Werkgever failliet, wat nu?

Een dreigend faillissement van een werkgever krijgen de werknemers pas te horen op het laatste moment. De werkgever probeert eerst zonder medeweten van werknemers om het tij te keren. Werknemers met een vast contract denken zekerheid te hebben over de toekomst. Tegenwoordig is dit nauwelijks nog een zekerheid te noemen. Steeds meer werknemers krijgen te maken met verslechterde bedrijfsomstandigheden waardoor de werkgever in zwaar weer komt. Nederlandse bedrijven worden overgenomen door grote multinationals of vallen ten prooi aan andere bedrijven. Zodra dit heeft plaatsen kunt u wachten op de volgende stap, namelijk reorganiseren en overdracht van het werk naar goedkopere landen. Een dreigend faillissement is ook aan de orde van de dag. De werkgever zal u hierover laat gaan informeren. Hij wil namelijk voorkomen dat er onrust gaat ontstaan binnen het personeel.

Het salaris

Een zeer grote kostenpost voor de werkgever is het salaris van de medewerkers. Zodra de werkgever niet meer kan voldoen aan deze betalingsverplichtingen, moet u zich zorgen gaan maken. Dit duidt namelijk op financiële tekorten. Eén maand niet in staat zijn om de salarissen te betalen, duidt op meer problemen in de toekomst. Zal de werkgever het salaris de volgende maand ook niet of niet volledig gaan betalen?

Aanvragen van een uitkering

Zodra de werkgever failliet is verklaart, hebt u recht op een uitkering wegens betalingsonmacht. Dit geldt overigens niet alleen bij faillissement, maar ook bij bijvoorbeeld surseance van betaling en bij een schuldsaneringsregeling. Deze uitkering gaat tijdelijk het salaris vervangen in verband met de ontstane betalingsonmacht. Dit is een tijdelijke situatie om er voor te zorgen dat de betrokken werknemers niet in de financiële problemen komen. Daarna kan eventueel een reguliere WW uitkering worden aangevraagd.

Wat krijgt u van de UWV?

De UWV gaat u alsnog het salaris verstrekken die u nog te goed hebt van uw werkgever. Dit gaat echter maximaal 13 weken terug. Ook de rechten die u nog open hebt staan in de vorm van vakantiedagen of vakantiegeld krijgt u uitgekeerd. De achterstallige pensioenpremie kunnen zij gaan voldoen over maximaal één jaar. De juridische kosten die u gemaakt hebt om uw salaris op te eisen kunt u ook indienen bij de UWV. In sommige gevallen verstrekt de UWV ook andere bedragen waar u nog recht op hebt. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld overuren.

Welke actie moet u ondernemen?

Het is belangrijk om vroeg aan de bel te trekken. In een vroeg stadium moet de uitkering in verband met betalingsonmacht aangevraagd worden. Dit moet u binnen een half jaar indienen anders vervalt deze optie. Het UWV adviseert u om zo snel mogelijk actie te ondernemen door ander werk te zoeken. U moet zich inschrijven bij het UWV Werkbedrijf als werkzoekende.

Vormen van betalingsonmacht

Er zijn vier verschillende vormen van betalingsonmacht waarbij u als werknemer een uitkering wegens betalingsonmacht kunt aanvragen, namelijk:

  • De rechter heeft een surseance van betaling uitgesproken en wijst een bewindvoerder aan
  • De werkgever is failliet gegaan en er is een curator aangesteld
  • Er is sprake van een schuldsaneringsregeling natuurlijke personen
  • De werkgever kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen, waarbij geldt dat er geen uitzicht is op herstel. Meerdere schuldeisers moeten nog betaald worden en alle werknemers zitten in dezelfde situatie. De rechter heeft echter nog geen uitspraak gedaan.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Surseance van betaling of faillissement?Surseance van betaling of faillissement?Wat is een surseance van betaling, wat is hierbij de procedure? Meestal gaat een surseance van betaling aan een failliss…
Persoonlijk failliet laten verklaren: regels en voorwaardenJe persoonlijk failliet laten verklaren is geen prettige beslissing, maar in bepaalde gevallen echter wel de beste besli…
Faillissement & faillissementswet: dwangakkoord in 2020/'21Faillissement & faillissementswet: dwangakkoord in 2020/'21Een faillissement komt vaak voor, surseance van betaling ook. Maar het gebeurt uiteraard ook dat een bedrijf in financië…
Wat is surseance (uitstel) van betaling?Wat is surseance (uitstel) van betaling?Bij financiële problemen heeft een bedrijf de mogelijkheid om surseance van betaling (uitstel van betaling) aan te vrage…

Sollicitaties die werkenSollicitaties die werkenWie een hoger salaris, leuker werk of meer verantwoordelijkheid wil, ontkomt er vaak niet aan: Solliciteren. Het schrijv…
Voordelen lidmaatschap vakbondVoordelen lidmaatschap vakbondEen vakbond of vakvereniging is een organisatie die opkomt voor de belangen van de aangesloten werknemers. Zij onderhand…
Bronnen en referenties
  • UWV
Reactie

Kyra van der Gang, 11-11-2012
Geachte heer/mevrouw,

Mijn werkgever heeft aangegeven dat zij de salarissen niet meer kan betalen, dit is 7 dagen geleden aan mij vermeld, 1 week nadat mijn salaris al uitbetaald had moeten worden. Afgelopen woensdag heeft zij tijdens een spoedoverleg verklaard failliet te zijn, na mijn vraag wanneer zij dat faillissement zou aanvragen antwoordde zij met "vandaag'. Echter heeft zij tot op heden geen faillissement aangevraagd. Ik ben nog we aan het werk, maar er is nog geen uitzicht op uitbetaling van mijn salaris. Wat zijn mijn rechten als werknemer in deze situatie? Kan ik a een uitkering aanvragen?

Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet,

Kyra van der Gang Reactie infoteur, 12-11-2012
U doet er verstandig aan om contact op te nemen met het UWV. Zij kunnen u verder helpen met dergelijke specifieke vragen.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.