Concurrentie TNT en postNL

TNT is het grootste postbezorgings bedrijf van Nederland. Er zijn ook enkele kleinere bedrijven die ook een hoog percentage van de totale postbezorging in beslag nemen. Dit artikel gaat over die bedrijven.

Selektmail

Selektmail is zo'n bedrijf. Selectmail heeft, net zoals TNT, heel Nederland in bezorging. Zij bezorgen met zo'n 11.000 mensen vier dagen in de week post van 8-21 uur. Selektmailbezorgers verdienen 6 cent bruto per poststuk. Bij TNT verdient een bezorger gemiddeld 8 euro per uur. Een nadeel van Selektmail is dat je geen pensioenopbouw en vakantiegeld. Bij TNT krijgt de bezorger dit wel, met een winstuitkering. Bij Selektmail moet de bezorger alle post op straat leggen, het sorteren, maar een bezorger van TNT kan de pakketten post al kant en klaar afhalen. Bij TNT blijft het aantal poststukken redelijk constant, maar bij Selektmail is dat heel verschillend. Selektmail is onderdeel van DHL Global Mail, dat pakketten bezorgd. Selektmail bezorgd o.a. De Telefoongids,IKEA, Wehkamp, Klingel, Dell en Holland Casino. Als een bezorger de post heeft bezorgd moet hij deze afmelden via de telefoon of internet. Daar krijgen de bezorgers een kleine vergoeding voor. Selektmail gaat binnenkort de PromoScanner invoeren, een apparaatje zo groot als een mobieltje. Elke bezorger krijgt op papier 5 adressen in zijn bezorgwijk waarbij hij op de PromoScanner op een knopje moet drukken als hij de post op dat adres heeft bezorgd. Via de satelliet kan de manager zien wanneer het is bezorgd.

Sandd

Sandd is na TNT de grootste postbezorger van Nederland. Sandd bezorgt met 12.000 mensen twee dagen in de week, van 8-18 uur. De bezorgers verdienen per poststuk 5 cent bruto. Zijn er meerdere poststukken op één adres, krijg je voor die poststukken twee cent bruto. Sand bezorgt niet overal in Nederland, daar wordt het overgenomen door lokale postbedrijfjes zoals PostService. Hierbij hetzelfde verhaal over de pensioenopbouw en vakantiegeld wat een bezorger van Sandd ook niet ontvangt. Sandd bezorgd o.a. voor de Belastingdienst, Postbank, Neckermann, Otto en Bon Prix. Sandd controleert telefonisch of alles naar richtlijnen is bezorgd. Hebben de gebelde mensen de poststukken niet gekregen, krijgt de bezorger een waarschuwing. Na meerdere waarschuwingen word de bezorger ontslagen.

Netwerk VSP

Netwerk VSP is de kleinste van de drie. Dit bedrijf is net begonnen, dus is nog volop in ontwikkeling. Netwerk VSP is een onderdeel van TNT. Netwerk VSP heeft 24.000 bezorgers, maar dat zijn vooral de folderbezorgers. Bij Netwerk VSP is de betaling helemaal anders. Zij kijken naar het aantal poststukken, gewicht en grootte van de wijk. Met die gegevens wordt een betalingsbalans voor de bezorger opgemaakt. Ook het uitbetalen is anders. Je ontvangt elke 2 weken een vergoeding. De bezorgers krijgen één keer per week de post thuisbezorgd. Je hebt dan de hele week om het te bezorgen.

Veel mensen combineren twee verschillende bedrijven, bijv. Selektmail en Sandd. Hierdoor krijgt de bezorger meer post per wijk te bezorgen. Als bezorger van TNT mag je niks anders bezorgen dan de post van TNT.
© 2008 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Post bezorgen als bijbaantje: bij welk bedrijf?Netwerk SVP, Post NL (de nieuwe TNT post), Selektmail, Sandd... Allemaal bedrijven waar je als postbezorger aan de slag…
Nederlandse postgeschiedenis: Post in eenentwintigste eeuwNa de privatisering van het Nederlandse postbedrijf in 1989 volgde vanaf 2000 de liberalisering van de postmarkt. Het ee…

Verandering van de organisatiecultuurVerandering van de organisatiecultuurCultuurverandering is niet eenvoudig, vooral omdat het de peilers van de organisatie raakt. Verandering van de organisat…
Management: Ontwerpen van opleidingenOm het ontwikkelen van opleidingen te kunnen sturen en plannen, zijn verschillende opleidingsmodellen ontwikkeld. Zo'n m…
Reactie

Willem, 02-09-2009
TNT is lekker dom bezig, (Dit is gebaseerd op mijn mening, vat dit niet persoonlijk op).

Waarom combineren mensen Sannd en DHL post? omdat deze mensen een beetje willen verdienen. TNT zit te eikelen over het feit dat het beroep postbode niet te doen is met deze oneerlijke (goedekope) concurrentie maar wil als ENIGE een monopolie hebben op de postbezorger wat dus inhoud dat deze als hij/zij voor TNT gaat werken, hij of zij wordt verboden om andere post werkzaamheden te doen voor een concurrent. Zo gaat inderdaad het beroep van postbode verloren aangezien TNT nieuwe bezorgers maximaal een contract aanbieden van 15 uur per week. Als ze dan niet voor anderen mogen werken neem dan ook je verantwoordelijkheden een geef je beroepsmatige postbodes dan gewoon een minimale 32 uur per week contract. Zielig gewoon. Dan heb ik meer respect voor Sandd en DHL die combinaties met concurrenten wel mogelijk maken.:-p Reactie infoteur, 17-09-2009
Hallo,
Ik ben van mening dat TNT het inderdaad niet al te slim aanpakt tegewoordig. Ik ben er niet mee eens dat het beroep postbezorger verloren zal gaan. De voltijdbanen bij postbedrijven zullen inderdaad grotendeels verloren gaan, maar dit heeft meerdere oorzaken. Denk hierbij aan de hedendaagse technologie. Veel vaker stuurt men even snel een mailtje in plaats van een kaartje.
Een gevolg hiervan is dat het alsmaar duurder zal worden, waar de postbezorger niks van ziet in zijn/haar salarisspecificatie.

Het beroep zal blijven bestaan, maar in mindere getalen. Ik denk dat het beroep, als we een aantal jaar vooruit kijken, vooral wordt ingevuld door jongeren die werk zoeken voor een paar uur per week. Hoewel de concurrenten als DHL en Sandd de minimumleeftijd op 16 hebben liggen, zal TNT daar ook langzaam aan naartoe gaan werken. Dat is voor hun goedkoper, en dus aantrekkelijker.

TNT zal zeker niet verdwijnen. Meneer Balkenende heeft een hoge pet op van TNT en is bereid bij te springen in moeilijke tijden.

En als de koop van DHL op Sandd inderdaad door gaat kunnen ze samen heel groot worden. Ik geef de concurrentie nog een kans.

Sjoerdvo (57 artikelen)
Laatste update: 29-11-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.