Surseance van betaling of faillissement?

Surseance van betaling of faillissement? Wat is in 2020 een surseance van betaling, wat is hierbij de procedure? Meestal gaat een surseance van betaling aan een faillissement vooraf, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Soms komt het lek tijdig boven en kunt u een faillissement voorkomen door maatregelen te treffen. Voor zowel het bedrijf als de schuldeisers is dit een spannende periode. Liever gaat u niet failliet en als gefailleerde door het leven. Bekijk dus wat mogelijk is om uw problemen op te lossen.

Procedure surseance van betaling in 2020

Een surseance van betaling kent maximaal vier fasen:
  • Een voorlopige surseance van betaling.
  • Een definitieve surseance van betaling.
  • Een verlengde surseance van betaling.
  • Het einde van de surseance van betaling.

Surseance van betaling

Surseance van betaling is gebaseerd op een vonnis van de rechtbank. Het betekent voor een bepaalde periode een algemeen uitstel van betaling, en voorkomt dat een bedrijf direct failliet wordt verklaard. Immers, tijdens de surseance kunnen de schuldeisers geen betaling afdwingen, en geen faillissement aanvragen. Een surseance is vooral bedoeld om bij tijdelijke liquiditeitsproblemen het lek boven te krijgen, voor aanvullende financiering te zorgen en de problemen op te lossen. Een surseance kent vaak twee of drie stadia:

De voorlopige surseance

Tijdens de voorlopige surseance worden de relevante financiële stukken bekeken, met daarbij de lijst van de vorderingen. Vervolgens wordt ook een bewindvoerder aangesteld en wordt in de Staatscourant en Handelsregister melding gemaakt van de voorlopige surseance.

De definitieve surseance

De definitieve surseance duurt maximaal anderhalf jaar. Deze wordt door de rechtbank ingesteld, als minimaal twee derde van de concurrente crediteuren, die gezamenlijk minder dan 50% van de concurrente schulden vertegenwoordigen, hiermee instemt. Concurrente crediteuren zijn de crediteuren, die niet een voorrangspositie hebben. De belastingdienst, die bij vorderingen vooraan in de rij staat, behoort bijvoorbeeld niet tot de concurrente schuldeisers.

Verlengde surseance

Dan de verlengde surseance. Voor het verstrijken van de anderhalf jaar kan door de schuldenaar nog een verlenging worden aangevraagd. Hierbij worden de schuldeisers, alvorens toestemming te geven, eerst nog door de rechtbank gehoord.

De bewindvoerder

Tijdens de surseance wordt een bewindvoerder aangesteld. Als er bijvoorbeeld nieuwe afspraken met de schuldeisers kunnen worden gemaakt die voor enige financiële verlichting kunnen zorgen, moeten deze afspraken voor goedkeuring aan de bewindvoerder worden voorgelegd. Aan hem moet in feite alles worden voorgelegd. Voor al uw handelingen hebt u namelijk zijn medewerking nodig.

Welke schuldeisers, welke rangorde

Behalve de concurrente schuldeisers zijn er ook de bevoorrechte schuldeisers die in rangorde van schuldeisers bovenaan staan. Dat zijn de Belastingdienst en het UWV, en de hypotheek verschaffers. Deze schuldeisers kunnen de betaling van hun vordering blijven verlangen. Er is dus geen recht op uitstel van bijvoorbeeld het betalen van belasting, maar er kunnen wel afspraken met de Belastingdienst hierover worden gemaakt.

Einde van de surseance van betaling

Een surseance van betaling eindigt wanneer:
  • De termijn waarvoor surseance is verleend is verstreken en niet wordt verlengd.
  • De surseance door de rechtbank is ingetrokken. Dat kan bijvoorbeeld wanneer er geen zicht is op een voor de schuldeisers aanvaardbare oplossing en faillissement volgt.
  • De surseance door de schuldenaar zelf is ingetrokken. Bijvoorbeeld als hij de betalingen kan hervatten.
  • Als er sprake is van homologatie van een bemiddelingsakkoord door de rechtbank. Via homologatie wordt een akkoord tussen de partijen authentiek en uitvoerbaar.

Slot

Een surseance van betaling geeft weer even lucht. Probeer die periode te gebruiken om de zaken weer op orde te krijgen en voorkom zo een faillissement. Win waar nodig extra advies in.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijk failliet laten verklaren: regels en voorwaardenJe persoonlijk failliet laten verklaren is geen prettige beslissing, maar in bepaalde gevallen echter wel de beste besli…
Faillissement & faillissementswet: dwangakkoord in 2020Faillissement & faillissementswet: dwangakkoord in 2020Een faillissement komt vaak voor, surseance van betaling ook. Maar het gebeurt uiteraard ook dat een bedrijf in financië…
Een faillissement, wat betekent dat voor uEen faillissement, wat betekent dat voor uFailliet gaan of dreigen failliet te gaan. Wat betekent het nou als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard. Kun…
Pre-pack: snelle doorstart na faillissementEen pre-pack is een snelle doorstart van een bedrijf, organisatie of winkelketen. In de periode voorafgaand aan een moge…

De curator mag wel heel veelDe curator mag wel heel veelWat mag de curator allemaal doen als u in een faillissement bent verwikkeld. Waarover mag u als gefailleerde nog zelf be…
De doorstart van een bedrijf bij faillissementDe doorstart van een bedrijf bij faillissementOok wanneer in 2020 een faillissement is aangevraagd en uitgesproken, zijn er soms nog voldoende gezonde onderdelen binn…

Reageer op het artikel "Surseance van betaling of faillissement?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Oksuz, 09-12-2009 15:19 #1
Hallo,
ik was in 2006 surseance van betaling en die is 31-03-2009 beeïndigd, mijn vraag is na beeïndigng van surseance staat dan nog steeds bij BKR ook de zakelijk coderingen, want ik had eenmanszaak Reactie infoteur, 17-02-2018
Beste Oksuz,
Als er sprake was van een negatieve registratie, dan staat u nog steeds als zodanig genoteerd, tenzij de bank waar de lening liep, u heeft afgemeld. U kunt het bij uw bank of BKR navragen tegen betaling van 4,50 euro. Identificatie is daarbij verplicht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 18-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Special: Faillissement
Reacties: 1
Schrijf mee!