Met tegenzin naar je werk gaan
We werken om geld te verdienen, om onszelf te ontwikkelen en te ontplooien, voor ons gevoel van eigenwaarde en ook om sociale contacten op te doen. Werken is goed voor een mens, op verschillende vlakken. Maar voor lang niet iedereen wordt naar het werk gaan als prettig ervaren. Wat nu als je dagelijks met lood in je schoenen naar het werk gaat? Als je je op zondagochtend al druk maakt over het feit dat je morgen weer ‘moet’? Een keer geen zin hebben om te werken of minder gemotiveerd zijn, is normaal. Maar als je structureel wordt belast met dit gevoel, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.
De gevolgen van opzien tegen je werk
Wanneer naar het werk gaan iets is waar je dagelijks negatieve gevoelens bij ervaart, heeft dit zowel op korte als op lange termijn gevolgen voor jou, maar ook voor je omgeving. Iets doen waar je je niet fijn bij voelt, kost ontzettend veel energie. Op langere termijn kan je gezondheid, zowel fysiek als mentaal, hieronder gaan lijden. Wanneer je voortdurend blootstaat aan stress, dan zal je klachten krijgen. Deze klachten kunnen uiteenlopen van somberheid en depressieve gevoelens tot extreme vermoeidheid en hoofdpijn. Het is dus zaak om dit probleem aan te pakken, voordat je er te ver in zit en bijvoorbeeld last krijgt van burn-outklachten.
Zoek naar de oorzaak
Dat je met tegenzin naar je werk gaat, kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan onder andere te maken hebben met:
- Te weinig tijd om je taken naar behoren uit te voeren
- Te zware verantwoordelijkheden
- Conflicten met een collega of je leidinggevende
- Werk moeten doen dat niet aansluit bij je opleidingsniveau
- Dat je je niet fijn voelt op de afdeling waar je werkt
Ga voor jezelf na wat het nu precies is waardoor jij met zo’n vervelend gevoel naar je werk gaat. Het is belangrijk om de oorzaak van jouw tegenzin te achterhalen, want als je de oorzaak weet, dan kun je gericht stappen gaan zetten om deze aan te pakken.
Communicatie
Praten is een heel belangrijke stap in dit proces. Maak jouw probleem bespreekbaar. Heb je meer werk liggen dan je aankunt in de tijd die je hebt, geef dit dan aan bij je leidinggevende. Bespreek het op je afdeling. Dit kan moeilijk zijn, zeker voor mensen die wat perfectionistisch zijn ingesteld, maar door het uit te spreken, maak je het inzichtelijk. Misschien weet je leidinggevende niet eens dat je te veel werk hebt. Misschien denken je collega’s wel dat het je allemaal prima afgaat. Wees open en schaam je niet. Dit geldt uiteraard ook voor eventuele andere oorzaken. Als jij je niet fijn voelt op de afdeling, geef dat dan ook aan. Misschien kun je worden overgeplaatst of kun je met je collega’s of leidinggevende een andere oplossing vinden. Wees open! De mensen op je werk kunnen je niet helpen als ze niet weten wat er speelt.
Geef het een kans
Wanneer je onder stress staat, ben je geneigd om een passieve houding aan te nemen. Hoewel dit een logisch gevolg van je gevoel is, werkt een actievere, oplossingsgerichte houding vele malen beter. Wanneer je open en eerlijk bent geweest op je werk over wat je dwarszit, geef jezelf en je collega’s dan ook de tijd om hier verandering in aan te brengen. Dit zal waarschijnlijk niet van de een op de andere dag opgelost zijn. En dat hoeft ook niet. Geef jezelf de tijd om op de nieuwe afdeling te wennen of geef je leidinggevende de ruimte om samen met jou uit te zoeken welke werkzaamheden wél bij jou passen.
Wanneer het gevoel na de aanpassingen niet verdwijnt
Als je de oorzaken van je negatieve gevoel bij je werk hebt besproken en actief bent bezig geweest met het zoeken naar oplossingen en dit alles blijkt niet te werken, dan zal je je af moeten vragen of het werk of bedrijf nog wel bij je past. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je geen uitdaging meer ziet in je werk en dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf waar je werkt. Dan kun je je afvragen of een andere baan met meer uitdagingen de oplossing kan bieden.