Selektmail postbezorger

Selektmail postbezorger Selektmail is een bedrijf dat zakelijke post in Nederland voor bedrijven verstuurt. Selektmail heeft een 100% landelijk dekkend systeem en vele postbezorgers en sorteerders in huis die ervoor zorgen dat de post netjes en op tijd aan komt op de plaats van bestemming.

Klanten

Selektmail heeft enkele grote klanten voor zich weten te winnen waar zij de reclame en post voor verzorgen. Dit klantenbestand bestaat uit onder andere:
 • Neckermann
 • Unicef
 • Ikea
 • Telefoongids
 • de Bijenkorf
 • Dell
 • het Wereld Natuur Fonds
 • ECI
 • de Postbank
 • Klingel
 • Wehkamp
 • Spoor
 • Yves Rocher

Werkwijze

De te bezorgen post wordt twee keer per week verspreid. Je kan ervoor kiezen om te post zelf op te halen of om de post bij je thuis te bezorgen. Voor het zelf ophalen van de post ontvang je een haalvergoeding van circa 2 tot 4 (afhankelijk van het bezorggebied).

De te bezorgen post wordt geleverd in gele kratjes en met een grote hoeveelheid postelastieken. Wanneer je in dienst gaat krijg je een fietstas en een schoudertas met het logo van Selektmail om de post in te vervoeren.

Wanneer de post eenmaal thuis (gebracht) is kan je beginnen met post sorteren. De post wordt namelijk aangeleverd op postcode maar niet op huisnummer. Daarnaast zit de post van verschillende klanten door elkaar.

De post bestaat wekelijks uit twee slagen, slag A en slag B. Slag A wordt in het begin van de week bezorgd en slag B wordt aan het eind van de week bezorgd.

Bezorgtijden

Voor slag A geldt dat je te bezorgen post op maandagmiddag op kunt halen of thuis kunt laten bezorgen. De bedoeling is daarna dat je de post voor slag A tussen dinsdag 07:00 en woensdag 21:00 moet bezorgen.

Voor slag B geldt dat je de te bezorgen post op woensdagmiddag op kunt halen of thuis kunt laten bezorgen. De bedoeling is daarna dat je de post voor slag B tussen donderdag 07:00 en vrijdag 21:00 moet bezorgen.

Werklijst en promofoon

Bij iedere slag post ontvang je een werklijst waarop een aantal gegevens staat. Hier staat onder andere het aantal poststukken in elke gewichtsklasse, het totale gewicht, de prognose voor de volgende slag qua aantal en gewicht en je werklijstnummer. Na afloop van het bezorgen dienje je werklijst afmelden door je werklijstnummer in te voeren op de website van Selektmail of de Promofoon. Let op, dit moet binnen bepaalde tijd na het bezorgen gebeurd zijn, anders krijg je niet uitbetaald voor die slag.

De kwaliteit van het post bezorgen door de bezorger wordt gecontroleerd door middel van steeksproefgewijze controle. Men belt dan de mensen die een poststuk ontvangen zouden moeten hebben op. Als je gecontroleerd bent krijg je enkele weken na de controle een brief thuis gestuurd met de uitkomst van de controle. Wanneer je structureel post niet/verkeerd bezorgd moet je stoppen met werken. Je weet niet of en wanneer je gecontroleerd wordt.

Salaris

Het salaris dat je ontvangt bestaat uit een aantal afhankelijke en onafhankelijke componenten. De hoogte van salaris is daarnaast afhankelijk van het type bezorggebied. Iemand die in een landelijk gebied de post bezorgd krijgt een hogere beloning dan iemand die in een stedelijk gebied bezorgt. Dit omdat onder andere de werktijd voor mensen die bezorgen in een landelijk gebied veel langer is dan bij iemand die bezorgt in een stedelijk gebied omdat in een landelijk gebied de brievenbussen vaak verder van elkaar af liggen en de brievenbussen niet altijd optimaal bereikbaar zijn (bijvoorbeeld doordat ze op een oprit staan).

Startvergoeding

Voor je begint met werken krijg je een lijst met jouw wijk en de straten waarin je post moet gaan bezorgen. Wanneer je in minder dan 20% van de brievenbussen een poststuk moet stoppen krijg je een zogenaamde startvergoeding. Deze varieërt tussen de 3 en 5.
Als je op meer dan 20% van de afgiftepunten post bezorgt vervalt de startvergoeding.

Bezorgvergoeding

De prijs die je per poststuk krijgt hangt van verschillende factoren af. Zo weegt het gewicht bijvoorbeeld mee. Voor een zwaarder poststuk krijg je meer betaald dan voor een licht poststuk. Deze vergoedingen liggen tussen de 0,06 en 0,19 cent, afhankelijk van gewicht en bezorggebied.

Overlapbasis

Soms komt het voor dat je meerdere poststukken in 1 brievenbus moet gooien. In dat geval krijg je niet de volledige vergoeding voor het poststuk, maar een lagere vergoeding omdat je minder tijd kwijt bent met het bezorgen van meerdere poststukken in een brievenbus dan wanneer deze verspreid zijn. De vergoeding voor een tweede poststuk varieërt tussen de 0.024 en 0,036. Het poststuk met het hoogste gewicht wordt vergoed volgens het standaard systeem en de lichtere poststukken volgens het overlapsysteem.

Bijlaadvergoeding

Zo nu en dan komt het voor dat je een behoorlijk gewicht aan poststukken moet bezorgen. Voor iedere 35 kilo poststukken ontvang je een bedrag tussen de 1 en 3 extra.

Magazine en bezorgersweb

Selektmail ondersteund haar werknemers met een op regelmatige basis verschijnend magazine en het bezorgersweb.

In het magazine staan tips en nieuwtjes over de postbezorging en worden speciale mailings van bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds aangekondigd. Daarnaast wordt in ieder magazine een werknemer verkozen die een leuke prijs ontvangt.

Op de website Bezorgersweb vind je een forum waar je ervaringen uit kunt wisselen, een prijsvraag, alle informatie die je nodig hebt, contactgegevens en nieuws. Om toegang te krijgen tot het Bezorgersweb zijn moet je een gebruikersnaam en inlogcode hebben die je ontvangt wanneer je voor Selektmail gaat werken.

Tips

Om het postbezorgen iets te vergemakkelijk hieronder wat tips:

 • Houd wat postbakken achter de hand waarin je de post kunt sorteren. Zo kan je beginnen met een bak voor straat 1, een bak voor straat 2 & 3, een bak voor post die perongeluk verkeerd in jouw wijk terecht gekomen is enzovoort
 • Via de service Maps van Google kan je een overzichtje maken van de straten die in jouw bezorgwijk liggen en hiermee de handigste looproute bedenken
 • Het is het slimste om je af te melden via de afmeldservice op de website, omdat de Promofoon voor telefoonkosten zorgt en de website niet (behalve dan je standaard Internetkosten)

Lees verder

© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Concurrentie TNT en postNLTNT is het grootste postbezorgings bedrijf van Nederland. Er zijn ook enkele kleinere bedrijven die ook een hoog percent…
Postbezorger worden, wat verdient het?Postbezorger worden, wat verdient het?Als je overweegt om post te gaan bezorgen als bijbaantje, moet je rekening houden met vaste tijden waarop de post bezorg…
PostNL vacatures: werken bij PostNLPostNL vacatures: werken bij PostNLPostNL is het grootste postbedrijf van Nederland en bezorgt elke dag miljoenen folders, brieven en kaarten bij de mensen…

DetacheringscontractAls je via een uitzendbureau al geruime tijd bij dezelfde opdrachtgever werkt, kun je een detacheringscontract van het u…
Het vinden van een stage: hoe pak je dat aan?De meeste mensen hebben al eens een keer stage gelopen of zullen het nog moeten doen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je…
Reacties

Yvonne Jacobs, 06-10-2009
Naar aanleiding van uw mail om als postbezorger op de reservelijst te blijven staan, wil ik toch even reageren. Ik woon in een buitengebied en ik begrijp dat daar minder bezorgers nodig blijken te zijn. Echter woon ik in de buurt van Borne, Delden, Hengelo etc. en zou ik ook voor bezorging in deze gebieden in aanmerking willen komen. Ik weet niet of dit mogelijk is, maar alleen voor postbezorgen in mijn postcodegebied dat kan wel enkele jaren duren. Zou u me kunnen vertellen of dit mogelijk is om ook postbezorger te worden in een ander postcodegebied?
Met vriendelijke groeten, Yvonne Jacobs Reactie infoteur, 06-10-2009
Hoi Yvonne,

ik ben niet degene waar je contact mee gehad hebt. Ik ben zelf postbezorger voor Selektmail geweest maar heb verder niets te maken met de organisatie zelf. Je kan daarom het beste contact opnemen met degene die je hetgeen verteld heeft wat je in dit bericht beschreven hebt. Toen ik er nog werkte was het in elk geval mogelijk om in een ander postcodegebied te bezorgen.

Groetjes Kim

J. Plaggenmarsch-Stoeten, 04-06-2009
Ik zou graag postbezorgster worden in de omgeving Hardenberg het mag ook wel in de buitengebieden. Ik ben van af september beschikbaar want op dit moment breng ik de post rond voor mijn dochter die zwanger is. Reactie infoteur, 05-06-2009
Goedenavond,

u moet even contact opnemen met de Selektmail vestiging bij u in de buurt. Welke dit is kan u op de website van Selektmail vinden.

Groetjes MeloD

Kishan, 07-11-2008
Hoeveel jaar moet je zijn om dit te kunnen doen? Reactie infoteur, 07-11-2008
In principe gelden bij Selektmail dezelfde regels qua leeftijd als bij iedere andere (witte) bijbaan. Je kan echter wel met je ouders overleggen of je het werk samen met hen kan doen :)

Groetjes Kim

Miro, 25-08-2008
Ik wil graag postbezorger worden waar kan ik mij daarvoor aanmelden? Reactie infoteur, 25-08-2008
Hoi Miro,

dat kan op de website van Selektmail: http://www.dhl-global-mail.nl/WerkenbijDHLGobalMail/Postbezorgers/

Groetjes

I. S., 15-07-2008
Is het ook te doen zonder een fiets? Reactie infoteur, 15-07-2008
Of het te doen is zonder fiets hangt helemaal van je wijk af. Ik verzamelde meestal 3/4 van de post in de fietstassen en zette de fiets met post ergens midden in de straat neer. Vanaf daar bezorgde ik de post verder lopend. De resterende 1/4 waren mijn eigen straat en de straat ernaast, dat kon dus makkelijk helemaal zonder fiets.
Sommige mensen gebruiken een soort winkelkar waar ze de post in vervoerden en bezorgden.

Wanneer je een wijk hebt die in de directe omgeving ligt van je eigen straat moet het zonder fiets te doen zijn denk ik, je zal dan alleen wat vaker naar huis moeten om je rugtas oid bij te vullen :)

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 23-07-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.