zijn veel verschillende informatiebronnen die ook weer verschillende indelingen voor de cv adviseren. De beste cv bestaat niet, omdat ook hierbij de smaken verschillen. De ene recruiter zal uw cv slecht kunnen vinden, terwijl de andere het de perfecte cv vindt. Hieronder treft u een aantal tips aan.

Zorg voor overzicht

Probeer niet alles op één A4 te krijgen door de tekst veel te dicht op elkaar te zetten. De indeling moet prettig leesbaar zijn voor de lezer. Door veel regels blanco te laten wordt het een stuk leesbaarder. Daarnaast geeft het de personeelsfunctionaris de mogelijkheid om aantekeningen te maken op de lege regels.

Wees voorzichtig met lettertypen en kleuren

Het lettertype, kleuren of bijvoorbeeld vetgedrukte woorden en andere manieren om bepaalde woorden te benadrukken kunnen storend overkomen. Blijf letten op een duidelijke vormgeving.

Maak de cv persoonlijk

Beperk u niet tot de feiten, maar voeg iets persoonlijks toe. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een profiel van uzelf op te nemen, waarin u aangeeft wat u sterke punten zijn en waarom ze u moeten aannemen. In dit stukje tekst kunt u zorgen voor de gewenste indruk bij de lezer. Houd het kort, de verdere uitdieping kunnen ze lezen in uw sollicitatiebrief. Een pakkende tekst van ongeveer vijf regels is voldoende.

Benadrukken mag, liegen niet

Zorg er altijd voor dat er geen onwaarheden in staan. Zodra de recruiter u betrapt op een leugen in uw cv, dan zal de baan waarschijnlijk naar iemand anders gaan. De werkgever wil eerlijke mensen in dienst hebben.

Noem niet alleen de werkgever, maar ook de werkzaamheden

Niet alle functienamen zijn algemeen en geven duidelijk aan wat uw inhoudelijke taken waren. Een omschrijving als bijvoorbeeld administratief medewerker zegt nog niets over de werkzaamheden die er verricht zijn. Door bij de genoemde werkgevers kort te omschrijven wat uw werkzaamheden waren kan de lezer een beter beeld van u vormen.

Controleren, controleren en controleren

U doet er verstandig aan om veel aandacht aan uw brief en cv te besteden. Schrijffouten zijn zeer hinderlijk en kunnen een verkeerd beeld van u scheppen. Vertrouw niet volledig op de spellingcontrole in Word, maar lees het vaker door op spelfouten. Laat het ook door iemand andere lezen.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…

Succesvol solliciterenIeder mens heeft minstens één keer in zijn of haar leven een sollicitatie. Een sollicitatie is een nieuwe kans op een ni…
Arbeidsovereenkomst en ontslagArbeidsovereenkomst en ontslagEen arbeidsovereenkomst vormt de basis van de verhoudingen tussen de werkgever en de werknemers. In de wet zijn er een a…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.