Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?
We zien 'een carrière hebben' vaak als succesvol zijn (maatschappelijk én financieel) en dat maakt de definitie nogal magertjes. Een carrière hebben is veel meer dan dat en daar hoort, soms bewust, het verdienen van veel geld helemaal niet bij. Wat behelst het, waarom kiezen mensen soms anders dan slechts zoveel mogelijk geld verdienen en is 'een carrière hebben' niet gewoon een loopbaan hebben?
Betekenis 'carrière'
De online woordenboeken zeggen er het volgende over:
- ”Werk dat je in je leven gedaan hebt”
- “Maatschappelijke positie”
- “Het werk wat je doen”
- “Loopbaan”
- “Zakelijk succesvol”
Dat laatste aspect uit voorgaande lijst haalt alle andere aspecten onderuit en toch ziet menigeen het als 'een carrière hebben'. Feitelijk hebben we het over een maatschappelijke loopbaan en het maakt niet uit wat, op welk niveau en hoe succesvol je er in bent. Maar we vinden het wel allemaal heel belangrijk, want de websites waar je je zakelijke carrière tentoon kunt spreiden, floreren als nooit te voren. Waarom is dat toch en hoe zit dat met die carrière?
Duidelijkheid of eigenwaarde?
Twee fenomenen in de koptekst die eigenlijk helemaal niet bij elkaar horen … of toch wel? Neem bijvoorbeeld Linkedin, deze website kan van toegevoegde waarde zijn om contact te zoeken met bepaalde expertise, maar ook als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Mogelijk kan iemand je bijstaan met ervaring, een 'kruiwagen' voor je zijn of wat je er ook uit denkt te kunnen halen. Duidelijk je cv op een dergelijk site, kan je helpen in het proces.
Aapjes kijken?!
Anders wordt het als een website zoals Linkedin ook een soort etalage wordt voor de man of vrouw die wil laten zien wat hij / zij allemaal gedaan heeft en eigenlijk zichzelf als het Alfa mannetje / vrouwtje op de borst wenst te kloppen en hoopt (verwacht?) dat andere daar bewondering voor hebben.
In dat geval haalt de man of vrouw in kwestie een stuk eigenwaarde uit de functies die ze vervuld hebben. Wat zouden ze immers zijn zonder die mooie functies? Tja, als je tevreden bent met jezelf, dan haal je je eigenwaarde natuurlijk niet uit het werk wat je gedaan hebt, maar de persoon die je bent. Dat daar je professionele carrière een onderdeel vanuit maakt is logisch, maar niet meer dan dat. Het gaat uiteindelijk om de persoon die je bent. Maar dit alles neemt niet weg dat we graag 'te koop lopen' met onze carrière en zegt eigenlijk meer dan voldoende.
Helpt het de carrière in de vitrine te hebben?
Wel degelijk kan de carrière in de vitrine helpen. Als je je expertise tentoonspreidt kunnen veel mensen dit zien en dat kan weer helpen bij een volgende carrièrestap, want niets is zo vleiend als gevraagd te worden voor bepaald werk en dat hoopt dan ook menigeen. De praktijk is echter vaak anders, wat op zich niet erg hoeft te zijn als je carrièrepad duidelijk is. Als dat niet zo is, dan wordt er vaak om uitleg gevraagd en eerlijk is eerlijk, hoe logisch een 'uitstapje' ook is, menig recruiter gaat voor het standaard verhaal waar je steeds een stapje omhoog gaat. 'Zo hoort dat' … maar ja, wie heeft dat ooit bepaald?
Dit laatste maakt dat het altijd goed is, iets toe te lichten. Ook op carrièrewebsites, want het kan een hoop extra vragen voorkomen en het zegt mogelijk weer iets over hoe je je als professional aan het ontwikkelen bent. Of iedereen dat zo ziet? … niet noodzakelijkerwijs. Maar iedereen 'plezieren' kan sowieso niet.
Dé carrière uitstapjes
De carrière is de professionele loopbaan. En of die nu in een lijn opwaarts gaat, je doet wat uitstapjes in de breedte of je hebt een hele 'vreemde' uitstap gedaan, kijk wat de toegevoegde waarde kan zijn. Veel mensen die het hele leven in dezelfde branche zitten, kunnen ook blind worden voor bepaalde zaken. Wat uitstapjes of een geheel andere carrièremove kunnen juist het beeld verbreden, wat weer van toegevoegde waarde kan zijn voor je volgende stap. De kans op tunnelvisie is nu immers beduidend kleiner.
Tot slot
Het klinkt mooi 'een carrière hebben', maar is niet meer of minder dan de professionele loopbaan. Werk wat je doet om je geld te verdienen en bij voorkeur iets wat je leuk vind en waar je goed in bent. Relativeren mag best wel als het tegenovergestelde jezelf 'opblazen' is.