Beroep onder de loep: restauranthouder
Restauranthouder worden is een bewuste keus; je runt er een eigen bedrijf mee. Er is een goede opleiding voor beschikbaar, die de nodige papieren verschaft. Het salaris hangt af van de inkomsten, waar na aftrek van vaste kosten en personeelskosten, een deel beschikbaar is voor de restauranthouder zelf. De functies zijn heel breed en divers, met een zekere eindverantwoording. Er is een beroepsorganisatie beschikbaar voor restauranthouders. Beroep onder de loep: restauranthouder.
Opleidingen restauranthouder
Sommige mensen die een eigen restaurant runnen, zijn er ingerold via een vorig beroep of een erfenis. Er is een opleiding beschikbaar voor het restaurantbedrijf (inclusief de Hygiënecode voor de Horeca-HACCP). De cursus leidt op voor het Diploma Restaurantbedrijf. Er is geen vooropleiding voor nodig.
Salaris
Het inkomen van een restauranthouder is variabel: het ene seizoen kan het drukker zijn dan het andere, waardoor de inkomsten sterk wisselen. Ook het aantal personeel dat in dienstverband is, hangt ermee samen. De restauranthouder zelf zou na aftrek alle van kosten, er voor zichzelf een "normaal" inkomen aan over moeten houden, voldoende om te kunnen leven en zijn gezin te kunnen onderhouden. Dit zou dan minimaal 2500 euro bruto per maand moeten bedragen. Soms ziet men dat een restaurant alleen verlies draait; er blijft dan geen inkomsten meer over voor de restauranthouder. De schulden kunnen op deze manier hoog oplopen. Het is daarom belangrijk om van te voren een goed bedrijfsplan op te stellen en eventueel bereid te zijn over te gaan op plan B, indien plan A niet werkt.
Functie restauranthouder
Als restauranthouder heb je een breed scala aan functies. Men zorgt voor het hele reilen en zeilen van het restaurant. De boekhouding kan eventueel uit handen gegeven worden. Contact met de leveranciers, het maken van reclame, de voorraden bijhouden, personeel aannemen. Bepaalde functies kan men overdragen aan het personeel, maar de eindverantwoording blijft bij de restauranthouder liggen. Men ziet erop toe dat het personeel goed werk verricht en zorgt voor onderhoud van het restaurant, de keuken en opslagruimte. Een restauranthouder is meestal de gastheer en ontvangt de klanten. Gastvrijheid en de klant een behaaglijk gevoel geven staat hierbij voorop. De restauranthouder zorgt voor de benodigde papieren en vergunningen om het restaurant te runnen.
Beroepsorganisatie
Koninklijke Horeca Nederland is de beroepsorganisatie voor de horeca. Ze zien toe op de juiste regelgeving binnen de horeca en behartigt de belangen van haar leden. Ze bieden diverse verzekeringen en kortingen aan. Men kan hier terecht voor advies over het beginnen, runnen of beëindigen van het bedrijf. Er staan vele sectoren bij ingeschreven, waaronder ook restaurants.
Restauranthouder in het nieuws
In China is er een restauranthouder die op zijn menu alleen maagdelijke kippen heeft staan. Direct na de geboorte worden de kippen op een boerderij ondergebracht waar geen enkele haan rondloopt. Zelfs geen haan in de buurt, dus de kip kan ook niet even flirten. Hoe vreemd dit idee ook klinkt, het restaurant doet er uitstekende zaken mee en trekt hierdoor veel klanten.