Een 'levend' cv: hoe houd je het bij?
We kunnen ervan uitgaan dat praktisch iedereen die werkt, al eens een cv heeft gemaakt. Maar daarmee ben je er niet. Zeker niet nu de arbeidsmarkt verschuift van een werknemers- naar een werkgeversmarkt. Jezelf op papier presenteren wordt steeds belangrijker. Dus is de hamvraag: hoe houd je je cv 'levend'? Hoe camoufleer je ontstane gaten? En hoe werk je je cv zo bij dat het er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet?
Iedereen die werkt, heeft wel een of meer cv's gemaakt. Maar daarmee ben je er niet. Een cv is geen standaard document waar je zomaar jaren mee kunt doen. Liever niet zelfs, want je doet jezelf tekort. Het is het beste om bij elke sollicitatie te kijken of er specifieke accenten gelegd kunnen worden bij wijze van ‘verkoopargumenten’, toegesneden op functie en bedrijf. Stuur nooit een ongewijzigd cv mee met een sollicitatie, maar leg het naast de functie-eisen en liefst ook het bedrijfsprofiel. Bekijk of bepaalde punten wat meer aandacht mogen krijgen, of andere punten in dit specifieke geval niet of juist wel genoemd zouden moeten worden. Stel, je wilt solliciteren naar een functie als administratief medewerker bij een bedrijf dat palmen en andere exotische planten exporteert. In zo’n geval zijn niet alleen relevante administratieve opleiding(en) en werkervaring van belang, maar is het ook nuttig te vermelden als je tijdens je studie lange tijd een bijbaan had bij je oom die handelde in soortgelijke planten. Dit toont namelijk interesse in en kennis van de ‘materie’. Voor een bedrijf dat boekhoudingen verzorgt is een dergelijke achtergrond alleen van belang als je ook de boekhouding voor die bewuste oom deed. Ofwel: stap in de schoenen van degene voor wie het cv bestemd is. Kijk per functie en bedrijf waar men naar op zoek is, en pas het cv hierop zo goed mogelijk – maar waarheidsgetrouw! – aan.
Tussentijds bijwerken
Ook als je jaren in één functie werkt en niet van plan bent te vertrekken, is het nuttig je cv regelmatig te bekijken. Vul het zo snel mogelijk aan met relevante nieuw opgedane ervaring, behaalde certificaten, gevolgde cursussen, etcetera. Dat voorkomt dat je deze informatie gaandeweg vergeet. Denk daarbij verder dan je neus lang is. Een serie voordrachten geven in de bibliotheek kan tellen voor een eventuele functie waarbij je in het openbaar gaat spreken. Vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis is het vermelden waard wanneer een bedrijf zich profileert als sociaal sterk betrokken. Een tijdelijke bestuursfunctie bij een woningbouwvereniging wijst op de vaardigheid te besturen en besluiten te nemen. Enerzijds is het goed nuchter te bekijken of hetgeen je wilt vermelden relevant is voor het werk dat je wilt (gaan of blijven) doen. Maar ga er anderzijds altijd vanuit uit dat een mens negen van de tien keer meer te melden heeft over kwalificaties, ervaring en opleiding dan zij of hij op het eerste gezicht denkt!
Wat is waar?
Over de vraag of een cv 100% waarheidsgetrouw moet zijn, of dat je het in moeilijke tijden op de arbeidsmarkt een beetje kunt opleuken, worden felle discussies gevoerd. De vuistregel is: waarheid is de kern van de zaak, maar vermijd het om onnodig jezelf de grond in te praten. Een kleinigheid die niet relevant is voor de functie, hoeft niet te worden vermeld. Wie bijvoorbeeld als tiener zo ongemotiveerd was dat een opleiding jaren langer duurde dan ervoor staat, kan nu een zeer gemotiveerde werker zijn, waardoor die achtergrond niet representatief is voor het heden. Dan kun je ervoor kiezen de periode van de opleiding niet te vermelden, maar het behaalde diploma wel. Mogelijk kom je daar ook mee weg. Maar zorg in elk geval dat je de benodigde vaardigheden en diploma’s allemaal waar kunt maken. Het is pijnlijk en gevaarlijk om betrapt te worden op een leugen - zeker als je in een kleine wereld werkt waar je ook weer elders aan het werk zou willen komen, zonder dat er een smet aan je blazoen kleeft...
Gaten in je cv
Op welke minpunten is een werkgever bedacht? In elk geval op ‘gaten’ in het cv, ofwel onverklaarbare periodes van niet-werkzaam zijn. Wie dus een sabbatical heeft genomen maar dat bijvoorbeeld heeft gebruikt om ontwikkelingswerk te doen of om de wereld te zeilen, doet er goed aan dit feit te vermelden en niet een onverklaard wit ‘gat’ in het cv te laten vallen. Ook ‘jobhoppen,’ ofwel van de ene baan in de andere rollen, wordt niet erg gewaardeerd. Het lijkt in elk geval te wijzen op geringe standvastigheid. Kortom: houd je leven vooral lekker levend door sabbaticals, andere keuzes of tussendoortjes, maar wees je te allen tijde wel bewust van de gevolgen voor je cv. Ook als je geen nieuwe baan zoekt, is het altijd goed om in de gaten te houden hoe je cv beïnvloedt wordt door je huidige keuzes. De tijd waarin je je heel wat kon veroorloven, is nou eenmaal helaas voorbij; de arbeidsmarkt beweegt zich van een werknemers- naar een werkgeversmarkt, en dat betekent dat je cv een heel belangrijk hulpmiddel is geworden om je steeds zo goed mogelijk te presenteren op papier.