Carrière tips: Do's en dont's voor een succesvolle loopbaan

Carrière tips: Do's en dont's voor een succesvolle loopbaan Het is altijd gemakkelijker om te zien wat er mis gaat of beter kan vanuit de zijlijn. De hier beschreven inzichten van carrière coaches laten zien waarom het professionals en managers soms niet lukt om door te stoten naar de top. Kijk eens eerlijk naar je eigen loopbaan om te zien of je iets herkent wat je weerhoudt om die stap naar boven te maken. Wat moet je doen om carrière te maken en wat kun je in het vervolg beter achterwege laten? Hoe word jij een nog meer succesvolle professional?

Gebrek aan een duidelijk en reëel carrière doel

Te vaak wordt de loopbaan van managers en professionals gestuurd door gebeurtenissen of kansen in de externe omgeving, of heel specifiek door andere mensen. Het is jammer genoeg behoorlijk zeldzaam dat een professional zelf verantwoordelijkheid neemt om zijn of haar eigen carrière te managen en te sturen.

Veel leidinggevenden zijn gevoelig voor het telefoontje van het selectie en matching bureau, een promotie binnen de eigen gelederen of die fantastische kans op de vacature site van de Volkskrant. Dit kan de besten onder ons gebeuren maar toch is het voor echt goede stappen vaak nodig om meer pro-activiteit te tonen en echt een pad uit te zetten voor jezelf. Een lange termijn planning, waaraan je relatief trouw blijft, is geen overbodige luxe. Dat kan ook betekenen dat je van één organisatie naar een nieuwe gaat om de lijn, die je voor jezelf hebt uitgezet, te kunnen blijven volgen.

Verder is het belangrijk dat de doelen die je jezelf stelt ook realistisch zijn. Net als bij een zakelijke doelstelling uit de dagelijkse praktijk zou je het doel moeten definiëren en op papier moet zetten, waarbij je heel erg smart deliverables met jezelf afspreekt, die jou gaan helpen om je doel te verwezenlijken. Soms is een voorafgaand onderzoek nodig om dit goed te kunnen doen, waarbij een manager bijvoorbeeld extern zijn marktwaarde toetst. Meer belangrijk is echter dat de professional zelf zichzelf onderwerpt aan een grondige voor-analyse:
  • Wat zijn mijn natuurlijke en unieke talenten?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat zijn de vaardigheden, waarin ik uitblink?
  • Wat is mijn kennisniveau?
  • Welke ontwikkelpunten wil ik aanpakken en in welke volgorde?
  • Wat wil ik graag gaan doen?

Het resultaat van al dit onderzoek zou jou als professional in staat moeten stellen om een carrière doel te formuleren en op papier te zetten. Een doel dat bovendien haalbaar is en voorzien van een tijdplanning. Een helder gedefinieerd, uitgeschreven, smart en realistisch carrière pad vormt de fundering voor succesvol carrière management.

Een slecht gepresenteerd CV

Veel professionals hebben helaas geen goed CV. Dat wil niet zeggen dat hun ervaring onvoldoende zou zijn maar dat er niet de juiste dingen in het CV staan. Grammaticale fouten; dat valt over het algemeen nog mee. Probleem is vooral dat er te veel triviale informatie in het CV is opgenomen. En dat er om het nog erger te maken te weinig zinvolle informatie in staat.

De meeste mensen schrijven hun CV zonder na te denken over het feit dat er ook iemand is, die het CV daadwerkelijk leest. Belangrijke zaken zoals een toelichting op de verschillende werkgevers, voor welke in het verleden is gewerkt, ontbreken. Aan de andere kant staan CV’s soms vol met vakjargon en afkortingen, die onbegrijpelijk zijn voor de lezer.

De lengte van de meeste CV’s vormt een probleem op zich. Het is een fabeltje dat een CV op één A4 zou moeten passen. Tien pagina’s is echter wel wat overdreven. De ideale lengte is ongeveer twee A4, waarbij een meer senior CV ongeveer 3 pagina’s zou mogen beslaan. Het is absoluut van belang om te investeren in een goed cv, wanneer je serieus wil worden genomen in een professionele omgeving.

Passiviteit

Veel senior professionals willen hun carrière graag een stap verder brengen maar doen vervolgens weinig om dat ook echt te bewerkstelligen. Luiheid en risico aversiteit zorgen ervoor dat mensen geen actie nemen, terwijl ze dat wel zouden willen doen.

Logisch dat er dan niet veel gebeurt in positieve zin. Het klinkt afgezaagd maar: Neem controle over je carrière en treuzel niet langer.

Niet weten hoe je jezelf moet marketen

Bij een markt, waarin een grote vraag bestaat naar professionals, werkt het nog wel om een paar headhunters te bellen of advertenties door te spitten. In de huidige markt is dat niet voldoende meer om een nieuwe en passende uitdaging te kunnen vinden. Je zult zelf actief aan de slag moeten.

De meeste professionals weten niet hoe ze effectief moeten netwerken. Logisch, want wie heeft het ze ooit geleerd? Volg daarom een cursus of opleiding voor senior managers, die speciaal gericht is op carrière coaching. Dat is echt geen overbodige luxe, want contacten tussen mensen zijn nog meer bepalend voor succes dan competentie.

Zorg ook voor goede styling om te zorgen voor een goede eerste indruk en werk naast aan een meer optimaal CV aan een aantrekkelijk LinkedIn profiel.

Onbewuste incompetentie

Veel professionals zijn goed in wat ze doen. Hierdoor denken ze jammer genoeg wel dat hun natuurlijke talenten en ervaring ze door elke mogelijke recruitment procedure heen kunnen helpen, terwijl er soms toch echt meer nodig is.

In de realiteit krijgt echter niet de meest gekwalificeerde professional die fantastische baan maar de beste kandidaat. En dat zijn twee verschillende dingen. Een goede kandidaat weet wat de recruiter wil horen en speelt daarop in. De beste kandidaat heeft zich voorbereid op wat hij of zij moet weten om het gesprek succesvol af te sluiten.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?We zien 'een carrière hebben' vaak als succesvol zijn (maatschappelijk én financieel) en dat maakt de definitie nogal ma…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…
Loopbaancoaching en loopbaanadviesLoopbaancoaching en loopbaanadviesBen je gelukkig met je werk? Ben je gelukkig met je beroepskeuze? Ben je gelukkig met je studiekeuze? Nee? Misschien is…

Verhuizen voor het werkSteeds meer mensen komen voor de keuze om te gaan verhuizen voor het werk of om te kiezen voor lange reistijden van en n…
Hoogte van het salaris van startersHoogte van het salaris van startersHoeveel gaat een starter op de arbeidsmarkt verdienen? Deze vraag is afhankelijk van de bedrijfstak waar de starter zich…
Bronnen en referenties
  • www.linkedin.com
  • www.executive-career-coaching.co.uk
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.