Dreigend ontslag: Wat zijn mogelijke signalen?
Ontslagen worden is voor veel mensen een regelrechte ramp. Je bent je financiële zekerheid kwijt en het valt niet mee om in deze tijd snel weer een goede baan te vinden. Toch is er een aantal zaken die een belletje kunnen doen rinkelen, wanneer dit bij jou in het bedrijf gebeurt. Ontslag kun je meestal niet voorkomen, maar je kunt je er wel op instellen en voorzichtig al eens om je heen kijken en op zoek gaan naar een andere baan.
Onverwachts worden ontslagen
Het kan zijn dat je je ontslag niet hebt zien aankomen. Je functioneert voor je gevoel prima, je hebt geen steken laten vallen en er is je niets medegedeeld waardoor je je zorgen hebt moeten maken. Een vast contract geeft hedendaags ook geen echte zekerheid meer. Als een bedrijf van je af wil, dan lukt dat ze wel, met of zonder vast contract. Misschien wil het bedrijf waar je werkt wel een nieuwe weg inslaan en pas jij daar volgens het management niet meer bij. In sommige gevallen zal je het zelfs moeten doen met vage redenen en zal je de echte reden van jouw ontslag nooit te weten komen.
Wanneer je onverwachts bent ontslagen
Wanneer je het slachtoffer bent geworden van een onverwachts ontslag, kun je boos zijn. Je hebt het gevoel dat jou onrecht is aangedaan, dat je werkgever je slecht heeft behandeld en je komt gefrustreerd thuis te zitten. Probeer dan maar eens de energie te vinden om enthousiast te solliciteren op een andere baan. Je kunt je ontslag niet altijd zien aankomen, maar toch zal je zien dat er voorbodes zijn geweest, waaruit je had kunnen opmaken dat je leidinggevende je niet langer bij het bedrijf wil hebben.
Signalen bij dreigend ontslag
Soms voel je wel aankomen dat jouw laatste uren bij een bedrijf hebben geslagen. Je maakt je zorgen en kunt hier zelfs van wakker liggen. Voortekenen van dreigend ontslag kunnen onder andere zijn:
- Er is geen goede stemming meer. Er ontstaan weinig tot geen informele gesprekjes en grappen worden ook niet meer gemaakt.
- Het wordt je onmogelijk gemaakt om je werk naar behoren uit te voeren. Het kan hier gaan om onmogelijke opdrachten en het ontbreken van spullen en informatie.
- Je valt buiten de boot. Je wordt niet meer uitgenodigd voor bijeenkomsten en belangrijke informatie kom je niet of pas veel te laat te weten.
- Je functie wordt aangepast. Langzaamaan worden de verantwoordelijkheden die je had van je afgenomen en bij je collega’s neergelegd.
- Negatieve punten worden vergroot. Je wordt afgerekend op zaken die je niet in de hand had en er wordt geen aandacht besteed aan de prestaties die je hebt geleverd.
- Desinteresse van je leidinggevende. Tijdens een gesprek is je leidinggevende drukker bezig met tikken op zijn laptop of met het spelen met zijn smartphone dan met naar jou luisteren.
- Op gesprek moeten komen. Deze gesprekken gaan over het feit dat het slecht gaat met de zaak, hoe jij denkt dat je van meerwaarde zou kunnen zijn voor het bedrijf of je wordt aangesproken op je houding.
Door een of meer van de bovengenoemde signalen kun je het gevoel krijgen dat je er niet meer toe doet binnen het bedrijf en de algehele sfeer en stemming zal beduidend slechter zijn dan voorheen.
Je herkent de signalen! Wat nu?
Wanneer je denkt dat je weleens ontslagen zou kunnen worden, probeer dan niet in de stress te schieten of paranoïde te worden. Praat over de signalen met iemand die je vertrouwt en bekijk de situatie vanuit je verstand en niet vanuit je gevoel. Probeer een objectieve blik te hebben betreffende de signalen. Denk je echt dat de kans reëel is dat je op korte termijn ontslagen zal worden? Kijk dan verder en ga solliciteren. Blijf wel aan het werk bij je huidige werkgever en probeer er, hoe lastig dit ook is, het beste nog van te maken. Je staat sterker wanneer je solliciteert vanuit een baan, dan wanneer er al geruchten zijn dat je weg moet of als je al werkloos bent.