Wat is surseance (uitstel) van betaling?

Wat is surseance (uitstel) van betaling? Bij financiële problemen heeft een bedrijf de mogelijkheid om surseance van betaling (uitstel van betaling) aan te vragen. In dat geval wordt er voor een periode uitstel verricht van bepaalde financiële verplichtingen. Een bedrijf kan in een situatie terecht dat de financiële middelen tijdelijk ontbreken om noodzakelijke betalingen te verrichten. In het geval er reële vooruitzichten op betere tijden zijn, kan het bedrijf maatregelen treffen om een faillissement af te wenden. In de praktijk trekken ondernemers te laat aan de bel. Zodra de financiële positie uitzichtloos is geworden, heeft surseance van betaling geen zin meer. Het is belangrijk om problemen in een vroeg stadium aan te zien komen en hier actie op te ondernemen.

Wat is surseance van betaling?

Er kan in bepaalde gevallen uitstel van betaling worden verricht. Het uitstellen van betalingen heeft vaak betrekking op een periode van anderhalf jaar. Na deze periode kan er opnieuw uitstel van betaling worden aangevraagd voor een periode van anderhalf jaar. In deze periode kan het bedrijf orde op zaken stellen en ervoor zorgen dat het financieel weer gezond gaat worden. Uitstel van betaling is bijvoorbeeld niet mogelijk voor betalingsachterstanden op de hypotheek en belastingschulden.

Wanneer is surseance van betaling gerechtvaardigd?

Bij tijdelijke financiële tekorten is het mogelijk om uitstel aan te vragen. De verwachting moet zijn dat het bedrijf te redden is door de surseance van betaling. Aan de andere kant moet het bedrijf ook aantonen dat het zin heeft om dit uitstel te verstrekken. Waarom zal het in de toekomst wel mogelijk zijn om de financiële lasten te dragen en nu niet?

Hoe moet surseance worden aangevraagd?

Voor het aanvragen van uitstel van betaling is het noodzakelijk dat u een advocaat gaat inschakelen. Deze doet de aanvraag bij de rechtbank. De rechtbank zal op basis van dat verzoek een bewindvoerder aanwijzen. Het belang van de bewindvoerder is om het bedrijf voort te zetten en zal in gesprek gaan met de schuldeisers. In eerste instantie geeft de rechtbank een voorlopig akkoord voor het eerste noodzakelijke uitstel, vervolgens valt de definitieve beslissing. Schuldeisers hebben vervolgens niet meer de mogelijkheid om faillissement van het bedrijf aan te vragen of betaling van de openstaande rekeningen af te dwingen.

Bij surseance van betaling staat de onderneming onder toezicht

De bewindvoerder is een partij die financiële beslissingen goed moet keuren voordat deze verricht kunnen worden. De onderneming en de ondernemer kunnen niet meer op eigen houtje belangrijke financiële beslissingen nemen. Voor de buitenwereld is surseance van betaling een reden om geen zaken meer te doen met de betreffende onderneming. De surseance wordt ingeschreven in openbare registers die klanten van het bedrijf dus kunnen raadplegen.

Akkoord proberen te bereiken met schuldeisers

Door betalingsregelingen te treffen met schuldeisers kan in deze situatie een faillissement voorkomen worden. Indien de meerderheid van de schuldeisers akkoord gaat, nemen de schuldeisers genoegen met een deelbetaling. Na een akkoord kunnen ze later niet weer de rest van de betaling alsnog afdwingen. Iedere schuldeiser krijgt een gelijk percentage van hun eis.

Onderneming alsnog failliet

Zodra de bewindvoerder van mening is dat een uitstelperiode het bedrijf financieel niet gaat helpen, kan surseance van betaling worden omgezet in een faillissement. Surseance is erop gericht om een bedrijf door een moeilijke periode te trekken. In het geval dat niet lukt, is een faillissement alsnog de enige uitweg.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitleg over surseance van betalingUitleg over surseance van betalingEen rechtbank kan besluiten om aan een ondernemer surseance van betaling te verlenen. Deze uitstel van betaling biedt de…
Surseance van betaling, schuldsanering en faillisementSurseance van betaling, schuldsanering en faillisementWie schulden heeft en er zelf niet meer uitkomt kan een beroep doen op de schuldsanering. Samen met de schuldhulpverlene…
Pre-pack: snelle doorstart na faillissementEen pre-pack is een snelle doorstart van een bedrijf, organisatie of winkelketen. In de periode voorafgaand aan een moge…
Wat is een uitgestelde betaling?Bij het aankopen van computers en andere duurdere consumentengoederen, krijgt u de mogelijkheid om gebruik te maken van…

Meer winst draaien door creatief te zijnMeer winst draaien door creatief te zijnDe mate van afzet - en dus omzet - met winstresultaten zijn zeer afhankelijk van hoe verzadigd de markt is en hoe de eco…
Waddengoud: Keurmerk producten en diensten uit waddengebiedWaddengoud: Keurmerk producten en diensten uit waddengebiedGoudeerlijk genieten, dat promoot Waddengoud. Waddengoud is een keurmerk dat gegeven wordt aan producten die in het wadd…
Bronnen en referenties
  • http://www.kvk.nl/ondernemen/schulden/surseance-uitstel-van-betaling/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.