Het vinden van een stage: hoe pak je dat aan?

De meeste mensen hebben al eens een keer stage gelopen of zullen het nog moeten doen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er nu mee bezig bent. Wanneer je te horen krijgt dat je een stageplek moet gaan zoeken hebben de meeste mensen er best wel zin in. Even kijken hoe het in de praktijk in zijn werk gaat, of je het snel op kunt pikken en natuurlijk om te kijken of het je bevalt. Het kan ook zijn dat je een afstudeeropdracht moet maken. Toch moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Er komt toch altijd iets meer bij kijken dan dat je in eerste instantie had verwacht. In het begin zal je waarschijnlijk denken dat je even een paar brieven stuurt, naar een paar gesprekken gaat en uiteindelijk een stageplek zal hebben. Toch moet er van tevoren aan wat meer gedacht worden. Je moet bijvoorbeeld nagaan waar je wilt stage lopen en wat je hier wilt leren. Het ligt natuurlijk ook helemaal aan de opleiding die je volgt waar je stage kunt lopen. Waar je ook rekening mee moet houden is de reistijd. Stel nou dat je anderhalf uur moet reizen voor dat je eindelijk bij het bedrijf bent en aan de slag kan, dan ben je helemaal kapot na een aantal weekjes. Dan moet je de wekker zetten om 6 uur, anderhalf uur reizen en vervolgens 9 uur werken omdat weer terug naar huis te gaan. Tegen die tijd zal het al half 7 zijn. Dit houd je niet lang vol. Daarom is het belangrijk om een stageplek in de buurt te hebben. Dit zal veel minder stress opleveren en je zult hierdoor veel meer energie hebben aan het einde van de week.

Brief schrijven

Als je eenmaal een goed stagebedrijf hebt kunnen vinden die goed aansluit bij je huidige opleiding dan ga je een brief sturen. Deze brief moet er inhoudelijk goed uitzien. Er mogen geen spelfouten inzitten en het moet origineel zijn. Zorg ervoor dat je brief eruit springt. Dat de persoon die de brief leest je niet meer zal vergeten. Toch moet je inzien dat je niet gelijk zal worden aangenomen. Sommige mensen zullen dit geluk hebben maar meestal moet je wel een aantal brieven sturen voordat je eindelijk reactie krijgt en dat ze je uit willen nodigen voor een gesprek. Je moet ook niet versteld staan als je helemaal geen reactie krijgt, sommige bedrijven hebben het blijkbaar te druk met andere dingen en sturen dus niets terug. Studenten die stage zoeken vinden dit ongelofelijk vervelend. Wat wel te begrijpen is want ze doen tenslotte zo hun best in het vinden van een stageplek en zorgen er voor dat hun brief super is, maar vervolgens krijgen ze helemaal geen antwoord. Sommige studenten hebben zoveel pech dat ze al 20 brieven hebben gestuurd exclusief de telefoontjes maar nog steeds geen stageplek hebben. Vaak is het dan ook zo dat dit mensen zijn die niet dicht in de buurt van een stad wonen, dit maakt het lastig om een goed bedrijf te kunnen vinden die ook daadwerkelijk plek en tijd heeft voor een stagiaire.

Stagegesprek

Mocht je eenmaal een positieve reactie hebben ontvangen dan ga je op gesprek. Voordat je naar het gesprek gaat moet je jezelf wel goed voorbereiden. Weet wat voor bedrijf het is, waarom je er stage wilt lopen, wat je er wilt gaan leren, welke taken je hoort te doen in de periode dat je stage loopt en of je een afstudeeropdracht moet maken. Zorg ervoor dat je op een blaadje heb staan wat je vragen zijn, zo kan je ze niet vergeten te vragen. Vragen stellen is heel verstandig, dit staat professioneel en laat zien dat je jezelf erin verdiept hebt. Schaam je dus ook niet voor je vragen. Verder moet je er op het gesprek verzorgd uitzien, vooral als het een formeel bedrijf is. Vraag dit dan ook vooraf, vraag wat de dresscode is. Zorg dat je mobieltje uitstaat zodat hij niet af kan gaan, dit staat namelijk niet netjes.

Stage

Na eenmaal aangenomen te zijn kan je gaan beginnen met stagelopen. Het is de bedoeling dat je een goede begeleiding krijgt en dat je er de nodige dingen leert. Als je geen goede begeleiding krijgt is het geen goede stageplek. Het is daarom ook goed om van tevoren te vragen of ze al eerder met stagiaires gewerkt hebben. Zo weet je dat zij weten wat ze aan het doen zijn.

Denk eraan dat plezier in je werk het halve werk is. Als je het niet naar je zin hebt zul je jezelf niet volledig inzetten en uiteindelijk depressief worden of stress krijgen. Hou het gezellig en leuk!
© 2008 - 2024 Roxan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
De stagiaire: een hulp bij het werk of een blok aan uw been?De stagiaire: een hulp bij het werk of een blok aan uw been?Een stagiaire binnen uw bedrijf kan na verloop van tijd een echte hulp blijken, maar soms ook juist het tegendeel. Toch…
Waar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankWaar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankGoed nieuws voor wie een stageplek zoekt: in lastigere economische tijden wordt het vinden van een stage... minder lasti…

Selektmail postbezorgerSelektmail postbezorgerSelektmail is een bedrijf dat zakelijke post in Nederland voor bedrijven verstuurt. Selektmail heeft een 100% landelijk…
Hoe verder na het schrijven van je eerste artikelHoe verder na het schrijven van je eerste artikelJe eerste artikel staat op InfoNu. De kop is eraf. Erg veel levert het nog niet op en je wilt meer. Maar hoe neem je die…
Bronnen en referenties
  • http://www.vetinfonet.det.wa.edu.au/Home/images/Businessman%20leaning%20on%20dollar%20sign.jpg
Roxan (11 artikelen)
Laatste update: 01-07-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.