Van baan wisselen: wel of niet verstandig?
Je kunt ontslagen worden, maar je kan ook vrijwillig op zoek gaan naar een andere baan. Dit artikel gaat over beslissing om vrijwillig van baan te veranderen. De beslissing is soms snel gemaakt, maar er komen ook risico’s bij kijken. De krisis die in 2008 begon, heeft dat wel duidelijk gemaakt.
Reden waarom je van baan wilt veranderen
Om te beginnen is het belangrijk om stil te staan bij de vraag “Waarom wil ik van baan veranderen?” Daarop zijn erg verschillende antwoorden mogelijk. Voel je je niet op je plek binnen je huidige functie en bij het bedrijf, is de functie niet uitdagend genoeg, wil je gewoon eens iets anders of heb je al geluiden gehoord dat je misschien ontslagen gaat worden? Hieruit blijkt al dat de noodzaak om van baan te wisselen erg kan verschillen: voor de een is het leuk ter afwisseling en voor de ander is het noodzakelijk om met plezier te kunnen werken en dus te kunnen blijven functioneren. Want op een plek waar jij je niet thuis voelt, wordt je (langzaam) ongelukkig en dat zal je functioneren beïnvloeden.
Huidige baan en toekomstige baan
Vervolgens is het verstandig om stil te staan bij de functie die je momenteel hebt en de functie waarna je op zoek zal gaan als je besluit van baan te willen gaan wisselen (of wellicht heb je al een functie op het oog of aangeboden gekregen). Verwacht je een zelfde functie ergens anders te kunnen krijgen, wil je hoger op of realiseer je je dat je een stapje terug moet doen? Dat is allemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie en je huidige functie en bijbehorende arbeidsvoorwaarden.
Denk echter niet alleen aan de functie-inhoud maar ook aan het bedrijf. Wil je binnen de huidige organisatie iets anders gaan doen of wil je bij een ander bedrijf solliciteren? Moet dat bedrijf dan een vergelijkbare of totaal andere bedrijfscultuur hebben? Wat vind je belangrijk, en zijn je wensen realistisch?
Soort contract: vast of voor bepaalde tijd?
Sta ook stil bij de zekerheid die je wellicht opgebouwd hebt bij je huidige baan. Als je solliciteert en ergens anders aan de slag kan, is de kans groot dat je eerst een contract voor bepaalde tijd krijgt. Een contract voor bepaalde tijd geeft iets meer onzekerheid, omdat je vaak bovenaan de lijst staat wanneer er mensen ontslagen (moeten) worden ten tijde van een reorganisatie. Daarnaast is het met een vast contract makkelijker om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten, maar met een contract voor bepaalde tijd is dat ook goed mogelijk.
Let wel op: een vast contract geeft deels ook schijn-zekerheid. Wanneer puntje bij paltje komt, kunnen ze je net zo goed ontslaan. Wanneer dat via de knatonrechtersformule gaat, krijg je dan wel een vergoeding mee maar wanneer er een economische argument geldt (zoals in een krisis) dan kun je met een uitwerkperiode van één maand zonder vergoeding op straat komen te staan.
Voorkom jobhoppen
Tot slot een waarschuwing: voorkom dat je gaat jobhoppen. Jobhoppen is het veelvuldig wisselen van baan. Jobhoppen ontstaat vaak doordat “het gras altijd groener lijkt aan de andere kant”. Ergens anders is er altijd wel meer te verdienen, betere arbeidsomstandigheden om meer uitdaging. Op die manier bouw je echter niets op bij een bedrijf. Daardoor zal het steeds lastiger worden om weer van baan te wisselen, omdat het een waarschuwingssignaal vormt voor een nieuwe werkgever. Deze zal zich gaan afvragen waarom je steeds van baan wisselt en of je dat bij hem ook gaat doen. Dat zou zonde zijn van de energie die er in een nieuwe werknemer gestoken wordt (sollicitatieprocedure, inwerken). Op korte termijn kan het je dus enkele keren winst opleveren, maar uiteindelijk heb je er jezelf mee.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…