Alle informatie over het ervaringscertificaat

Alle informatie over het ervaringscertificaat Werkzoekenden kunnen gebruik maken van een zogenaamd 'ervaringscertificaat', ook wel het EVC genoemd. Op het ervaringscertificaat staat alle werkervaring (zonder scholing) aangegeven die iemand heeft opgedaan. In dit artikel vind je alle informatie over het ervaringscertificaat; wat je er mee kunt en waar je het kunt aanvragen.

Wat is een ervaringscertificaat?

Een ervaringscertificaat is een rapport waarin is vastgelegd hoeveel en welke werkervaring iemand heeft opgedaan. Voor werkzoekenden kan het ervaringscertificaat een middel zijn om hen te helpen bij het vinden van een geschikte baan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat starters op de arbeidsmarkt die net hun opleiding hebben afgerond al veel werkervaring hebben opgedaan met bijbaantjes. Wanneer zij niet makkelijk werk kunnen vinden kunnen zij gebruik maken van het ervaringscertificaat om aan te tonen over welke kennis en vaardigheden zij beschikken op diverse gebieden. Ook voor mensen die weinig scholing maar wel veel werkervaring hebben gehad kan een ervaringscertificaat heel nuttig zijn. Overigens wordt het ervaringscertificaat afgekort ook wel het EVC genoemd.

Is een ervaringscertificaat nuttig voor mij?

Mensen die op zoek zijn naar werk kunnen eerst bepalen of een ervaringscertificaat voor hen geschikt kan zijn. Overigens kunnen ook werknemers en werkgevers een ervaringscertifcaat aanvragen. Op de website www.lerenenwerken.nl kunnen mensen een korte test doen om te zien of een ervaringscertificaat voor hen van nut zou kunnen zijn. Na het beantwoorden van vijf vragen die te maken hebben met scholing, werkervaring en een toekomstige opleiding wordt een advies gegeven. Het advies kan bijvoorbeeld luiden: 'Een ervaringscertificaat is zinvol voor u'.

Wat staat er op het ervaringscertificaat?

Bovenaan het ervaringscertificaat, in het eerste gedeelte, staan persoonlijke gegevens zoals naam, adres en geboortedatum. Ook staat vermeld wie het ervaringscertificaat heeft opgesteld. Daarna wordt het loopbaandoel van de werkzoekende aangegeven; bijvoorbeeld: 'automonteur worden'. Hieraan wordt een conclusie verbonden; bijvoorbeeld dat de werkzoekende een passende opleiding nodig heeft. In het tweede gedeelte van het ervaringscertificaat worden competenties (kwaliteiten en vaardigheden) van de werkzoekende vastgelegd. Daarbij wordt aangegeven hoe de competenties getoetst zijn (is er geobserveerd, heeft de werkzoekende een test afgelegd enz.).

Hoe kan ik een ervaringscertificaat krijgen?

Werkzoekenden kunnen naar hun contactpersoon van het CWI, UWV of de sociale dienst gaan om hen te helpen bij het verkrijgen van het ervaringscertificaat. Een contactpersoon een werkzoekende doorverwijzen naar een EVC-aanbieder die het ervaringscertificaat kan verstrekken. De EVC-aanbieder heeft een gesprek met de werkzoekende en geeft de opdracht om een map samen te stellen met daarin bewijzen waarmee kwaliteiten en vaardigheden aangetoond kunnen worden. Assesoren (deskundige beoordelaars) bekijken daarna de map met bewijzen en vertalen deze in competenties. Samen met de werkzoekende wordt het ervaringscertificaat opgesteld.

Wat kost een ervaringscertificaat?

Wie als werkzoekende staat ingeschreven bij het CWI, UWV of de sociale dienst, kan een beroep doen op het reïntegratiebudget om het ervaringscertificaat te bekostigen. De kosten van een ervaringscertificaat kunnen per kandidaat verschillen, zeker wanneer er scholing aangeboden wordt. Werkzoekenden die niet staan ingeschreven bij het CWI, UWV of de sociale dienst moeten het ervaringscertificaat zelf betalen, maar kunnen 300 euro terugkrijgen van de Belastingdienst.
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvang: gastouder wordenKinderopvang: gastouder wordenEr is goed geld te verdienen met het worden van gastouder. Het salaris is goed. Dit zij mensen die kinderen opvangen in…
De nieuwe regels omtrent gastouderopvangDe nieuwe regels omtrent gastouderopvangJe hebt besloten dat je je kindje door een gastouder laat opvangen of misschien worden jouw kinderen al door een gastoud…
Eerder Verworven Competenties, EVC bij een sollicitatieEerder Verworven Competenties, EVC bij een sollicitatieGaat het economisch niet goed, dan kunnen velen van ons op straat komen te staan. Je komt in de WW en bent verplicht om…
Alternatieven voor spaarrekening 2020 en 2021Alternatieven voor spaarrekening 2020 en 2021Wat is het beste alternatief voor een spaarrekening in 2020 en 2021? Sparen betekent ook alle mogelijkheden bekijken voo…

Krantenwijk, wat zijn de verdiensten?Krantenwijk, wat zijn de verdiensten?Regelmatig zoeken distributeurs mensen die kranten willen bezorgen. Je kunt de vacatures vinden in kranten, huis aan hui…
Succesvol solliciterenIeder mens heeft minstens één keer in zijn of haar leven een sollicitatie. Een sollicitatie is een nieuwe kans op een ni…
Bronnen en referenties
  • www.postbus51.nl www.lerenenwerken.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.