Omgaan met werkloos zijn
Het kan zijn dat je wordt ontslagen, dat je contract afloopt, dat het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren of dat er sprake is van een faillissement. Het verliezen van een baan heeft hoe dan ook een grote impact op je leven. Naast financiële en praktische problemen waar je tegenaan loopt, zijn er ook sociale en psychische factoren waar je mee te maken krijgt. Hoe ga je daarmee om?
Schrijf jezelf in als werkzoekende
Jezelf inschrijven als werkzoekende kun je online doen bij het UWV via
Werk.nl. Voor het inschrijven heb je een DigiD nodig. Nadat je je hebt ingeschreven, kun je direct naar werk zoeken. Ingeschreven staan als werkzoekende is tevens een vereiste voor het aanvragen van een eventuele bijstandsuitkering, mocht je niet in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
Vraag een uitkering aan
Wanneer je je baan verliest, kun je in veel gevallen een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Je dient dan wel aan de onderstaande voorwaarden te voldoen:
- Je bent verzekerd voor werkloosheid
- Je bent werkloos
- Je bent per direct beschikbaar voor betaald werk
- Je voldoet aan de wekeneis
- Het is jou niet te verwijten dat je werkloos bent
De wekeneis houdt in dat je voorafgaand aan de week dat je werkloos werd, minstens 26 van de 36 kalenderweken als werknemer minimaal een arbeidsuur hebt gewerkt. Je kunt al een maand voordat je werkloos wordt een WW-uitkering aanvragen bij het UVW. Dit kan, net als je inschrijven als werkzoekende, via
Werk.nl. Hier heb je eveneens een DigiD voor nodig.
Zoek actief naar werk
Zoek vacatures online, schrijf je in bij uitzendbureaus en plaats je CV online. Kijk in kranten en regionale dagbladen en houd je oren en ogen goed open. Ook via social media kun je laten weten dat je op zoek bent naar baan. Misschien vind je niet direct de baan van je dromen, maar als je aan het werk komt, heb je wel een betere positie om te solliciteren op een baan die je meer aanspreekt. Op deze manier valt er geen gat in je CV en ben je verzekerd van je eigen inkomsten.
De psychische gevolgen van werkloosheid
Het eerste waar de meesten aan denken wanneer zij hun baan verliezen, zijn de inkomsten die zij mislopen. Maar in onze huidige maatschappij is betaald werk niet enkel een bron van inkomsten. Het werk bepaalt ook voor een groot gedeelte wie we zijn en veel van onze sociale contacten ontstaan en onderhouden we op de werkvloer. Wanneer dit wegvalt, kan er een leegte ontstaan. Zeker wanneer de werkloosheid wat langer duurt. Je maakt voor je gevoel geen deel meer uit van de maatschappij en dit kan een deuk geven in je zelfvertrouwen. Je kun door jezelf, eveneens als door je omgeving, niet voor vol worden aangezien.
Houd een vast ritme, ook zonder werk
Het kan verleidelijk zijn om lang in bed te blijven liggen als je geen reden hebt om vroeg op te staan, zoals naar je werk gaan. Het komt vaak voor dat mensen zonder baan erg onregelmatig gaan leven. Ze eten niet meer op vaste tijden en ze slapen ook niet in een vast ritme. Op langere termijn kan dit gevolgen hebben voor je (mentale) gezondheid. Op een gegeven moment is er geen verschil meer tussen werktijd en vrije tijd en geen verschil meer tussen werkweek en weekend. Er is geen afwisseling meer en het leven wordt saai. Het gebeurt niet zelden dat mensen die langer werkloos zijn in een depressie geraken.
Blijf actief
Blijf tussen het zoeken van een baan en sollicitaties door actief. Ga dagelijks iets actiefs doen, zoals wandelen of fietsen, in plaats van op bed blijven liggen en doelloos zappen voor de televisie. Beweging is zowel goed voor je lichaam als voor je geest. Bouw structuur in je dagen. Zorg dat je je dagen op zo’n manier invulling kunt geven, dat je momenten (hoe klein dan ook) hebt om naar uit te kijken en probeer extreme verveling en een sleur te voorkomen.