Succesvol solliciteren met behulp van Google
Bij het vinden van een baan en bij de voorbereidingen op het sollicitatiegesprek kunt u niet meer zonder internet. Via zoekmachines kunt u tips opzoeken, informatie over het bedrijf inwinnen en zorgen voor uw eigen PR.
Binnen een paar seconden kunt u op het internet informatie inwinnen over een onderwerp naar keuze. Hiervan kunt u effectief gebruik maken bij het solliciteren. Aan de andere kant moet u er ook rekening mee houden dat de werkgever ook op het internet gaat zoeken naar informatie over u. Het internet kunt u baat bij hebben, maar in het verleden geplaatste berichten of foto’s kunt u nog lange tijd hinder van ondervinden.
Vacatures zoeken via Google
Het heeft geen zin meer om op zaterdag kranten te kopen om de meest actuele vacatures te vinden. Op het internet zullen vacatures als eerst geplaatst worden. Het aantal vacatures in kranten is al sterk afgenomen en zal de komende jaren ook nog blijven dalen. Op het internet zijn diverse kwalitatief goede vacaturewebsites actief. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan nationalevacaturebank.nl, Monsterboard,nl en Jobbird.com. U kunt zelfs een alert instellen zodat u een mailtje krijgt op het moment dat er een geschikte vacature geplaatst wordt.
Waar gaat u solliciteren?
Voordat u een sollicitatiebrief gaat schrijven, doet u er verstandig aan om informatie over het bedrijf in te winnen. Dergelijke informatie treft u bijvoorbeeld aan op de website van het bedrijf zelf, maar ook via Google kunt u veel informatie achterhalen. Door vooraf informatie in te winnen kunt u uw sollicitatiebrief specifiek baseren op het betreffende bedrijf. Ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek is het nog belangrijker om vooraf informatie in te winnen. In het gesprek kunnen ze u vragen stellen over het bedrijf om te achterhalen in hoeverre u zich verdiept hebt in het bedrijf.
Wat moet u weten over de functie?
Bij het solliciteren op een bepaalde functie doet u er verstandig aan om u in te lezen in de kenmerken van de aangeboden functie. Wat houdt de functie precies in en wat verwacht de werkgever van u. Mogelijk voert u nu dezelfde functie uit, maar de taken kunnen afwijken van de aangeboden functie. Op het internet kunt u algemene informatie vinden over de functie. Mogelijk kunt u op de website van de werkgever specifieke kenmerken vinden.
Met wie wordt het sollicitatiegesprek gevoerd?
Zodra u de uitnodiging krijgt voor het sollicitatiegesprek zal u ook verteld worden met wie u het gesprek gaat voeren. Zoek uw gesprekspartner op via Google, zodat u zich alvast een beeld kunt vormen van uw gesprekspartner. Welke hobby’s heeft hij of zij en hebben jullie ook raakvlakken? Vooral via Linkedin kunt u veel zakelijke informatie over uw gesprekspartner vinden.
Bekijk de zoekresultaten in Google op uw eigen naam
Ook de werkgever zal op het internet op zoek gaan naar informatie over u. Ga eens op Google op zoek naar informatie over uzelf. U zult informatie inwinnen over vele jaren geleden en mogelijk ook informatie dat u liever niet wenst te delen. Ongewenste informatie op het internet verwijderen is vaak lastig. U kunt het proberen door contact te leggen met de beheerders van de betreffende website. Mocht het wel lukken om de informatie te verwijderen dan moet u er nog rekening mee houden dat het nog steeds gevonden gaat worden via Google. Het zal dagen tot weken duren tot de informatie ook niet meer te vinden is via Google.